Bolečina v hrbtu
Pozdravljeni,
Prejšnji teden se mi nenadoma začela pojavljati neznosna bolečina na levi strani hrbta, točno v sredinskem delu (torej ne v križu), cca 5-8cm levo od hrbtenice.
Bolečina je ostro lokalizirana na področja cca 5cm, ne seva nikamor, samo v globino.
“Napadi” se ob normalnem gibanju izmenjujejo po nekajkrat na minuto, trajajo po 5sek, bolečina ob tem je neznosna, kot da bi mi nekdo pritisnil direktno na živec.
Če ležim v pravilnem položaju, bolečine ni, enako velja za sedenje, vendar ob najmanjšem premiku spet “useka”. Bolečina je res izrazito močna, kot bi me kdo zabodel z nožem in izrazito neprijetna (jaz to opisujem kot “živčna”, da škrtam z zobmi).
Poskšala sem s protibolečinskimi tableti, vendar Naklofen ni pomagal, Voltaren morda malce.
Ker do nedelje ni bilo bolje, sem bila na urgenci, kjer sem dobila diagnozo nevralgija/nevritis neopredeljeno oz kot je rekla zdravnica imam vnetje živa. Dali so mi Tramal 100, ki je sicer malce pomagal, vendar vsekakor ni odstranil bolečine. Dali so mi še Naklofene duo in pa obliže z likodeinom prit bolečinam.
Ker je bilo včeraj proti večer spet “za znoret”, sem danes odšla do svoje splošne zdravnice, ki je napisala napotnico za ortopeda (“nujno”) s možno diagnozo disciitis.
Ortoped je to diagnozo adamantno zavrnil, me poslal na RTG in na koncu spisal sledeči izvid:
Pred 5 dnevi jo je pričelo spontano boleti zadaj pod plečko, po Voltarenu bolečina malce pojenjala, javlja se občasno in jo “preseka”.
Mnenje: Ne ve, da bi imela povišano telesno temperaturo (je nimam, sem preverila), osnovnih laboratorijskih preiskav ni opravila oz pove, da so ji na urgenci pogledali kri in je bilo vse bp. Sicer je zdrava.
Obstaja močna palpatorna bolečnost v X interkonstalnem prostoru v dolžini kakih 7cm. Sami trni prsne hrbtenice niso boleči.
RTG torakalne hrbtenice s centrom na Th9: osteolitičnih ali osteosklerotičnih defektov na prikazani hrbtenici ne vidim
diagnoza: M54.6 dorsalgia
Peroralno analgetika dalje. V kolikor ne bo izboljšanja kontrola čez 14 dni.
napotena sem na 20 kombiniranih terapij na fizioterapiji.
Kot sem uspela sama ugotovit, dorsalgia ni nič drugega kot opis za bolečino v hrbtu. Jaz še naprej jem Naklofene, nosim obliže, vse skupaj pa ne boli nič manj. Popolnoma sem nezmožna za kakršnokoli fukcioniranje, s tem, da sem sama z 2letno hčerko, ki tega seveda ne razume 🙁
Zato se obračam na vas po pomoč: kaj bi vse skupaj sploh lahko bilo in ali lahko kako pomagate ?
Najlepša hvala in lep pozdrav.
Morda je s hrbtenico res vse v redu in gre za določene mišične težave – zategnjenost določenih mišic, na pregledu je potrebno ugotoviti, katera.
Z manualno terapijo bi vam zelo verjetno lahko pomagali, če protibolečinska zdravila v določenem času ne pomagajo, ne svetujem nadaljnega jemanja.
Lep pozdrav,