bolečina v levem jajčniku?
Spoštovani
Stara sem 23 let in že približno pol leta čutim bolečino (no v bistvu gre bolj za top pritisk in občasno zbadanje) v predelu levega jajčnika. Ta bolečina je sicer blaga, vendar pa je moteča in zastrašujoča. Tudi ni stalna, pojavlja se v časovnih intervalih, po več dni skupaj, ponoči me ne moti, toda čim vstanem iz postelje, se napetost poveča. Jemljem KT Minulet.
Bila sem pri osebni zdravnici in ta me je zaradi omenjene težave poslala na UZ abdomna. Izvid je bil negativen. Ker mi preko trebuha niso pregledali materničnih priveskov (kakor je pisalo v napotnici), mi je svetovala še ginekološki UZ. Tudi tu ginekologinja ni ugotovila ničesar. Omenila je sicer, da mehur ni čisto prazen (bi bil lahko zaradi tega natančen pregled onemogočen?), čeprav sem šla nekaj minut pred pregledom na WC. Po pregledu z UZ sem krvavela (to se mi pri spolnih odnosih ne dogaja). Ali je možno, da je bila ginekologinja pregroba? Gin. mi je predpisala tablete – žal se trenutno ne spomnim imena, vem pa, da so bile 3, in sicer modre barve, precej velike, predpisuje se jih tudi proti boreliozi. Rekla je, da je opaziti blago vnetje. No, tudi po teh tabletah ni nič bolje.
Ali mi lahko prosim svetujete, kakšen naj bo moj naslednji korak (in ali je potreben)?
Osebna zdravnica mi je tudi napisala napotnico za proktologa (naročena sem šele septembra).
Za Vaš odgovor se najlepše zahvaljujem.
Maja
Spoštovani!
Dobili ste sumamed. Vzrok bolečinam slo lahko kake diskretne zarastlinice kot posledica kakega preteklega vnetja. Z UZ ni mogoče povzročiti krvavitev, verjetno bi se pojavila tudi tako. Tisto z mehurjem pri zadevi nima posebnega pomena, gre za to, če je prazen ni mogoče videti njegove stene in obratno če je poln zakriva jajcevode in maternico (delno).
Verjetno kakega pametnega vzroka za zbadanje ne bo moč odkriti in bo treba nekaj časa živeti s tem hoditi na redne preglede h ginekologu in včasih “čudežno” bolečine ponehajo same od sebe.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Lahko zelo različna zdravila, zato jih boste mogoče morali poskusiti tudi več, če prvo ne bo uspešno. Proti krčevitim bolečinam navadno najbolje pomaga spasmex, proti bolj topim bolečinam lahko tudi t.i. antirevmatiki.
Zaplinjenost črevesa ali polno črevo ovirata pregled notranjih organov. UZ deluje namreč na principu odbojev in vse kar je na poti, lahko moti. Podobno je s polnim mehurjem: dobro se vidi mehur ne pa struktur pred ali za njim in obratno: pri praznem mehurju ni mogoče oceniti stene mehurja in prsotate (pri moškem), dobro pa se vidijo ženska rodila.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Bolečina je lahko posledica težav s hrbtenico, z mišicami, ali s trebuhom. Na podlagi opisa je težko predlagati idealno rešitev. Če zdravila proti bolečinam ne pomagajo, se oglasite pri zdravniku, da poskusi ugotoviti, za kaj gre.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik