Bolečina v kolenu
Spoštovani!
Hči je stara 15 let in že več let jo boli levo koleno. Redno trenira košarko.
Boli jo, če dalj časa sedi, npr, ob daljši vožnji v avtu, v šoli…
Enkrat, ob zelo intenzivnih treningih in daljšem teku po asfaltu pa ji koleno tudi oteklo. Oteklina je splahnela v nekaj dneh.
Naredili smo MR kolena in izvid pravi:
Displazija trohlee femurja z višje položeno, prominentno in konveksno lateralno faseto. Patela je rahlo lateralizirana, povečan nagib patele (25°). V kolikor lahko ocenim iz MR preiskave, je možno da je povečana tudi TT-TG razdalja. Potrebna je opraviti CT preiskavo po Lyonskem protokolu za opredelitev patelofemoralnih razmerij in nadaljna ortopedska obravnava.
Meniska, sklepni hrustanec tibijo in patelofemoralno, ligamenti in tetive ter signal kostnine in mišičja so primerni. Majhen izliv v sklepu. Izgled zmernega sinovitisa v suprapatelarnem recesusu. Majhna mediopatelarna plika, ni morebitne suprapatelarne plike.
Imel sem že termin pro ortopedu dr. Machtigu, vendar sem ga zaradi napotitve na CT preiskave po LYonskem protokolu odpovedal in se bomo naročili po prejetju izvida.
Ali je po vašem potrebna še CT preiskava? Hči drugače nikoli ni imela težav z izpahi kolena ali kaj podobnega?
Najlepša hvala in lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Hči ima slabše razvit žleb, ki drži pogačico v pravilni poziciji (displazija trohlee) in zato nekoliko pomaknjeno pogačico navzven. Meniskusi in vezi so v redu. Bolečine torej izvirajo iz pogačice. Če se ji pogačica ne izpahuje in če si ne želite operacije, potem vam CT ne svetujem, ker je kar veliko sevanje to za otroka (ni smiselno delati preiskave, če se sigurno ne odločimo za operacijo). Svetujem intenzivne vaje za stegensko muskulaturo za mišico vastus medialis, vaje na fitnesu eventuelno pod kontrolo trenerja ali kineziologu. Lahko pridete k meni na pregled, če ste ga že imeli. Dajte se še enkrat naročiti. Ne potrebujem CT izvida.
Lep pozdrav!