Najdi forum

Bolečina v kolku

Spoštovani.

Pred dvema mesecema me je pri dvigovanju bolne mame uščipnilo v križu, na levi strani. Sprva ni kazalo, da bo hudo, a me je nato čez teden dni ob pripogibanju tako zagrabilo, da se sploh nisem mogla zravnati. Je čez kakšno uro malo popustilo, a sem morala zelo paziti na gibe. Težko sem sedela, težko sedla v avto in izstopila iz njega, najhuje je bilo ležati. Termofor je nekoliko omilil bolečino. A sem bolečino ves čas po čutila. Potem pa me je pred mesecem ponovno zagrabilo, spet sem se komaj zravnala. Takrat sem vzela tudi Nalgesin S. Od takrat je bolečina vseskozi prisotna, v križu sicer precej manj oziroma skoraj nič, razen če se močno napnem nazaj. Sklonim se brez težav. Zdaj me bolj boli v levem kolku in levi ritnici. Imam sedeče delo, sedim tudi do 10 ur na dan. Bolečine pa skoraj ne čutim, kadar hodim ali kolesarim. Tudi čez dan ni moteča, najhuje je ponoči, ko me res močno boli od levega kolka po ritnici in zunanjem delu stegna. Boli me, če ležim na levem ali desnem boku in prav tako, če ležim na hrbtu. Na trebuhu še nisem poskusila ležati, ker mi tudi sicer ta položaj nikoli ni ustrezal.

K zdravniku nisem šla. Je pa ta bolečina v kolku in ritnici že en teden takšna, da se zaradi nje ponoči zbudim. Ali imam morda ukleščen živec? Bi lahko bil išias ali piriformis sindrom? Zdaj vzamem protibolečinsko tableto, a tudi ne vsak dan. Zanima me, ali lahko s kakšnimi vajami to odpravim? Glede na to, da ob gibanju bolečine skoraj ne čutim. Bi koristilo plavanje? Ali bo potrebno iti k zdravniku in na kakšno slikanje ali drugo preiskavo?

Za odgovor in razlago se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani,

 

najprej se opravičujem za zamudo pri odgovoru. Ob naraščujočem številu vprašanj ter rednem delu se mi je vaše vprašanje izmuznilo.

Pa k odgovoru:

Na podlagi vašega opisa simptomov je možno, da imate težave z ukleščenim živcem, kar je lahko posledica bodisi išiasa ali piriformis sindroma. Oboje lahko povzroča bolečine v križu, kolku, zadnjici in vzdolž noge.

Išias: To stanje se pojavi, ko je išijatični živec, ki poteka od spodnjega dela hrbta skozi zadnjico in navzdol po nogi, stisnjen ali dražen. Vzrok je lahko hernija diska, degenerativne spremembe hrbtenice ali druge težave v ledvenem delu hrbtenice.

Piriformis sindrom: To stanje nastane, ko je piriformis mišica, ki se nahaja v zadnjici, stisnjena ali draži išijatični živec. To lahko povzroča podobne simptome kot išias, vendar izhaja iz težav v mišici namesto v hrbtenici.

Glede na vaše simptome in dejstvo, da se bolečina poslabša ponoči in izboljša pri gibanju, lahko sumimo na eno od teh stanj. Če se je stanje v vmesnem obdobju že izboljšalo, posebna diagnostika ni potrebna. Priporočljivo je predvsem, da izvajate vaje za krepitev ledvene in medenične muskulature, koristilo vam  bo tudi plavanje, hoja s pohodnimi palicami, predvsem pa bi bilo razmisliti o redni vaji za hrbtenico, kar bi pravzaprav morali na dnevni bazi početi vsi.

Vaje in morda masažo/mehkotkivno sproščanje vam lahko prikaže dober fizioterapevt, tukaj pa samo hiter nasvet, ki bi vam lahko pomagal:

 

      Piriformis razteg: Lezite na hrbet, upognite kolena in prekrižajte eno nogo čez drugo. Nato z rokami povlecite spodnjo nogo proti sebi, da začutite razteg v zadnjici.

Če imate kakršna koli vprašanja ali potrebujete dodatne informacije, se lahko javite.

Lep pozdrav

 

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close