Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina BOLEČINA V KRIŽU

BOLEČINA V KRIŽU

Prosim za nasvet glede bolečin v ledvenem delu križa. Večkrat imam bolečine ponavadi v dneh pred menstruacijo. Dvakrat pa me je zagrabilo pri nenadnem priklonu in sem šla po pomoč k zdravniku. Sedaj pa me že tri dni boli in ne poznam vzroka. Vem, da se ne gibam dovolj in morda je tudi višek kg pripomogel k temu. Stara sem 35 let imam dva otroka. Ali mi svetujete kakšno masažo, kosmodisk, telovadbo.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Uredite telesno težo in redno telovadite. Bolečine v križu so bolezen našega časa in jih v bistvu ne moremo odpraviti. Pomaga le dobra razgibanost in krepitev mišičnega steznika.

Ni res, da se bolečine v križu ne da odpraviti -obstoja mnogo variant. Sama sem jih odlično odpravila z obiskom pri zdravniku – manualnem terapevtu v Črnučah. Potrebno je bilo le 4 obiski in bolečin ni več.
Lep pozdrav,
Petra

Imate res srečo!

Hvala za spodbudne besede. Sama sem bila nad odgovorom ge. Rejec razočarana. Namreč, sama vem, da moram poskrbet za telovadbo in težo, ampak to se ne da urediti v enem dnevu in tudi enem tednu ne! Saj, če prideš k zdravniku z bolečinami v križu te ne pošlje domov in reče telovadi in shujšaj pa te ne bo bolelo!
Petra ali mi lahko kaj več napišeš o tvojem obisku v črnučaš oz. naslov ali telefon. Že vnaprej hvala. :o)

Petra, hvala za spodbudne besede. Prosim te, če mi lahko posreduješ naslov ali tel. št. terapevta iz Črnuč. Že vnaprej hvala

Kar pa se tiče odgovora ge. Rejec, mislim, da ni bil najbolj posrečen. Namreč, če imaš bolečine, te ne pošljejo domov in ti rečejo telovadi in shujšaj pa bo bolje halooo

Kar sem vam povedala, vam, žal, pripovedujem iz lastnih izkušenj. Tudi meni osebno se je zgodilo, da mi je ortoped rekel: gospa, oglejte si svoj EMŠO in kaj bi še radi? Meni še kil ni mogel očitati :o)
Resnica je namreč takale, pa če ste z njo zadovoljni ali pa ne: teh bolečin se v celoti znebili ne boste, bodo pa občasno manj in občasno bolj izrazite. Seveda pomaga masaža, pa fizioterapija, en teden toplic ipd. Bolje bo tudi, če se boste oz. če imate možnost, se izogibati gospodinskim opravilom, namreč semirotacijski gibi (pometanje, pomivanje, sesanje) so strup za križ, prav tako prenašanje nakupovalnih vrečk. Vedno so bolečine močnejše pred menstruacijo. Zelo mi je žal, da z odgovorom niste zadovoljni in vam iz srca želim, da bi vas križ nehal boleti.

Popolnoma se strinjam z vami, gospa Rejec. Tudi sama imam te težave (vzrok je hernia disci) že tri leta, včasih je boljše, včasih slabše ( opazila sem tudi, da stresni dogodki močno vplivajo na jakost bolečine ). Ampak se ne dam. Če ne bi telovadila in plavala, bi bila verjetno že invalidsko upokojena, tako pa živim polno življenje in se veselim vnukov.
Ker ima res veliko ljudi težave s hrbtenico, tudi mene včasih vznejevolji njihov odnos do tega problema. Vsaka bolečina ni enako močna, na zmerno bolečino se je treba pač navaditi in živeti z njo. Večinoma niso sami pripravljeni ničesar prispevati za boljše zdravje in počutje / redna telovadba, plavanje, znižanje teže, zdrav način življenja /, pričakujejo pa veliko od sistema : fizioterapije, masaže, blokade, tablete, injekcije itd., ki samo trenutno omilijo težave, jih pa dolgoročno ne odpravijo. Ali pa pričakujejo čudeže od raznih kiropraktikov in manualnih terapevtov.
Skrb za zdravje je predvsem in najprej v naših rokah. Če bi vse tiste silne ure, ki jih presedijo v zdravniških čakalnicah, raje namenili gibanju , bi storili zase stokrat več …

Lep pozdrav,
Manja

pozdravljene,
ne strinjam se ne z gospo Rejec in ne z gospo Manjo. Dopolnjena leta radovedne niso leta pred penzijo in čakanje na vnučka. To so najlepša leta in ni fino, če te boli križ. Strinjam se, da je potrebno skrbeti za redno razgibavanje in na težo. Verjetno sama ve kaj je najbolje zanjo, tako kot vsi ampak si želimo še kakšnega nasveta, če ne se ne bi oglašali na ta forum. Marsikdo ima občasne bolečine v križu tako kot radovedna in tudi sama jih imam, zato telovadim in bolečine minejo. Morda bo to pomagalo tudi radovedni. radovedna priskrbi si kakšno knjigo z vajami za hrbtenico pa ti bo življenje lepše. Srečno!

New Report

Close