Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortovital: klinika za koleno, hrbtenico in druge sklepe Bolečina v kolenu po intenzivnejši vadbi

Bolečina v kolenu po intenzivnejši vadbi

Spoštovani,

pred dvema letoma sem imela rekonstrukcijo sprednje križne vezi in šivanje notranjega meniskusa. Prizadeta je bila tudi stranska vez, ki se je sama zacelila. Pošodba je nastala zaradi padca pri plezanju. Okrevanje je bilo dobro in pri vsakodnevnih aktivnostih nimam nobenih težav. Imam pa vprašanje glede tega, koliko lahko koleno sedaj obremenjujem in ali je možno, da se koleno zaradi preveč intenzivne vadbe na dolgi rok prej obrabi?

Začela sem namreč z bolj intenzivno telovadbo, pri kateri so gibi intenzivni, vendar kontrolirani. Pri določenih vajah lahko čutim topo bolečino na sprednjem, notranjem delu kolena, ki pa ni premočna in je zato čisto obvladljiva. Bolečina lahko vztraja ali pa se rahlo poveča še kakšna 2-3 dni po vadbi, potem sčasoma izzveni. Enako se zgodi tudi pri teku na smučeh.

Zanima me torej, ali je to normalen proces, ki ni škodljiv za koleno na dolgi rok, ali je bolje, da se takšnim vadbam na redni tedenski bazi izogibam?

Najlepša hvala vam dr. Philih za vas čas in odgovore, ki nam jih nudite na tem portalu!

Spoštovani,

dr. Pilih se počasi poslavlja s foruma, zato vam bom na vprašanje skušala odgovoriti jaz.

Vaše vprašanje je pomembno, saj se nanaša na varno vadbo po poškodbi kolena, vendar pa vam na njega ne morem 100% odgovoriti.

Namreč, zagotovo velja, da je po rekonstrukciji sprednje križne vezi in šivanju notranjega meniskusa obremenjevanje kolena s fizično aktivnostjo lahko precej občutljivo. Če ob intenzivni vadbi čutite topo bolečino na sprednjem, notranjem delu kolena, je to lahko znak, da se koleno preobremenjuje in se s tem postopoma tudi hitreje obrablja. Ne vem sicer točno, kaj za vas pomeni intenzivna vadba, ker si posamezniki pod tem predstavljamo zelo različne stvari. Po drugi strani pa moram tudi povedati, da je obvladljiva bolečina po vadbi lahko normalna, saj mišice in ligamenti okrog kolena lahko postanejo napeti zaradi intenzivne aktivnosti. Kaj se dogaja v vašem primeru, težko ocenim, vendar pa verjamem, da boste znali začutiti, v katero kategorijo spadate.

V vsakem primeru je po takšni operaciji bolje biti nekoliko bolj previden, predvsem pa z vsako športno aktivnostjo pričeti postopoma in jo postopoma stopnjevati. S tem bo napredovanje sicer morda počasnejše, vendar pa bolj sigurno brez poškodb.

Lep pozdrav

 

 

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close