Bolečina v kolku in nogi
Spoštovani,
že nekaj časa se spopadam z bolečino, ki se je pričela nekje v predelu narastišč stegenske mišice (v predelu kolkov), kasneje pa tudi po zunanji strani stegna do kolena, občasno jo čutim tudi v mečih in do gležnja. Bolečina se pojavlja na obeh straneh, vendar je bistveno bolj izrazita na levi nogi. Poveča se po vsaki daljši hoji, predvsem pa pri hoji navkreber, bolečino čutim tudi ob daljšem sedenju. V mirovanju sicer ni zelo izrazita. Stanje se je v zadnjih dveh mesecih občutno poslabšalo, tako da mi onemogoča kakršnokoli gibanje oz. rekreacijo. Naj povem, da se po vsaki hoji (daljši od pol ure), pojavi pekoča bolečina in otrdelost v celotnem spodnjem delu hrbta v predelu medenice oz. ledvene hrbtenice.
Opravila sem že RTG sakroiliakalnih sklepov ter medenice in kolkov, ki so bili brez posebnosti, ter MR artrografijo levega kolka, ki je pokazala “kratko rapturo anteriornega labruma (3. pozicija).
Zanima me vaše mnenje, ali lahko glede na izvid opisane težave dejansko izvirajo iz kolka ali je mogoče, da je izvor težav iz ledvene hrbtenice? Vesela bom tudi vsakršnega nasveta ali priporočila, kam naj se še obrnem za pomoč.
Vnaprej hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
Bolečine lahko izvirajo iz kolka, ker imate rupturo labruma. Glede tega svetujem pregled pri dr.Stražarju na Ortopedski kliniki za mnenje glede operacije. Vseeno pa opravite prej še MR ledvene hrbtenice.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Vmes sem opravila še MR ledvene hrbtenice, izvid je naslednji:
Podarjena lordoza. Spondilolisteza korpusa L5 prve stopnje. Schmorlove hernije na zgornjih segmentih. Blaga spindiloza predvsem od L4 navzdol. Foraminalnih zožitev ni videti. Diskus v nivoju L5-S1je znižan in dehidriran. Korpusi so primerne morfologije. Spinalni kanal je razvojno normalno širok. Pomembne degeneracije ostalih diskusov ni videti. Utesnitve struktur ni. V nivoju L5-S1 je blaga spondilartroza, difuzna protruzija diskusa, centralno kratka fisura anulusa, fokalnih protruzij ali utesnitve korenin ni videti. Na preostalih nivojih protruzij diskov ali utesnitev ni videti. Zaključek: Bulging diskusa v nivoju L5-S1, še brez utesnitve korenin.
Prosim za dodatno mnenje še po tem izvidu. Zanima me tudi, katere aktivnosti in ali splih so priporočljive?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani!
Imate mankšo izbočenje (protruzijo) diskusa L5-S1, ki vam bistveno ne pritiska na živce. Tako da verjetno večina bolečine res izvira iz kolka in je problem ta ruptura labruma. Verjetno bo potrebna operacija, zato opravite pregled pri dr.Stražarju. Delajte vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje – Plank in vaje za adduktorje in abduktorje kolka.
Lep pozdrav!