Bolečina v jajčnikih
Pozdravljeni dr. Pušenjak,
sem pol leta po CR. Prejšnji mesec (24.jan) sem dobila prvo menstruacijo po porodu. Trajala 7 dni, nič neobičajnega. Sedaj me pa že 6-ti dan bolijo jajčniki, enkrat desni, drugič levi; bolečina traja čez cel dan in je zelo neprijetna. Moti pri vstajanju ipd….Menstruacijo pričakujem čez cca 1 teden. Je možno, da me že toliko prej začne boleti? Naj še povem, da me pred prvo menstruacijo prejšnji mesec ni čisto nič bolelo (le prvi in drugi dan M malo). Gre lahko za kaj resnega, kar bi potrebovalo obravnavo ali stvar lahko počaka še kak mesec dva?
Hvala vam za odgovor, lp. Urša
24.1. ste imeli prvič M po porodu in zdaj vas že 6 dni boli v trebuhu (vi pač pravite, da bolijo jajčniki). To me še najbolj spominja na posledice ovulacije in na težave drugega dela ciklusa.
POzdravljeni!
Tudi jaz imam vprašanje glede bolečine v jajčnikih. M se mi je končala nekje 5 dni nazaj, se pravi se je začela okoli 11-12.2. M imam sicer redne, sicer zelo boleče. Sedaj sem 3m jemala KT, ampk sem prenehala ker mi ne pašejo. Imela sem Cerazette. Odkar imam konec trenutne M imam še vedno bolečine v jajčnikih, včasih na obeh stranehm , samo na levi, samo na desni. Sicer pa se ta težava vsake toliko časa pojavi. Bolečina je topa, malo pekoča? In pa imam bolečo nožnico, vhod. Na desnem jajčniku naj bi sicer imela 2 manjši cisci(folikli), ki sta enako veliki že kar nekaj časa, mislim da celo par let. Drugče je UZ trebuha ok- opravljen v decembru. Sicer imela bakterisjka vnetja nožnice ki naj bi se pozdravila, ostale pa te čudne bolečine. Imate mogoče kašno idejo kaj bi to bilo lahko še? Včasih bi si dala jajčnike najraje kar stran, ker z desnim imam probleme(mislim na bolečine) odkar imam M- to je od 11 leta, stara sem 25. Kar pa se tiče boleče nožnice, ginekologinja mi je rekla da nožnica ne boli, tako da nimam pojma kako bi to lahko imenovala. Uporabljam sicer mazilo Canesten občasno kaj drugega, da me ne peče. Izcedka trenutno opaznega ni(še).
Hvala za odg.
Spoštovani,
iz predstavljenega nimam ideje, kaj bi vam povzročalo bolečine. Normalno je ,da bolečine lahko povzročata ovulacija in menstruacija, proti tem pojavom pa se borimo bodisi z nesteroidnimi analgetiki ali s KT, po možnosti takimi, ki zavrejo ovulacijo (kombinirane KT). Drugi najpogostejši razlog za bolečine v področju rodil pa je endometrioza, zoprna zadeva, kjer se maternična sluznica pojavlja tudi izven maternične votline in ob menstruaciji krvavi tudi tam, to pa povzroča neprijetne zarastline in neplodnost. Diagnoza je žal le invazivna (laparoskopska).
Kako se pa endometrioza lahko ugutovi? Namrec do pred kratkim nisem imela teh problemov, razen obcasno bolecih jajcnikov ampak to je ze zelo odkar imam M. Pa tudi na vseh ginekoloskih pregledih v zadnjem letu(na 2meseca , pa bili so vmes razlicni ginekologi ) ni nihce omenil tega ceprav sem bolecino omenila. Je pa res, da je tega ze par let, da mi je na urgenci en ginekolog omenil da je mogoce malo endometrioze to je blo pa to. Takrat sem mela pomoje kasne 18 ,19 let(7 manj od zdaj) , mislim pa da sem sla na nujno pregled zaradi bolecih jajcnikov/moznosti slepica (vse je tm tm:))
Med menstruacijo me sicer ne boli pa tudi med sportom ne. V sedecem/lezecem polozaju pa je prisotna skoz.
Pa se nekaj, je laparoskopija nevarna? Nisem namrec imela se nobene operacije in sem zelo paranoicna glede teh stvari.
to, da vas ne boli med M niti med telesnimi dejavnostmi je dober znak in govori proti endometriozi. Da boli v določenem telesnem položaju ves čas pa je slab znak in dopušča možnost obstoja endometrioze. Laparoskopija je relativno rutinska diagnostična metoda, ki je sicer invazivna in potrebuje narkozo, ampak velja za zelo varno, saj je zapletov izredno malo.
Zanima pa me se kako naj ginekologa napeljem na to temo? Sicer bom sla se do splosne zdravnice zaradi enih enih receptov in ji mimogrede se to bolecino omenila.Se mi zdi da zdravniki nimate/nimajo radi da so pacienti prevec “pametni” in postavljajo svoje diagnoze. M imam sicer mocne v smislu bolecine v krizu obcasno jajcniki in da sem takrat v obupnem stanju ampak glede na to da traja to od 11 leta dvomim da bi takrat imela kasne ginekoloske probleme:) . kako je pa z bolecino med spolnimi odnosi? V kaksnem stanju naj bi bilo? Jaz sem sicer cutila bolecine edino ce je bil polozaj tak da je na desni jajcnik pritiskal(ciste oz ne vem zakaj je tok obcutljiv) in pa ker predvidevam da moj dragi nima ravno majhne opreme, vsake tok zaboli. Drugace ne. Se opravicujem za tok vprasanj, ampak vcasih zaradi bolecine nimam volje do nicesar, me prav utruja ,kar se odraza tudi na moji volji do stvari.Hvala za odg.
Pri endometriozi znajo spolni odnosi bit kar boleči, zlasti v določenih položajih je lahko SO povsem nemogoč. To je povezano s tem, kje je žarišče in kakšne zarastline so prisotne ob tem. skratka, kronična medenična bolečina, ki se stopnjuje ob menstruaciji in je vezana za določene dejavnosti, zlasti SO, je zelo sumljiva na endometriozo, trdnega pravila pa seveda ni. Če je bolečina dovolj moteča, je vsekakor vredno opraviti laparoskopijo z namenom preveriti tudi to možnost.
Spoštovani,
tudi sama bi prosila za vaše mnenje. Prav tako čutim bolečine v jajčnikih, podobne kot tistim pred menstruacijo. Naj povem, da sem rodila pred 5, 5 mesecev, še vedno polno dojim in menstruacije še nimam. Bolečine oz. zbadanje in napetost v spodnjem delu trebuha me spremljajo že več tednov, prisotna sta tudi slabost in močan bel izcedek iz nožnice, brez vonja. Glede na počutje in simptome sem opravila test nosečnosti, ki je bil negativen. Ali je tako stanje nekaj mesecev po porodu povsem običajno?
Hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav, Katja
Spoštovani,
za enkrat v vašem dopisu ne najdem simptomov ali znakov, ki bi narekovale posebno obravnavo pri zdravniku niti skrbi. Odsotna M je normalna vsaj dokler polno dojite oziroma najmanj 6 mesecev po porodu ob polnem dojenju, lahko pa celo še 3 mesece po prenehanju z dojenjem.
Pozdravljeni
Z menstruacijo nisem imela nikoli težav in imam redno na 28-30 dan. od novembra dalje pa se mi pojavljajo bolečine na desni strani. Ker sva se s partnerjem odločila, da bova začela delati na dojenčku, sem spremljala to bolečino. Ugotovila sem, da se mi ta bolečina pojavi ob ovulaciji in traja do menstruacije. Zato sem se naročila pri ginekologinji, ki mi je januarja naredila ultrazvok na katerem ni ugotovila ničesar, zato sva izračunali kdaj naj bi bila naslednja ovulacija in me naročila. Februarja (18) sem imela ponovni pregled na katerem me je ginekologinja vprašala na kateri strani čutim špikanje in sem ji odgovorila da tokrat levi vendar ne tako močno kot prejšnji mesec. Nato mi je pokazala na ultrazvoku, da imam na levi strani lep folikel in če si želim dojenčka je zdaj pravi čas. Nato pa me je naslednji dan ponovno močno začelo boleti na desni strani in bolečina še kar traja. Občutek imam da bom menstruacijo dobila v naslednjih dnevih vendar me je strah te bolečine ki se mi zadnje mesece pojavlja od ovulacije pa vse do menstruacije.
Spoštovani,vaše težave res težko ocenjujem. Če se ob obisku pri ginekologu nič ni dalo ugotoviti, ne vem, kaj bi jaz lahko ugotovil na daljavo. :-)… Težave so tipično ciklične, se držijo vedno istega obdobja ciklusa, torej druge polovice in temu bi lahko rekli “fiziologija”. Strah je torej odveč, odpraviti pa bi se to dalo verjetno s hormonsko kontracepcijo. Seveda pa to ne pride v poštev, dokler načrtujete nosečnost.
Tudi jaz imam vprašanje glede bolečin v jajčnikih. Pojavijo se v času pričakovane ovulacije in trajajo do menstruacije. V času M čutim olajšanje. Je možno, da top, tiščeč občutek nastane zaradi pco?
Istočasno se mi poleg pojavlja tudi topa bolečina v predelu ledvic bolj pri vrhu..na momente lahko pride do rahlo pekoče bolečine, ki traja sekundo dve. Bolečina ravno tako popusti v času M. Imajo ledvica in jajčniki kako povezavo?
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
hm? Torej, jajčniki in ledvice imajo skupni embrionalni izvor in podobno preskrbo s krvjo, sicer pa kasneje jajčnik z ledvico nima veliko skupnega. Bolečina, ki jo omenjate in traja nekaj sekund poskusite ignorirati, ker takšne vrste bolečin praviloma izhajajo iz skeleta (mišic, kosti, živcev, hrbtenice ipd.) in so večinoma posledica slabe telesne drže, prisilnega telesnega položaja ali določene konkretne fizične preobremenitve, morda celo kot posledica bolečine drugje in posledične prilagoditve telesne drže. Lahko bi bile tudi prenešena bolečina ali “posledica” spremenjenega praga za bolečino. Če so prizadete ledvice, bolečina praviloma traja več minut do več ur in dalj, se kaže kot “kolika”, ki značilno prihaja in odhaja na nekaj minut in traja minuto, dve (podobno popadkom?) ter se pridružijo še drugi simptomi kot so slabost, bruhanje itd.
PCO sicer včasih tudi boli, ampak bi težko rekel, da prav tako, kot ste opisali, od O do M.
Pozdravljeni dr. Pušenjak,
V prvi objavi sem vam pisala glede bolečin v jajčnikih. Prva M po CR je prišla 24. januarja 2015, nekje v prvi polovici februarja so me začeli boleti jajčniki. Drugo M sem dobila 25. februarja, trajala 7 dni, razen bolečin prvi in drugi dan M, je bilo vse ok. Tretji dan po prenehanju M so me ponovno začeli boleti jajčniki. Bolijo me celotne dimlje, na obeh straneh. Ne znam dobro opisati – vsakič ko vstanem ali dvignem nogo, me zaboli. Kot bi si nekaj pretegnila. Zanimivo mi je, da se to ponavlja že drugi mesec. Drugače nimam izcedka, niti nekih drugih težav. Naj še povem, da pred porodom oz. nosečnostjo nisem imela takih težav. Hvala za vaše mnenje. Lp Urša
Spoštovani,
možno je, da vas res boli jajčnik na prizadeti strani, ker se v njem pripravlja ovulacija. Zakaj vas prej ni bolelo, ne bi vedel, pa tudi ne, zakaj vas zdaj boli. V nogo se bolečina rada projicira, če je ob dogajanju dražen psoas[/url]. To je mišica, ki deloma poteka po zadnji strani medenice in gre v notranji del noge in lahko nanjo nalegajo organi kot so jajčnik, slepič ipd. in če je s temi organi kaj narobe oziroma so draženi, je lahko dražena tudi ta mišica. Ja, pojav se imenuje “prenešena bolečina” in proti temu še najbolj pomaga “ignoranca”.
🙂 tega pa res ne morem vedeti. Odgovor se bo dal sam v naslednjih ciklusih. karkoli se redno ponavlja in spremlja ciklus, je verjetno povezano s hormoni in spremembami na rodilih glede na ciklus, kar nima reda in ne spremlja ciklusa pač ne. Seveda 1x dogodek težko umestimo v ciklus, ampak potrebujemo vsaj 3 ali 4 cikluse za to.
Pozdravljeni,
z partnerjem sva obravnavana v ambulanti za neplodnost, imela sva dva postopka (marec in oktober) iui obakrat je uspešno prišlo do oploditve a se nato nosečnost ni nadaljevala (1.spalv s tableto 9.teden , 2. Je šlo po 6.tednu samo naprej). Po zadnjem splavu so menstruacije še vedno redne kot poprej… na 28-29dni, dolge 4-5dni srednje močne z zmernimi bolečinami.
Ta ciklus se po 5 dneh bolečina ni zmanjševala ampak povečala in prestavila le na desno stran. Kjer čutim špikanje in ostro topo bolečino v intervalih – v okolici desnega jajčnika, proti kolku ter navzdol proti dimljam, občasno v križu. Bolečine niso nevzdržne a jih čutim ves čas in so zelo moteče predvsem pri sedenju in ležanju ter občasno močnejše.
Izcedek je bil dva dni po redni menstruaciji še rahlo sv rjav. Sedaj tega izcedka ni več. Ni pa še ovulacija, glede na to, da to traja od menstruacije dalje.
Glede na to da greva kmalu v nov postopek ne vem ali je to razlog za takojšen obisk ginekologa. Nevem kaj bi lahko bilo, ker take bolečine nisem nikoli imela je drugačna od ovulacijske in menstrualne.
Hvala za vaš čas in odgovor.
Spoštovani,
vsaka reč je enkrat prvič in pri 450 ovulacijah, kolikor jih v povprečju doživi ženska v svojem življenju, ni vrag, da je katera kdaj malce drugačna, malce prej, malce bolj boli ali že kaj, kot vse ostale. Nekaj se po simptomih sodeč dogaja z vašim desnim jajčnikom in zelo verjetno kaj naključnega in začasnega. Tehnično gledano bi lahko šlo tudi za slepič, če se situacija poglablja in če so vključene prebavne težave, slabost ipd. Žal mi niste dali niti priložnosti oceniti, če je ovulacija ali ne, saj mi niste sporočili, kdaj se je vaša M začela oziroma kateri dan ciklusa ste danes. Ste kar sami določili, da ni. Razlog za takojšen obisk so situacije, ki dajo jasno vedeti, da je nekaj hudo narobe. Kar ni dovolj dramatično in se ne slabša, pač ni nujno za zdravnika. O obisku se boste odločili glede na dinamiko sprememb. Če se bo stanje slabšalo, boste pač obiskali zdravnika.