Najdi forum

Bolečina v križu in nogi

Spoštovani!

Imam vprašanje, ki mogoče ni povsem na mestu, a bolje je vprašati, kot kasneje obžalovati… Že približno 14 dni do tri tedne imam iz dneva v dan močnejše bolečine v spodnjem delu hrbtenice, ki se raztezajo v desno nogo, najbolj v predel kolka, a tudi niže po nogi. Stara sem 27 let. Zaenkrat sem bila le pri osebnem zdravniku, ki me je izredno hitro pregledal ter me poslal na TENS terapijo in na fizioterapijo. Niti ne vem točno za kaj gre, kaj je vzrok mojim bolečinam, govorijo o »priščipnjenem živcu«. Kaj to priščipnen živec sploh je, ali je to stanje ozdravljivo in ali je pregled pri osebnem zdravniku, pri katerem narediš le par gibov z nogo zadosten? Ali se splača na kake dodatne preiskave npr. magnetna resonanca? Drugo vprašanje: proti bolečinam sem dobila zdravilo naklofen duo, rečeno mi je bilo, da ga lahko vzamem do 2X dnevno. Nihče ni omenjal, da je izredno dražeče za želodec in, da bi poleg tega morala jemati še nekaj za zaščito želodca, kar sem kasneje slišala. Ali je to res potrebno?

Lepo se vam zahvaljujem za odgovor,

Nina

Spoštovana,

po opisu gre pri Vas za t.i. išijas (bolečina ledveno, ki se širi v nogo) ali s tujko za “lumboishialgijo”. Takšno bolečino običajno povzroča pritisk izbočene medvretenčne ploščice v spodnjih delih ledvene hrbtenice na živčne korenine v tem delu hrbtenice.

Vsekakor priporočam opraviti magnetno resonanco, ki lahko jasno pokaže vzrok. Na osnovi magnetne resonance je tudi odločitev o morebitnem operativnem zdravljenju lažja.

Naklofen duo spada v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki vsa bolj ali manj dražijo sluznico predvsem zgornjih prebavil. V zadnjem času se priporoča sočasno jemanje zdravil, ki zmanjšajo izločanje želodčne kisline, še posebej pri tistih, ki imajo težave z želodcem že sami po sebi.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close