Najdi forum

bolečina v kolku

Pozdravljeni.

Prosil bi vas za mnenje oziroma nasvet. Pred tremi leti se mi je po pretečenem polmaratonu pojavila topa bolečina v kolku, ki se je ne morem znebiti. Obrnil sem se ze na različne športne terapevte, ki mi niso žal mogli pomagati so mi pa svetovali magnetno resonanco kolka in hrbtenice ta pa je pokazala, da imam zamaknjen vretenec L5, ki naj bi pritiskal na živec. Po vseh kiropraktikih, doktorjih manualne medicine, osteopatu in homeopatskih zdravilih bolečina še kar ne preneha, se pa občasno prestavi v zgornji del noge ali pa trtico. Zanima me ali bi lahko s kakšnimi vajami pozdravil to bolečino oziroma kaj drugega bi lahko bilo narobe razen zamaknjenega vretenca?

Hvala za vaš čas

Lp, Marko

Pozdravljeni!

Kdaj se pojavi bolečina? Kaj jo poslabša – sedenje ali hoja? Koliko ste stari? Ali se premika? Kako spite?

Bolečina je skoraj stalno prisotna včasih v bolj blagi obliki včasih v hujši in se mi prestavlja iz križa, ritnice, kolka in mišice na nogi. Bolečino poslabša sedenje, če se normalno gibam je bolečina še najmanj prisotna. Spim na trebuhu ali pa na hrbtu, če ležim na boku se bolečina močno poveča. Star sem 26 let in najbolj me moti, ker ne morem več biti športno aktiven tako, kot sem bil od športa lahko samo kolesarim saj tam bolečina nekako popusti.

LP, Marko

Pozdravljeni Marko!

Glede na opisane simptome gre najverjetneje za protruzijo diska – se pravi za zdrs želatine v medvretenčni ploščici. V 80% se zadeva ponovi v časovnem obdobju 1 leta. Če se izvajajo vaje za globoko trebušno mišico, globoke hrbten mišice in mišice medeničnega dna, se ta procent recidivov zmanjša na 20%. Nikakor pa se ne sme izvajati fleksijskih vaj – kot so npr. vse oblike trebušnjakov leže na hrbtu, raztezanje zadnjih stegenskih mišic v stoje ali sede…kar nekaj vaj in položajev je, ki poslabšajo stanje.

Pomagajo manulane tehnike in trigger point terapija. Na ta način se spravi želatina nazaj na svoje mesto. Zelo pomembno pa je, da se držite navodil česa ne smete izvajati, da telo popokana vlakna lahko zaceli in da želatina tudi ostane na svojem mestu in ne da se stalno provocira…

Hvala za vaše mnenje, zanima me samo se kot ste rekli, da bi vaje za globoke mišice pomagale ali sem lahko jaz se naprej športno aktiven, se pravi da lahko kolesarim ali mi tudi to škodi?

LP, Marko

Pozdravljeni!

Kolesarjenje je provokativni položaj za protruzijo. Prvič ker gre za sedenje in sednje poveča pritisk v medvretenčni ploščici in drugič ker ste nagnjeni naprej in na ta način porivate želatino ven iz svojega normalnega položaja…

New Report

Close