Pozdravljeni!
Približno en teden se mi že pojavlja tiščanje z vmesnimi bolečinami v levem spodnjem delu črevesja. Izvid vode in krvi je bil ok, razen na vodi sem imela en povišan eritrocit, ostalo ok. Zadnji Uz sem delala zaradi drugih razlogov julija letos, ki je bil bp. Ginekološko bom pregledana naslednji teden, toda ginekoloških težav do sedaj nisem imela, razen občasnih vnetij nožnice. Zdravnik je posumil tudi na možnost obolenja črevesja, ni pa povedal kakšnega. Kolikor sem brala, obstaja možnost vnetja divertiklov, kaj drugega nisem našla. Kaj naj storim in kaj menite kateri razlogi so še lahko vzrok temu poleg divertiklov? Stara sem 25 let.
Lp
Spoštovani!
Večina bolečin po trebuhu v vaši starosti je funkcionalne narave. Izključiti je treba kirurške vzroke, ki jih je potrebnoreševati z operacijo, in začetek kroničnih bolezni, ki jih je dobro odkriti čimprej, da si lahko pomagate in ni preveč težav, predvsem da niso po nepotrebnem.
Divertikuloza debelega črevesa velja za bolezen starejših, je malo verjetna, predvsem pa ni nevarna. Čeprav je rak prebavil praviloma bolezen starejših, vedno mislimo nanj in ga s preiskavami izključujemo. Verjetno ste med čakanjem na moj odgovor že našla vzrok za svoje težave in ga odpravila.
LP, Marija Š. Gašperšič
Hvala za vaš odgovor. V tem času se zadeva še ni umirila niti razjasnila. Opravila sem gastroskopijo, kjer je ugotovljena hiatalna kila in pa limfangiektazije v dvanajstniku. Želodec in požiralnik sta brez sprememb. Opravljena bo histologija na sum celiakije, čeprav je bila že pred leti, ko se je prvič pojavilo to tiščanje že opravljena, a je bil rezultat negativen. Opraviti moram še ginekološki pregled, vendar mislim da bo to vse ok.
Skratka, težave s tiščanjem na desni strani sem imela že pred leti. Trajale so kar dve leti. Takrat sem opravila gastroskopijo, jejunoileografijo, kolonoskopijo, a ni bila izvedena v celoti, tako da ileocekalni predel, kjer me je tiščalo ni bil pregledan. Sumili so tudi na chronovo bolezen in vnetje slepiča, a nič od tega ni bilo dokazano. Potem se je stanje umirilo za dve leti, no pred enim letom pa se je tiščanje na desni strani spet pojavilo. Pojavlja pa se tudi tiščanje na levi strani. Včasih se to izmenjuje (torej na levi ali na desni strani), včasih pa se pojavlja hkrati. Resnično me skrbi že vse skupaj in bi najraje opravila kolonoskopijo, ker imam tega tiščanja resnično že dovolj. Kaj mi vi svetujete?
To tiščanje na desni strani se velikokrat sovpada s kakšno pregrešno hrano, ki ni torej v skladu z želodčno dieto, toda ne vsakič. Včasih me tišči že zjutraj, ko se zbudim in ko nisem še ničesar pojedla. Na gastroskopiji so ugotovili samo hiatalno kilo in limfangiektazije v dvanajstniku. toda izvid histologije še nisem dobila. Sumijo na celiakijo, ki je bila enkrat že ovržena. Če ni celiakija, od kje potem te limfangiektazije? Menite, da bi morala na kolonoskopijo?
LP
Spoštovani!
Ni nujno, da gre za celiakijo. Lahko gre za neprenašanje glutena, preobčutljivost na katero od sestavin živil, lahko za pravo alergijo. Tudi te teste je potrebno narediti. A preiskav pri alergologu se lotite šele, ko boste dobili ponovno izvid, če bo negativen. Koloskopije zaenkrat ni potrebno ponavljati, ker ne boste zaenkrat izvedeli nič novega.
LP; Marija Š. Gašperšič
Hvala za mnenje. Kakšen izvid imate v mislih? S strani gastroenterologa sem dobila že vse izvide – iz gastroskopije in histologije, s katero so ovrgli sum na celiakijo in alergijo (nič ne piše kakšno). Predlagal mi je samo kolonoskopijo, testov za alergijo sploh ni omenil. Sedaj moram do osebnega zdravnika z temi izvidi, ki pa me bo po vsej verjetnosti na predlog gastroenterologa, poslal na kolonoskopijo. Kje se sicer opravljajo ti testi alergije? Bi morala ponovno nazaj na gastro?
Lp
Teste na nutritivno alergijo delajo pulmologi – alergologi, sigurno v Diagnostičnem centru Bled. Se opravičujem, nisem ratumela, da ste že dobili izvid histološkega pregleda in da je ponovno izključena celiakija. S koloskopijo se lahko vzame vzorec tudi iz sluznice črevesa in terminalnega dela tankega črevesa. Če je tudi tu histološka slika normalna in nimate za celiakijo značilnih protiteles, je ta res izključena. Z drugimi boleznimi, ki so povezane z neprenašanjem glutena, se manj ukvarjamo in jih tudi manj poznamo. Zato poskusite v prehrani povsem opustiti gluten. Vsebujejo ga žita, in sicer pšenica, pira, rž, nimajo pa ga riž, koruza, ajda, proso in oves. Za druga žita ne vem podatka. Izplača se poskusiti, ker ste brez glutena lahko povsem zdravi.
LP; Marija Š. Gašperšič
Se pravi, da naj naprej poskusim izključiti gluten in v primeru, če ne bo bolje, grem na kolonoskopijo? Zadeva res traja že dolgo časa. Najprej se je začelo pred nekaj leti, potem prenehalo za kar dve leti, no sedaj pa imam spet težave več kot eno leto. Zanimivo, da dve leti teh težav ni bilo. Je to sploh možno, če bi se res izkazalo, da ne prenašam glutena? Da kar dve leti preneha, potem pa spet ista zadeva?
Lp