Bolečina v spodnjem desnem delu križa
Pozdravljeni,
že 6 let imam probleme z bolečinami v ledvenem delu križa ponavadi na desni strani spodaj. Ob srednejročni-dolgoročni aktivnnosti se pojavijo bolečine. Leta 2010 sem zaradi teh bolečin obležal za 1 teden in dobival protibolečinske injekcije. Kadar je vnetje hujše nastanejo bolečine pri kihanju. Včasih a redkeje občutim mravljince po nogi do predela kolena. Probleme in bolečine imam pri predklonu naprej in, ko ležim na hrbtu in mi kdo desno stegnjeno nogo dviguje gor, če pa pokrčeno pa tega problema ni. Dvakrat sem bil na rentgenu in nazadnje je slika rengena pokazala:
RTG LUMBALNE HRBTENICE:
Vretence so malenkost rotirane, drugače pa so normalno oblikovana. Suspektna hondroza L5-S1.
RTG S1 SKLEPOV:
Suspekten sakroileitis desno.
Moč dorzifleksov na stopalu ohranjena, senzibiliteta b.p. Patelarni in Ahilovi refleksi izzivni. Iztopišča ishiadikusa prosta, femoralisa na nateg nista dražena. Menellov prvokacijski test negativen obojestransko.
Obračam se na vas in zanima me vaše mnenje, rešitve pri tem mojem problemu.
Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
Pozdavljeni,
v vašem primeru ne gre za okvaro, pač pa zgolj za radraženost živca. Vzroka nastale spremembe, ki povzročata omenjene težave, sta lahko dva: ali hondroza v področju L5-S1 ali pa vnetje sklepa med medenico in križem. Na podlagi klinične slike ob pregledu bomo določili natančen vzrok, predvidevam, da je vzrok težav sprememba v predelu L5-S1. S tehnikami manualne medicine lahko v tem primeru tudi zelo uspešno pomagamo.
Priporočam vam, da se naročite na pregled v vam najbližjo ordinacijo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Najaprej hvala za vaš odgovor.
Torej se ta moj problem (hondroza ali vnetje), da ozdraviti s pomočjo manualne medecine. Ali se da to ozdraviti tudi trajno in ne samo momentalno?
27.2 imam v Mariboru slikanje z magnetno resonanco. Torej bi bilo pametno, da se pri vas zglasim še s slikami magnetne resonance.
Lepo pozdravljeni.
Najprej hvala za vaš odgovor.
Torej se ta moj problem (hondroza ali vnetje), da ozdraviti s pomočjo manualne medecine. Ali se da to ozdraviti tudi trajno in ne samo momentalno?
27.2 imam v Mariboru slikanje z magnetno resonanco. Torej bi bilo pametno, da se pri vas zglasim še s slikami magnetne resonance.
Lepo pozdravljeni.
Pozdravljeni,
kot rečeno vam v primeru, da gre za hondrozo, lahko s tehnikami manualne medicine uspešno pomagamo. Glede na to, da gre za obrabne spremembe, le-te seveda niso ozdravljive (gre za spremembe v hrustancu), vendar te spremembe vplivajo na razdraženost živca, pri čemer pa lahko pomagamo do te mere, da olajšamo oziroma pozdravimo simptome.
Priporočam vam, da se naročite v vam najbližji ordinaciji, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike.
Posredujem vam povezavo do kontaktnih podatkov za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
spet se javljam. Na začetku nisem omenil, da sem star 29 let. Bil sem na magnetni resonanci in dobil izvide.
Preiskava opravljena v standardnih rezih in sekvencah. Primerno oblikovana lumbalna lordoza v sagitalni ravnini. Korpusi lumbalne hrbtenice kažejo primerne višine.
Obsežne degenerativne spremembe intervertebalnih diskuv v nivoju L4-L5, kjer je videti manjšo hernijacijo diska v nivoju L5-S1, kjer gre najverjetneje celo za rupturo anulus fibrozusa z ektruzijo nukleusa. Intervertebralni foramni kažejo stenozante spremembe v nivoju L5-S1 obojestransko.
V aksialnih rezij je v nivoju L4-L5 je vidna centralna in predvsem desnostranska herniacija diska, ki za 5mm stenozira spinalni kanal. Zmerna spondilartoza malih sklepov.
Nivo L5-S1 kaže obsežno herniacijo diska, najverjetneje celo z rupturo anulus fibrozusa, ki praktično obliterira levo polovico spinalnega kanala
Zaključek: rupurirana diskus hernija v nivoju L5-S1 desno ter centralno protruzija diska z nakazano stenozo obeh recesusov.
Zanima me, ali je tu potrebna operacija ali se da to rešiti na kakšen drugačen način. Hodim lahko dokaj normalno, tudi bolečin v nogah ni. Sem pa malce previdnejši pri predklonih. Čutim bolečine, če v ležečem položaju stegnjeno desno nogo dvigujem visoko gor, leva ni problem.
Hvala za vaš morebiten odgovor in vaše mnenje.
Pozdravljeni,
najprej vas prosim, da uporabljate isto ime, saj vašega prejšnjega vprašanja pod tem vzdevkom ne najdem. Izvid MRI nikakor ni kritičen, gre za dve herniji v ledvenem delu hrbtenice (L4-L5 in L5-S1), v kolikor bolečine niso neznosne, ni prisotnosti nevroloških znakov in lahko hodite, operativni poseg nikakor ni potreben, saj v tem primeru ni prišlo do vkleščenosti živca in/ali ogroženosti hrbtenjače.
Tehnike manualne medicine so pri zdravljenju tovrstnih težav zelo učinkovite.
V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,