Bolečina v hrbtu
Pozdravljeni,
Že kakšno leto in pol občutim občasno (vsaj vsak mesec enkrat ali celo dvakrat) bolečino v točki približno 10 cm pod pasom in približno 10 cm levo od hrbtenice. Bolečina se iz te točke širi po celotni dolžini leve noge, po zunanji strani zadaj. Poleg omenjene točke je ta bolečina najhujša na zunaji strani noge v dolžini približno 15 cm nad nartom. Občutek imam, da je celotna noga rahlo mravljinčasta in me (živčno) moti. Bolečina traja od treh dni do enega tedna, potem popustin in se čez čas spet pojavi.
Sedaj se mi je pa zelo podobna bolečina istočasno s prvo pojavila tudi na hrbtu v točki približno 10 cm levo od hrbtenice pred lopatico. Bolečina se širi navzdol po levi roki vse do konic prstanca in sredinca. Najintenzivnejša je poleg točke v hrbtu približno 10 cm od zapestja, boleče pa je tudi samo zapestje, če se hočem na njega upreti. Blažja bolečina v hrbtu sega tudi čez celotno širino hrbta v višini, kjer se nahaja boleča točka. Če premaknem glavo močno naprej ali nazaj pa občutim močno bolečino po hrbtenici navzdol nekako do sredine hrbta, probleme pa imam tudi z nekoliko moteno gibljivostjo glave levo in desno (npr. pri vožnji). Omenjena bolečina sedaj traja že nekaj dni, intenzivnost pa še narašča.
Kaj bi lahko bil vzrok mojim tegobam in kako jih odpraviti ali vsaj omiliti ?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Sonja
Spoštovani!
V prvem primeru gre za ponavljajoče lumboišhialgije, ki nastanejo zaradi pritiska na določen živec nekje v področju ledvene hrbtenice, kar povzroča opisane znake. Tako kot pri vas se težave običajno ponvaljajo, nekaj časa nagajajo in nato izginejo.
V drugem primeru pa bi lahko šlo za težave povezane z vratom na podoben način kot pri gornji situaciji ali pa za razbolele mišice in vezi na prsnem košu, katerih vnetje povzroča pritisk na živce in opisane težave. Tu in tam vzemite kako zdravilo proti bolečinam, če so težave prehude.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Kaj pa lahko naredim, da bi preprečila pritiske na živec ?
Nisem namreč pretirano navdušena nad odpravljanjem bolečin z zdravili, saj s tem ne odpraviš VZROKA ZA BOLEČINO. Rada bi namreč živela dinamično življenje brez slabe volje med občasnimi(v zadnjem času zelo pogostimi) bolečinskimi dnevi.
Ne počutim se še tako stara (37 let), da bi se vdala v usodo, da me bodo bolečine v takem in še hujšem obsegu spremljale “do konca življenja”. V takih dneh se zaradi bolečin ne morem ukvarjati s športom, zelo pa me ovira tudi (in predvsem) pri vsakdanjih opravilih. Kadar so bolečine hude (ob vsakem pojavu kakšen dan ali dva) niti hoditi ne morem vzravnano. Najhuje pa je, ker svojemu dve in pol leta staremu sinu ne morem dopovedati, da ga ne morem dvigniti iz posteljice, ga postaviti v kopalno kad ali ga posaditi na stolček v avtomobilu.
Prosim vas za nasvet kaj narediti, da bi ODPRAVILA VZROK ZA BOLEČINE tako v križnem kot ledvenem delu ?
Ali bi kakšen teden toplic in razgibavanja v topli termalni vodi bistveno omilil moje težave ?
Še enkrat hvala za nasvet in lep pozdrav.
Sonja
Spoštovani!
Potrebne bi bile redne vaje za krepitev mišic, vaje za sprostitev in kakšno obsevalno zdravljenje za zmanjšanje bolečin. V toplicah bi vas fizioterapevti lahko naučili vsega tega in vam tudi s fizioterapijo nekoliko zmanjšali bolečine.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik