Bolečina v vzdolž noge in občasno mravljinčenje
Pozdravljeni,
Pred tednom sem prišel iz morja, kjer sem kar precej tekel (5x na teden 8-9km) in me je naenkrat začela boleti leva noga od zadnjice do stopala. Na začetku sem sumil na išias in šel k osebni zdravnici, ki mi je naredila klasičen test (leže dvignemo nogo do 90stopinj), a me ni nič bolelo. Prav tako nisem imel bolečin v križi niti pri dvigovanju in tudi bolečina v nogi se ni slabšala pri dvgiogvanju. Prve tri dni je bila bolečina najbolj očitna, ko sem menjaval pozicije drže – npr. ko sem se vstal oz. vedno kot sem se zravnal, a z zamikom nekje 3 sekune. Nato je bilo vredu, nekje od torka do sobote, zato sem se odločil in šel v nedeljo teči počasi na 6km. V ponedeljek se mi je stanje poslabšalo, saj me je bolela noga, a tokrat v mečih in stopalu, predvsem peti. Danes je torek in je stanje precej boljše, pričakujem, da bo jutri v sredo ponovno vse ok.
Občasno, tudi v času ko me noga ni bolela, sem imel občutek, kot da mi je noga občano zaspala – predvsem v sedečem ali ležečem položaju (npr. pred televizijo). Bolečina so bile na začetku slabše zjutraj, ko nisem bil ogret, v ponedeljek pa je najslabše bilo proti večeru. Ker sem bral o periformis sindromu, sem tudi poskušal s pritistki in ugotovil, da če pritisnem s prstomu ob kost na sredini zadnjice, da čutim, kot da bi imel vozel in bolečino, ki pa ni prehuda.
Prosil bi za nasvet oz. diagnozo, če je mogoče, kaj bi lahko to bilo in kako ukrepati?
hvala in lp,
Marko
Verjetno gre res za težave, ki izvirajo iz zadnjičnega dela, za zakrčenost vezi med medenično kostjo in križem.
Svetujem vaje za raztezanje mišic medeničnega predela (če pride do bolečine jih prekinite). Tudi s športnimi aktivnostmi vsaj za nekaj časa ne pretiravajte, izogibajte se večjim obremenitvam, dokler bolečina ne popusti.
V skrajnem primeru, če bolečina v roku 14 dni ne popusti, se lahko oglasite v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
Gre za vrsto išiasa – t. im. periformni sindrom.
Upam, da se bo s časom samo sprostilo, v nasprotnem primeru se oglasite pri nas, lahko vam pomagamo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
zaradi pomanjkanja podatkov težko natančno določim diagnozo vašega stanja. Vzroki za težave, ki jih opisujete pa bi bili lahko naslednji:
– zastoj krvnega obtoka, morda zaradi krčnih žil
– napetost mišic v ledvenem delu hrbtenice (kar tudi posledično povzoča težave s krvnim obtokom)
Glede na to, da se mravljinci pojavljajo v obeh okončinah, kot navajate, gre po vsej verjetnosti za centralni problem ožilja ali živčevja.
Predlagam vam pregled v eni izmed naših ordinacij, kjer lahko natančneje diagnosticiramo vaše stanje.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Pred tremi tedni sem imela kot mnogokrat prej po zaužitem sladkem obroku prebavne motnje. Ker se mi to ponavlja, traja ponavadi par dni, me toliko ne skrbi. Problem pa se je pojavil čez 5 dni, začele so mi namreč mravljinčit noge podplati, dlani, in obraz po levi strani. Osebna zdravnica ni ukrepala, rekla je da bo minilo, in še par neumnosti, ki jih ne bi tukaj omenjala. Zdaj me že dobra dva tedna mučijo mravljinci v nogah, ki so se preselili vse do kolen, pa tudi višje čutim pikanje na trenutke, prav tako mi še vedno malo mravljinči obra po le , roke so malo boljše. Pred pol leta sem bila na testiranju pretoka na gležnju , ki je bilo rahlo povečano…krčnih žil nimam, mi pa občasno sploh poleti nastajajo modrice po nogah, nad pregibom največ. stara sem 36.Kaj mislite od česa b se to pojavilo . Kakšno diagnostiko bi mi priporočili? A delate tudi v Mb?
Hvala, lep pozdrav
Petra
Pozdravljeni,
odgovor smo vam posredovali preko e-pošte, na katero ste se tudi oglasili.
Lep pozdrav,
Marko pozdravljen, Čisto podobne bolečine se pojavljajo tudi pri meni. Tudi jaz sem tekač in opisane bolečine se mi vlečejo že od februarja. Najtežje je stati. V gibanju ni problema. Opravil sem že samoplačniško magnet in bil pri ortopedu. Slike niso pokazale nekih deformacij, ortoped mi je sicer predlagal blokado. Mnogi, ki so se že soočili s tovrstnimi bolečinami pa so mi blokado odsvetovali. Sedaj čakam na fizioterapijo in upam, da se navedene bolečine počasi umirijo. Če ti uspe kaj več izvedeti oziroma pozdraviti tovrstno bolečino te prosim če me lahko pokličeš na navedeno tel. št. (041355787) hvala in lep pozdrav