Bolečina v nogi
Pozdravljeni! Zanima me, če mi lahko kdo svetuje kaj naj naredim za lajšanje ali celo prenehanje bolečin v nogi.Namreč že kar nekaj let imam težave s hrbtenico.RTG.izvid je sledeč: Degeretivne spremembe v smislu spondiloze L1/2 lumbalne hrbtenice s statično motenostjo aksialnega skeleta.Mnenje fiziatra pa je, da gre za fasetni sindrom LS prehoda in za lokalni miofascitis, kar povzroča še dodatni lokalni spazem muskulature in pritisk na izstopišče spodnjih vej desnega ischiadicusa, kar se manifestira v ishialgiji desno, ob pozitivnem Lasegue in mravljinčenju in pekočino v desno stopalo.
EMNG izvid ( desna noga ) Koreninske okvare L2,L3 in L5, manj S1.
Na te izvide mi fiziater predpiše fizioterapijo ( tens,sonoforeza,termopak,15min.delna masaža hrbta).Naj še omenim, da ko me začne boleti noga me boli kakšen teden. In to je občutek, kot bi me nekdo zbadal ali pa kot,da mi bo nekaj razneslo v nogi.Do sedaj, ko me je začela boleti noga sem se zbujal zaradi bolečine a sem lahko nazaj zaspal. Sedaj pa tudi zaspati več ne morem, če pa že pa zaspim največ za dve uri! Tablete kot so: naklofen,olfen,ketonal in pa tudi tramal mi pa tudi nič ne lajšajo bolečine! Pa samo, da še omenim, da sedaj, ko prihajajo mrzli dnevi tam okoli 0 stopinj mi kazalec in sredinec na desni roki postaneta bolj hladna od ostalih prstov.Če se grem pa smučat si pa moram desno roko zaradi teh dveh prstov pogret tako da dam roko pod puli,da mine pekoč občutek.
Omenim naj še tudi, da mi je bila predlagana Bownova terapija.
Hvala za odgovore!
Pozdravljeni!
Težave, ki izvirajo zaradi tega, ker so zdrsnile medvretenčne ploščice ven iz svojega položaja in dražijo ter utesnjujejo živčne korenine, se morda lahko odpravi z Cyriax tehnikami za vrnitev medvretenčnih ploščic nazaj v svoj položaj in težave v nogi potem izginejo.
Težave zaradi napetih mišic, se vedno učinkovito odpravi z trigger point terapijo, ki jo izvajamo nekateri fizioterapevti.
Če vam zgoraj opisana pristopa ne pomagata in so težave prehude, vam ne preostane drugega kot operacija. Pogosto težave same izzvenijo v enem letu, se pa zaradi nestabilnosti hrbtenice – šibkih globokih hrbtnih mišic, rade ponavljajo. Zato je pomembno, da ko ni težav, izvajate ustrezne vaje za krepitev globokih trebušnih in hrbtnih mišic.