Bolečina v predelu stegna
Pred dobrim mesecem dni sem v gorah ob nerodnem zdrsu začutil zmerno bolečino v predelu levega stegna. Bolečina je kasneje popustila (hodil sem še ves dan), kasneje pa so se v mirovanju bolečine povečale do te mere da sem komaj še dvignil levo koleno. Ni bilo opaziti nobene otekline ali drugih sprememb. Čez teden dni sem obiskal osebnega zdravnika. Ta presodil da sem si pretegnil mišico in mi svetoval mirovanje ter predpisal kapsule Diclo Duo 75mg. Kasneje pri hoji brez obremenitve nisem čuttil bolečin. Po cca 10 dneh sem poskusil z zmerrnim kolesarjenjem po ravnem a sem takoj začutil bolečino v predelu stegna in sem z vožnjo prenehal.
Ker še po mesecu dni praktičnega mirovanja ni bilo bistvenega napredka sem obiskal ortopeda (to je pred enim tednom). Ta je ugotovil zmerno bolečo gibljivost levega kolka (predvsem boleča fleksija preko 90 stop) oz pri direktnem pritisku na ingvinalni predel. Povečanih bezgavk ni bilo. UZ je pokazal gavico femurja gladko, Sinovija je tanka, nad samim sklepom pa naj bi bil viden najverjetneje v predelu rektusa manjši hematom.
Diagnoza: Hematoma.muskuli rektus.fem.sin.;Iritatio coaxe sin.
Svetovano mi je bilo 3-4 tedne mirovanja, brez večjih fizičnih obremenitev, kolesarjenja in čim manj počepanja, ter AA še 14 dni. lokalno lahko hlajenje in zmerno razgibavanje lahko v vodi.
Za prvomajske praznike imam v načrtu zahtevnejše visokogorsko večdnevno turno smučanje. Zanima me ali bi s kakšno fizioterapijo ali kako drugače lahko pospešil sanacijo poškodbe oziroma ali je glede na stanje kot ga je ugotovil ortoped mesec dni po poškodbi in še razpoložljiv čas še računati, da bo stanje sanirano do te mere da predvidena aktivnost čez slaba dva meseca ne bi že sama po sebi ponovila poškodbe.
Spoštovani,
zdravljenje delne raztrganine mišice, kar je najverjetneje (glede na opis) razlog Vaših težav, traja glede na obsežnost poškodbe 6 – 8, včasih celo do 12 tednov.
Brazgotina, ki nadomesti poškodovani del mišice, se sicer razvije v 3 – h tednih, vendar pa rabi še vsaj toliko časa (skupno vsaj 6 tednov), da se okrepi do te mere, da lahko kljubuje silam v mišici. Če gre za večjo raztrganino se lahko čas celjenja podaljša do 2x.
Priporočam Vam predvsem “poslušanje” poškodovanega stegna. Izogibajte se vsem obremenitvam in gibom, ki Vam povzročajo bolečine (bolečina = škoda). Poškodovano okončino torej razgibavajte in obremenjujte le do bolečine.
Sam proces celjenja s fizioterapevtskimi metodami ne moremo pospešiti, lahko pa z metodami fizioterapije in treniranja skrajšamo čas zdravljenja do stopnje, ko se boste lahko varno vrnili v polne športne aktivnosti.
Ko boste sposobni polnih obremenitev, je za preprečevanje ponovitve poškodbe ali drugih podobnih poškodb zelo pomembno dosledno ogrevanje 3- 5 minut pred obremenitvami ter raztezanje (“stretching”) pred IN PO obremenitvah 3 x po 30 sekund.
Ocenjujem, da imate ob ustrezni strokovni pomoči (fizioterapevt + trener)realne možnosti ozdravitve do začetka maja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih