Bolečina v peti
Pozdravljeni,
imam sledečo težavo:
Pred tremi dnevi se mi je pojavila nenavadna bolečina v peti na levi nogi.
Bolečino občutim kot zbadanje v primeru:
– da iztegnem nogo in dvignem stopalo (s prsti proti telesu)
– da naredim predklon
Bolj kot delam te gibe, bolj močno me zbada v peti – občutek kot da bi me kdo zbadal z iglo oz. kot nekakšno zategovanje.
Drugače lahko normalno hodim, tečem in vse ostalo in je ok, le pri zgoraj omenjenih gibih zaznam bolečino. Zadeva verjetno ni posledica kakšne poškodbe, saj se je pojavila praktično čez noč.
Res me zanima kaj se dogaja in bom vesel vaših mnenj ter nasvetov.
Pozdravljeni!
Glede na opisano je vaša bolečina v peti najverjetneje zaradi premika medvretenčne ploščice v hrbtenici. Pri predklonu se premakne poškodovana medvretenčna ploščica ven iz svoje lege in sicer nazaj in vstran, pritisne na živčno korenino, kar lahko čutimo kot bolečino v peti. Pri dvigu iztegnejne noge in s prsti proti vam pa se raztegne n. ishiadikus (živec), ki potegne živčno korenino, kar spet lahko čutimo kot bolečino v peti.
Pri temu pomaga manualna terapija in trigger point masaža. Izogibajte se predklonom, pazite pri umivanju zob, zlaganju posode v stroj … tako da vse aktivnosti delate z ravnim hrbtom.
Pozdravljeni!
RTG pokaže položaj kosti. pri večjih protruzijah se na RTG lahko pokaže, da je prostor med sosednjima vretencema manjši in na osnovi tega se sklepa, da je ploščica deformirana.
MRI v stoječem stanju najbolj relevantno oceni, da gre za protruzijo. MRI v ležečem položaju pa lahko ne pokaže manjše protruzije, saj se ploščica v ležečem položaju pomakne nazaj v pravilen položaj, ker sila gravitacije ne deluje navpično na njo in zato je slika lahko (kljub protruziji) normalna.
Pogosto se da že z kliničnim pregledom ugotoviti ali gre za protruzijo ali ne. Slikanje je potrebno, če se odločijo za operativno zdravljenje.