Bolečina v okolici jajčnika v zgodnji nosečnosti
Pozdravljeni,
tri dni nazaj sem naredila test nosečnosti, ki je bil pozitiven, noseča sem cca 4 tedne (cikel mi variira med 30-35 dni).
To je moja 2. nosečnost, prva se je končala januarja letos s SS v 8 tednu (plod je nehal rasti pri 6 tednih).
Prosila bi vas za mnenje glede bolečine, ki se mi je pojavila včeraj ob daljšem sprehodu in sicer me je začelo “špikati” v okolici levega jajčnika. To se je zgodilo nekajkrat v roku pol ure, ni bila konstantna bolečina, zdaj pa enako bolečino občutim, če se raztegnem oz če sedim zelo vzravnano. Enake bolečine sem imela tudi v prvi nosečnosti, okoli 5-6 tedna, sestra v ZD mi takrat ni znala povedati razloga, rekla je samo, da so lahko “jajčniki začeli delati” in da naj vprašam zdravnico pri pregledu, do katerega nato nisem prišla, ker je prej prišlo do SS.
Ali je to alarmantna bolečina, na katero moram paziti? Ali se lahko že v 4. tednu pojavi bolečina, če bi šlo za izvenmaternično nosečnost? Kaj bi mi predlagali, da naredim?
Najlepša hvala za odgovor in lepe praznike!
Spoštovani,
karkoli že to je, nima nobene zveze s preživetjem ali odmrtjem ploda oziroma, če bi bilo kaj takšnega, kar bi lahko imelo kak vpliv, smo pa mi brez vpliva na to. Jajčniki v nosečnosti nič ne delajo ampak mirujejo. Pri 4 tednih običajno IMN še ne povzroča težav v smislu bolečin, običajno pa je združena še z vsaj blago krvavitvijo. Za enkrat torej ne kaže, da bi morali kamorkoli, dokler bodisi bolečina ni neznosna ali pa se ob njej pojavi še krvavitev.
Spoštovani,
zopet se obračam na vas po nasvet. Sem v 14. tednu nosečnosti, v zadnjih dneh ob večerih opažam topo bolečino v predelu, kjer je desni jajčnik. Bolečina ni zelo huda, jo pa kar začutim… Zjutraj, ko se zbudim, je ne čutim.
Je taka bolečina normalna? Bi me moralo skrbeti?
Hvala in s spoštovanjem!
Spoštovani,
ne vem, če vas mora to skrbeti ali ne. Na desni strani imamo slepič in če tega še imate, je to skoraj edino, kar nas tam lahko skrbi. Dokler samo občasno boli ni problema, če bi se pridružile prebavne motnje, tempertura ipd. pa bo verjetno res treba do zdravnika.
Spoštovani,
na vas se obracam z nekaj vprasanji. 7. novembra torej 12 dni nazaj sem imela v postopku ivf prenos blastociste 5 dan po punkciji. Vsakodnevno jemljem Estrofem 3×1 t. in utrogestan 3×1 t.
V sredo 16.novembra sem naredila tets cb ki je pokazal + 1-2. Isti dan se mi je zacel pojavljati rjav izcedek, ki traja se vedno do danes. (Obcasno je izcedek tudi malo bolj rdece barve ampak ne kot sveza kri, konkretne krvavitve pa trenutno ni) Danes se mi je pojavila bolecina v predelu desnega jajcnika, ki sicer res ni zelo mocna, pojavi se predvsem ob premikanju in ne v mirovanju. (bolecine od punkcije so prenehale ze nekaj casa nazaj, predvidevam da to ni to) Vem, da je se zelo zgodaj in na uz tudi se ne bi bilo nic videti, verjetno je vse kar mi preostane cakanje na naslednji teden, ko imam predviden odvzem krvi za hcg in potem glede na izvide postopanje naprej. Zanima me pa predvsem, katero od protibolecinskih tablet bi lahko ob vecjih bolecinah vzela?
Hvala Vam in lep pozdrav!
Ob večjih bolečinah je itak smiselna diagnostika, ob manjših bolečinah pa nič. Ampak, če že ocenite bolečino kot nekaj srednjega in je ne želite prenašati, pa vzemite kak paracetamol (2 tbl po 500mg).
Vse to je normalno.
Pozdravljeni,
Zadnjo mestruacjo sem imela 26.8, pri pregled imam 27.10. Pred dvema tednoma sem z domacim testom potrdila nosecnost. V nosecnosti sva se z partjerjem trudila 2 leti, kjer nama je po Femara hormonski terapiji sedaj ratalo.
Od cetrtka naprej imam bolecine, ki niso neznose, vendar me skrbijo. Ogromno mi jih rece da je to normalno, pa se obracam na vas.
Boli medanicni del, spodnji del trebuha in pa vsake toliko cutim bolecine v jajcnikih. Seveda me bolecina popusti, vendar se ponovno pojavi.
Lepo podravljam
spoštovani,
kot prvo povem, da sami v trebuhu ne morete ločiti, kaj vas točno boli. Torej “bolečih jajčnikov” sami ne morete diagnosticirati. Lahko pa bolečino locirate približno v nek predel trebuha, recimo spodaj levo ali desno, v sredini levo ali desno, bolj spredaj ali bolj zadaj ipd. Glede bolečin v trebuhu pa sem že večkrat zapisal, da jih na daljavo ni mogoče ocenjevati. Kot prvo ima vsak svoj prag za bolečino in tudi samoocena ali je ta visok ali nizek ni zanesljiva, kot drugo pa je za odločitev ali je neka bolečnost sumljiva za nek proces ali ne, lahko oceni le zdravnik, ki opravi ustrezen pregled ter morebitne dodatne preiskave, če meni, da samo pregled ni dovolj. V osnovi pa se pacient vedno sam odloči ali je težava oziroma bolečina zrela za obisk zdravnika ali ne. v načelu povsem normalne bolečine ni, ker ta služi opozarjanju, da nekaj ni tako kot bi naj bilo. je pa res, da sodobni človek bolečino bistveno slabše prenaša in bistveni hitreje razvije različne skrbi in strah kot nekoč.