Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici BOLEČINA V KRIŽNEM DELU

BOLEČINA V KRIŽNEM DELU

Pozdravljeni,

prebiram tale forum, ker nisem zasledila se obračam na vas, mi prosim lahko poveste, ali lahko tudi osebni zdravnik predpiše napotnico za MRI, oziroma po kakšnem vrstnem redu se pride do te napotnice. Res nisem izrecno prosila mojo osebno zdravnico za to. Ker pa sem že nekajkrat imela težave s križem in na RTG slikanju sem tudi že bila pred leti. Danes sem bila ponovno zaradi teh težav in mi je dala napotnico za RTG pod redno seveda. Čeprav imam težave že tri tedne, ker me je takrat uščipnilo ko sem naredila en napačen gib in takrat tudi nisem šla k zdravniku, sem pa šla danes ker se zadeva slabša in seva na desni strani navzgor.
Potem sem seveda šla brskat na net in odkrila sledeče, v linku:

http://med.over.net/clanek/izbira-odvisna-od-klinicne-slike-spondiloartritis/

sedaj pa me samo še zanima sledeče, zakaj se v takšnih primerih še vedno poslužujejo RTG, če pa je njegova diagnostika takšna kot je in ne kar takoj MRI?

Resno me zanima, ker je po moji logiki takšen način v končni fazi dražji, če gledamo s tega vidika seveda…

Upam da z mojim vprašanjem nisem koga užalila, ker to ni moj namen.

Že v naprej hvala za odgovor in lep pozdrav

nogica-8

Spoštovani!
Osebni zdravniki imajo vsa pooblastila, da napišejo napotnico za MR preiskavo, vendar se tega redko poslužujejo, ker imajo omejitve s strani ZZZS. Tako da ponavadi pošljejo pacienta k specialistu (večinoma ortopedu), ki se potem odloči glede na klinično sliko za MR. Za MR se odločimo takoj, ko ima pacient nevrološke izpade (slabša mišična moč v nogah ali težave z odvajanjem vode in blata), sicer se pa odločamo individualno. Osebno izdam napotnico za MR, ko težave trajajo več let in se stopnjujejo. V vašem primeru bi opravil najprej RTG, ker glede na napisano nimate nevroloških izpadov, tudi bolečina ne seva v noge, ampak navzgor, kar je boljše. Primerjal bi potem stare in nove RTG slike, če se je stanje kaj poslabšalo in se nato odločil za MR, če bi imeli še vedno bolečine.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close