Bolečina v obeh kolenih
Spoštovani,
zaradi bolečin v obeh kolenih in zategovanjem sem odšel na MR slikanje. Prosim, če mi lahko podate vaše mnenje glede na izvid, ki je sledeč:
MR levo koleno:
V kolenskem delu je manjši izliv.
Tetiva kvadricepsa in ligament ne kažeta znakov rupture.
V posteriornem rogu medialnega meniskusa je hiperintenzivna linija, ki prekinja posteriorni rob meniskusa, morebitne manjše rupture ne more izključiti.
Lateralni meniskus ne kaže znakov rupture.
Medialni in lateralni ligamentarni kompleks sta ohranjena. ACL in PCL ne kažeta znakov rupture.
1,5*1,3*2,3 Backerjeva cista
Večjega defekta sklepnega hrustanca ne vidim, nekoliko je degenerativno spremenjen hrustanec medialne fasete patele. Struktura skeleta je v redu. Popoškodbenega edema kostnine ne vidim.
MR desnega kolena:
V kolenskem delu je manjši izliv.
Tetiva kvadricepsa in ligament ne kažeta znakov rupture.
V posteriornem rogu medialnega meniskusa je hiperintenzivna linija, ki prekinja posteriorni rob meniskusa, suspektna manša ruptura.
Lateralni meniskus ne kaže znakov rupture.
Medialni in lateralni ligamentarni kompleks sta ohranjena. ACL in PCL ne kažeta znakov rupture.
2*1,5*3,0 cm velika Backerjeva cista
Večjega defekta sklepnega hrustanca ne vidim, nekoliko je degenerativno spremenjen hrustanec medialne fasete patele. Struktura skeleta je v redu. Popoškodbenega edema kostnine ne vidim.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš komentar.
Andrej
Opisani Backerjevi cisti sta zelo verjetno posledica dolgotranjnega draženja v obeh kolenih. Draženje je najverjetneje posledica okvar sklepnega hrustanca na pogačicah in/ali okvar/poškodb notranjih meniskusov. Če je v ospredju težav okvara sklepnega hrustanca na pogačicah, je verjetnejše neoperativno zdravljenje, če so v ospredju težave s strani meniskusov pa operativno zdravljenje.
Priporočam pregled s posnetki magnetne resonance.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pred ca. 12 leti sta mi zatekli obe koleni, zato so mi na Polikliniki v Ljubljani izvedli punkcijo. Po tej neznani poškodbi in posegu občutek v obeh kolenih ni bil več enak, predvsem v stegenskih mišicah je bilo občutiti zmanjšano moč.
Zaradi občasnih bolečin, predvsem v položaju klečanja (na desni nogi izraziteje na notranji strani sklepa), sem pred ca 5 leti opravila RTG obeh kolen. Diagnoza: začetno mehčanje hustanca pogačice.
Opravila sem tudi fizioterapijo in začela s fitnesom.
Predvsem pri kolesarjenju in hoji v hrib so se mi začele pojavljati bolečine v (vezeh?) nad kolenskim sklepom, zato sem šla julija 2011 ponovno na RTG obeh kolen. Diagnoza: Tibiofemoralni špranji sta rahlo ožji v medialnem delu.
Decembra 2011 je sledila MR (samo desnega kolena). Diagnoza: V posteriornem rogu medialnega meniskusa je hiperintenzivna špranja, ki sega v prosto spodnjo površino meniska, predstavlja rupturo posteriornega roga medilanega meniska. Ostale strukture b. p. Priporočena artroskopija.
Hkrati pogosto občutim neko okorelost v sklepih nog (predvsem gležnjev), v kolikor sem nekaj časa v sedečem položaju in se nato prehitro vstanem. Na desnem stopalu imam tudi hallux valgus.
Ali mi, glede na to, da gre najverjetneje za staro (sklepam) poškodbo meniskusa in že nastalo obrabo hrustanca, priporočate artroskopijo? Kaj lahko pričakujem od posega; je še možno popravilo meniskusa ali je potrebna njegova odstranitev? Skrbi me tudi nadaljna obraba kolenskega sklepa.
Hvala za vaš čas in odgovor
Nada
Artroskopijo priporočam, če imate z raztrganino notranjega meniskusa povezane težave, saj lahko pomembno zmanjša vaše težave. Zelo verjetno bo res potrebno odstraniti del meniskusa, vendar tudi s tem upočasnimo obrabo.
Za natančnejše pojasnilo priporočam pregled skupaj z opravljenimi rentgenskimi posnetki in posnetki MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih