Najdi forum

Bolečina v kolenu

Pozdravljeni!
Prejšnji teden me je nasportnica na rokometni tekmi v zraku porinila in sem padla na koleno, medtem sem v kolenu čutila nekakšen pok. Koleno nemorem skrčiti, tudi ne čisto iztegniti. Je zelo boleče. Bila sem na pregledu pri zdravniku, ki mi je dal sledeč izvid: desno koleno prazno, mirno. Boleče v predelu medialne in lateralne sklepne špranje. Deficit ekstenzija -10 stopinj, fleksija do 90stopinj. Vezi izgledajo čvrste. Prosila bi vas za mnenje. Najlepša hvala

Pozdravljeni!

Poškodovanih je lahko precej struktur. Koliko imate občutek, da Vam je koleno oteklo? Manjša oteklina je načeloma dober znak. Kje Vas najbolj boli?

Izpad gibljivosti je relativno nespecifičen znak sam po sebi. Po poškodbi koleno pogosto nekoliko oteče in sam sklepni izliv povzroča omejitev gibljivosti. Seveda pa je lahko tudi znak poškodbe meniskusov na večih mestih (lahko tudi tibiomeniskalnih ligamentov), lahko hrustančna lezija, lahko preskok pogačice, lahko pa tudi le vkleščenje Hoffinega maščevja ali podobno.

Menim, da bi bilo najlažje in najbolj pravilno, da bi se ambulantno oglasila pri kolensko usmerjenem specialistu travmatologu ali ortopedu in opravila temeljit pregled, potem pa dalje. Možnosti je več. Samoplačniški pregledi so praviloma hitrejši (krajša čakalna doba) in ponekod tudi bolj poglobljeni, ker si pregledovalec lahko za Vas vzame več časa. Čakalne dobe na preglede pri travmatologih in ortopedih pa so zelo različne, to bi morala preveriti. Generalno so čakalne dobe pri travmatologih krajše, kolikor imam občutek. V vsakem primeru pa bi z napotnico stopnje nujnosti “zelo hitro” (preko izbranega zdravnika) morala biti pregledana vsaj nekje v mesecu dni.

Seveda obstaja tudi možnost samoplačniške magnetne resonance v kolikor se Vam močno mudi ponovno v rokomet. V tem primeru je potrebno pregledati ponudbe. V zadnjem času je popularna klinika Sv. Katarina na Hrvaškem (blizu Zagreba), kjer ste relativno hitro na vrsti.

V vsakem primeru, dokler nimate zanesljive diagnoze, predlagam skrbno obremenjevanje ter v primeru nestabilnosti ali zaklepanja kolena le nadzorovane gibe v kolenu v izogib nadaljnji poškodbi. Dokler bolečine ne minejo se koleno splača tudi hladiti, vzeti kakšno tablete Nalgesina (ali podobno), nekaterim pa ustreza tudi elastični povoj.

To je nekakšen povzetek plana,
za dodatna vprašanja pa sem Vam seveda na voljo na forumu.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Hvala za odgovor. V tem času sem bila na MR, kjer mi piše v izvidu, da je stanje po sveži parcialni rupturi sprednjega križnega ligamenta v kranialni tretjini. Kontuzija kostnine lateralnega epikondila femurja in posteriornega dela platoja tibije, manjše področje edema kostnine je vidno tudi v medialnem femoralnem epikondilu. Stanje po distenziji lateralnega kolateralnega ligamenta. Bi mi lahko prosim povedali, kaj to pomeni?
Najlepša hvala in lep pozdrav Saša

Pozdravljeni!

Gre za šek kar hudo poškodbo kolena, vendar je težko povsem natančno povedati kako hudo. Parcialne rupture ACL (spr. križnega lig.) lahko pomenijo bodisi, da je ligament funkcijo še ohranil ali jo izgubil. Kontuzije kostnine za vas dolgoročno ne pomenijo nujno kaj bistvenega. To je udarnina (mikrofraktura) kosti, ki potrebuje čas, da se pozdravi in preneha boleti – včasih tudi več mesecev. Distenzija lateralnega kolateralnega ligamenta je predvsem nateg ligamenta in potrebuje le čas, da se zaceli.

Torej je glavna stvar, ki jo morate kolenu omogočiti čas, da se pozdravi samo kolikor je mogoče (tu govoriva vsaj v kakšnem mesecu). Ko se bodo bolečine večinoma umirile, pričnite postopoma z lažjimi fizičnimi aktivnostmi in če bi pri teh aktivnostih čutili bolečine, predvsem pa nestabilnost potrebujete nadaljnjo obravnavo – bodisi rehabilitacijsko bodisi kirurško.

Pregled pri kolensko usmerjenemu specialistu se mi v nobenem primeru ne bi zdel odveč, da lahko tudi nekdo z izkušenimi rokami oceni stopnjo nestabilnosti kot posledica poškodbe ACL.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Najlepša hvala za odgovor. Sem bila pri strokovnjaku, kjer so ugotovili, da imam strgano sprednjo križno vez, vendar ne čisto, tako da hodim zdaj na fizioterapije in delam vaje za krepitev, po treh mesecih pa bom opravila testiranje. Po teh vajah me koleno zelo boli. To je pričakovano? Zanima me še, ker grem čez nekaj časa na morje…. lahko normalno plavam ali ne?
Hvala za odogovor in lep pozdrav,
Saša

Pozdravljeni!

Ja. Bolečine in otekanje po intenzivnem razgibavanju so normalne. Ob poškodbi, kot ste jo utrpela, se tvorijo tudi zarastline, brazgotine, kontrakture obstoječih struktur, ki vsa lahko povzročajo omejitev giba, njihovo intenzivno raztezanje pa za telo pomeni neke vrste travmo, na katero odreagira. Nič skrbi. Z nadzorovanim razgibavanjem si načeloma ne morete povzročiti škode.

Glede plavanja ne vidim ovir. Plavanje tudi sicer radi svetujemo, ker vključuje sorazmerno neagresivne gibe. Pazite predvsem, da si ne bi kolena zvila na mokri skali ali kaj podobnega. Delno raztrgana križna vez je nedvomno vsaj v zgodnji fazi po poškodbi nagnjena k dodatni poškodbi v kolikor bi si koleno ponovno zvila, tako da previdno.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Prav, hvala za odgovor. V petek sem se spozabila in sm malo počepnala in mi je kolen zaskočil in me zdaj kar precej boli in ga zelo težko pokrčim, je zatečeno. Bo ta bolečina in oteklina izginila?

Oteklina in bolečina bosta nedvomno s časom izginili, če se koleno le ne bo ponovno poškodovalo. Bolj je vprašanje zakaj se vam je koleno zaklenilo oz. preskočilo. Sama delna raztrganina tega niti ne pojasnjuje. Bodite previdni. Poizkusite ugotoviti pri katerih gibih imate težave in se jim izogibajte. V kolikor bi se podobni zaklepi/preskoki nadaljevali pa bi bilo dobro ponovno pregledati posnetke MRI ali morda kakšna patologija pojasnjuje težave (meniskus, kiklops, hrustančno telo …). V kolikor pa bi težave bile hude, MR pa jih ne bi pojasnjeval, obstaja možnost ponovnega MR slikanja ali artroskopije bolj v diagnostičnem smislu, kjer bi se patologijo, v kolikor bi bila najdena, verjetno dalo tudi razrešiti.

Lp,
Klemen Aleš Pilih

New Report

Close