Pozdravljeni.
Že kakšen mesec večkrat na dan čutim bolečino ali pekoč občutek v predelu, ki se mu po domače reče “šalčka”, to je pod prsnim košem oz. v zgornjem delu trebuha in sicer od sredine proti desni strani v dolžini cca 10 cm. Rada bi povsem splošno razlago, kateri del organa se tam nahaja in kaj lahko povzroča to bolečino ali pekoč občutek večkrat na dan. Danes me je precej bolelo že po tem, ko sem spila čisto navaden kozarec navadne vode. Ker se to do sedaj še ni dogajalo, bi se rada najprej “splošno razgledala”, da ne bom takoj panično letela k moji zdravnici. Nisem hipohonder, rada si pa najprej sama poiščem potencialni odgovor. Naj še napišem, da že 6 let uživam tablete proti epilepsiji, čeprav dvomim, da je to v povezavi s tem, jetrne teste delam 2x na leto in do sedaj je bilo vse v mejah normale. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Najverjetneje ste mislila predel žličke. V ta predel se projecira bolečina iz želodca, desno ob popku pa bolečina iz predela dvanajstnika. Jetra ne bolijo, razen če se nenadoma povečajo in še to boli ovojnica, ki jih obdaja. Pekoče bolečine, kki jih navajate, so najverjetneje posledica bolezni želodca in niso posledica jemanja zdravil za epilepsijo. Za začetek si pomagajte z antacidi ali Ranitalom lahko tudi nizkim odmerkom zaviralca protonske črpalke-omenjena zdravila lahko kupite v lekarni. Če po tej terapiji stanje ne bo boljše, je potrebno obiskati lečečega zdravnika. Vsekakor pa ga obiščite, če hujšate, imate kri na blatu ali ste slabokrvni.
Lp,Nataša Smrekar