bolečina v ledvnem delu hrbta
Pozdravljeni.Imam hude bolečine v ledvenem delu hrbta.Prejela sem takšen RTG:Sinistrokonveksna deviacije s komponento torzije.Tranzitorni segment z levostranskim neoartrosom.Sakrum akutum.Spondiloza.Spondilartroza.Verjetna večetažna diskopatija.Morbus Baastrup. Strukturna atrofija in aterosklerotično spremenjeno ožilje. Dr Fedorov ali mi lahko prosim pojasnite ta izvid? In ali mi lahko pomagate v vaši ordinaciji v MB? LP Angelca
Deviacija in torzija kažeta na znake akutnih težav v ledvenem delu.
Vidni so znaki obrabe ki verjetno povzročajo draženje živčnih korenin. Opažena je tudi zamašenost ožilja.
Z manualno terapijo bi vam verjetno lahko pomagali, natančnejšo informcijo bi vam lahko dal po natančem pregledu.
Lep pozdrav,
Lordoza kaže na znak akutnih bolečin, katerih posledica je napetost določenih mišic.
Tendenca tranzitornega segmenta je posledica razvoja in ni bistvena pri simptomih kot tudi moorbus bastrup – določeni izrastki ob hrbtenici.
Spondiloza je odgovor kostnega tkiva na obrabo hrbtenice, vidne so tudi začetne spremembe v malih sklepih – spondilartroza.
V segmentu očitno radiolog ni natančno videl, gre pa za možnost okvare medvretenčne ploščice in zožanje medvretenčnega prostora.
Glavni problem je vsekakor v segmentu L3-L4, kjer bi bilo potrebno natančno videti v kakšnem stanju je medvretenčna ploščica.
Svetujem, da ses slikami oglasite v naši ordinaciji, da jih primerjamo s klinično sliko in ugotovimo vzrok težav in možnosti sanacije.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni! Imam hude bolečine v ledvenem delu hrbta. Prosila bi vas za razlago RTG izvida. Pregledana sta bila lumbosakralni del hrbtenice in odgovarjajoči del spinalnega kanala z običajnimi t1, t2 sekvencami v sagitalni transverzalni ravnini. Spinalni kanal je razvojno primernih dimenzij. Na vretencih so začetne degenerativne sprembe in sicer spondilartroza na spodnjih dveh nivojih. Strukturne degenerativne spremembe tipa Modic I in II so v vretencih L4/L5. Disk L4L5 je malo nižji, deseciran in razlezen v celem obsegu. Posterocentralno ima še manjšo prostruzijo, ki sega do duralne vreče in obeh korenin. Normalno visok in deseciran disk L5S1 ima henijacijo posterolateralno desno. Odkriva desno korenino posteriorno. Medula oziroma konus medule je normalne oblike, debeline in ima na vseh narejenih sekvencah normalne signale. HD L5S2 desno. Manjša protruzija degeneriranega diska L4L5. Začetne degenerativne spremembe vretenc.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Gre za degenerativne spremembe v vretencih in diskih, največje so v segmentu L4-L5 (poškodovan disk in manjša protruzija) in L5-S1 ( poškodovan disk in herniacija)
Dobro je, da še ni pritiska na hrbtenjačo ali živčne korenine zato mislim, da vam z manualno terapijo lahko pomagamo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
V zadnejm času čutim topo bolečino v spodnjem ledvenem delu hrbtenice, še posebej med tekom in hojo v hribe. Ko mirujem; če ležim ali sedim, težav nimam, vendar čutim, da nekaj ni v redu. Če se npr. uležem na hrbet in kolena položim v stran na tla, začutim bolečino. Predvsem med tekom ali dolgo hojo se bolečina širi skozi dimlje in zadaj čez ritnice v zadnje stegnske mišice, v nogah pa čutim oslabelost. Sicer dokaj redno delam vaje za hrbtne in trebušne mišice, pred in po rekreaciji se vedno ogrejem. Težave imam tudi z izvajanjem jogijskih vaj pri katerih se v križu nagibaš nazaj (most, kamela). Pri takšnih vajah čutim pekočo bolečino, zato jih ne delam. Kakšnih 10 let nazaj sem enkrat nerodno skočila na glavo v vodo, pri čemer mi je noge odneslo čez glavo in me “prelomilo” v križu, podobno sem enkrat nepripravljena in neogreta iz stoje padla v most. Približno 8 let nazaj sem si zlomila trtico, ki pa me ne boli. Po teh nesrečah sem občasno “čutila” spodnji del hrbta, ampak nikoli nisem imela večjih bolečin, ki bi me ovirale pri športu ali drugih vsakodnevnih dejavnostih. Bolečine, ki jih čutim sedaj, so se začele pojavljati kakšen mesec ali dva nazaj in so v zadnjih treh tednih postale zares moteče, ker se s težavo ukvarjam s šporom. Ne vem, ali gre za mehansko poškodbo ali morda za unetje živca. Pri zdravniku še nisem bila, razmišljam o kiropraktiku ali špotrni masaži. Kaj meniti?
Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Špela
Verjetno gre za težave z mišico musculus iliopsoas – skupina mišic, ki leži za trebušnimi organi na sprednji strani ledvenega dela hrbtenice in se priključi na notranjo površino bedra. V kolikor gre za to, je rešitev dokaj enostavna, moral pa bi videti, ali morda ne gre za draženje kakega živca.
Ne razumem zakaj razmišljate o kiropraktiku saj je manualna medicina bolj učinkovita in praviloma cenejša.
Lep pozdrav,