Bolečina v ledvenem delu hrbta
Lep pozdrav.
Oglašam se zaradi nenormalnih in kroničnih bolečni v ledvenem delu hrbta.
Zelo ostre in zbadajoče bolečine začutim samo in le zjutraj, nemalokrat se zaradi tega tudi zbudim. Zaradi bolečin, ki se pojavijo predvsem “ob robu” prsnega koša, kakor da bi se nekaj zabadalo v trup, je vsak premik kalvarija. Že globok vdih ali obrat v postelji z enega boka na drugi povzroči nenormalne boločene, vstajanje iz postelje pa prava umetnost. Bolečina pa po kakšni uri v celoti mine, kakor da je nikoli ne bi bilo. Jutra in prva ura pa so resnično neznosna.
Poizkusil sem marsikaj: menjava ležišča, vzglavnika, ledvični pas, različna mazila za masaže…
Star sem 32 let, rekreativni športnik, sicer zelo zdrav.
V naprej se zahvaljujem za pomoč in nasvet.
Jure
Verjetno s hrbtenico ni nič narobe, bolj sumim, da gre za zakrčenost mišic, katere z manualno terapijo lahko sprostimo. Ko bomo to uredili, ne bo toliko pomembo, na kakšnem ležišču ležite.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Tudi jaz imam podobne težave, kot jih je opisal gospod JureJ, le da mene boli v križu. Če spim na hrbtu, me zbudi bolečina v križu in se moram obrniti na bok. Bolečina je topa, ves čas prisotna, pri določenih gibih pa ostra. Zjutraj moram najprej dobro raztegniti križni del hrbtenice, da lahko normalno funkcioniram. Predvidevam, da moje težave ne izvirajo iz okvare hrbtenice, ampak so bolj povezane z mišicami. Težave imam večinoma poleti, ko za tri mesece prekinemo s skupinsko vadbo joge, jaz pa se v tem času ukvarjam z drugimi športnimi aktivnostmi, predvsem s pohodništvom.
Bolečine v križu pa se pojavijo tudi takrat, ko moram nekaj časa stati na mestu. Če okoliščine dopuščajo, takrat počepnem in se sklonim naprej – če tega ne naredim, se bolečine stopnjujejo. To se dogaja tudi v obdobju, ko redno izvajam jogo, hodim na organizirano rekreacijo (tek, vaje za trebuh, hrbet, itd.) in na daljše pohode – športno sem aktivna vsaj po uro in pol 3x tedensko. Morda je to pri mojih 46 letih premalo? Sicer sem zelo gibčna, fizično zmogljiva in nadpovprečno zdrava.
Iščem vzroke za svoje težave – morda bi lahko bile povezane tudi z neustreznim položajem stopal (pritisk golenice na notranjo stran gležnja), kar je posledično spet povezano z mišicami. Bi bilo smiselno naročiti ortopedske vložke po meri? Spomnila pa sem se tudi na besede ginekologa, ki mi je pred več kot 20 leti dejal, da bi zaradi položaja maternice lahko sčasoma imela težave s križem.
Kaj mi priporočate?
Lep pozdrav in hvala za odgovore.
res gre za podoben primer, vendar bi le na osnovi pregleda lahko ugotovil, ali gre za problem zakrčenosti mišic ali je morda kaj narobe z ledvenim delom hrbtenice. Dokler tega ne ugotovim, vam seveda težko odgovorim na ostala vprašanja, bi pa seveda vse lahko razložil po pregledu, težavo pa lahko saniramo v obeh primerih.
Lep pozdrav,