bolečina v desni rami
Pozdravljeni,
stara sem 23 let in že več kot leto dni in pol me med menstruacijo spremlja neprijetna in dokaj močna bolečina v desnem ramenu. Rama boli en dan pred menstruacijo, 2 dni začetka menstruacije, nato pa bolečina neha, kot bi odrezal. Točne točke bolečine ne morem locirati, imam pa občutek, kot da bi se ukleščal kje kakšen živec. Bolečina ni občutljiva na gibe, le ponoči ne morem spati na hrbtu, ampak le na boku. Prav tako se bolečina pojača, kadar se smejem, stiskam mišice, pri odvajanju blata, kihanju in kašljanju.
Bila sem že na slikanju ramena, a ni bilo nič ugotovljeno. Spraševala sem tudi osebno zdravnico, ki mi ni znala pomagati, prav tako moja ginekologinja in zdravnica na gin. kliniki ne.
Zdi se mi, da me je rama začela boleti, ko mi je ginekologinja predpisala druge kontracepcijske tablete zaradi manjše količine hormonov (prešla sem iz femoden-a na logest, ali mogoče obratno, je že toliko časa nazaj). Pred slabim letom sem zaradi bolečine v ramenu nehala jemati KT, vendar je bolečina ostala. Torej predvidevam, da bolečina ni nastala zaradi spremembe KT.
Mogoče je pomembno tudi to, da povem, da imam menstruacije že od nekdaj zelo boleče in s krči. Zadnje čase celo tako zelo, da prvi dan menstruacije nisem za nobeno rabo (lahko le ležim in čakam, da dan mine in z njim tudi bolečine, včasih me obliva vročina in me sili na bruhanje). Pred kratkim so mi ugotovili, da imam na maternici manjši septum, vendar se za preventivni poseg na kliniki niso odločili.
Ker mi do zdaj nihče ni znal pomagati, se obračam na vas. Zanima me, če ste se mogoče že kdaj srečali s podobnim primerom? Bi mogoče vi znali povezati bolečino v ramenu z dogajanjem v telesu med menstruacijo? Je možno, da je vzrok za bolečino kje drugje? Predvsem mi ni jasno, zakaj me boli samo na začetku menstruacije…
Najlepša hvala vnaprej za odgovor in lepo vas pozdravljam,
Katja
Spoštovani,
kadarkoli je nek simptom ali klinični znak dosledno vezan za menstruacijo oziroma ciklus, ga je treba tako tudi razumeti in vsaj poskusiti logično pojasniti. Ena od bolezni, ki dosledno sledi ciklusu in dela težave zlasti tik pred in med M, je ENDOMETRIOZA in jo ginekologi poznam,o ali pa bi jo vsaj morali zelo dobro poznati.
Drugo, kar je pri vas pomembno, je bolečina v DESNI RAMI! Tudi ta simptom bi naj ginekologi zelo dobro poznali, saj imamo neredko opravka s stanji, ko ženska oblino krvavi v trebušno votlino (npr. izvenmaternična nosečnost) in takrat prizadeta ženska praviloma omenja bolečino v desni rami, zlasti, ko leži na hrbtu! Enako bolečino omenjajo ženske po laparoskopskih operacijah, če v trebušni votlini ostane še nekaj plina in/ali tekočine, ki dražita trebušno prepono. Naše oživčenje notranjih organov je namreč takšno, da je prav desni del trebušne prepone oživčen z živci, ki vodijo v predel hrbtenjače, kamor vodijo tudi bolečinski živci s področja rame! Ker “notranje bolečine” ne poznamo, naši možgani ena ali zelo podoben signal iz notranjosti interpretirajo kot dogajanje v rami in to tako potem tudi razumemo, čeprav se v rami zelo verjetno ne dogaja prav nič! Tak pojav imenujemo PRENESENA BOLEČINA in jo poznamo še marsikje drugje, npr. pri infarktu nas praviloma boli leva rama, levi del vratu, pod levo lopatico ali celo v levo roko in NIKOLI PRI SRCU! Če zgolj to znanje “sintetiziramo” pridemop do zaključka, da vam nekaj (karkoli že), v času M draži trebušno prepono, in prva misel ob tem bi bila: ENDOMETRIOZA.
Priporočam torej laparoskopijo s poudarkom in posebno pozornostjo tudi na zgornje predele trebušne votline vključno s trebušno prepono. Morebiti bi se v času M v tem predelu celo dalo kaj videti z UZ, vendar bi tak UZ najverjetneje moral opraviti UZ diagnostik, ki zna dobro preverjati tudi druge notranje organe, kot so jetra, ledvice ipd. in ne le ginekolog.
Spoštovani.
Tudi sama imam bolečine v desni rami. Pojavile so se kar naenkrat – če sedaj pomislim za nazaj je bilo nekako v istem času kot so mi ugotovili PCO.
Bolečine v rami so tako intenzivne, da včasih zaradi njih ne morem spati. Potem izvenijo, pojavijo se nekako 2-3 x na mesec, trajajo pa 1 dan. Nikoli nisem sicer ugotavila, da se bolečine pojavljajo skupaj z M ciklusom.
V primeru, da se ne pojavijo takrat kot M, ali lahko sumim, da je to isto povezano z endometriozo ali ne? Naj to omenim svoji G?
Hvala za vaš odgovor.
lep dan in lep vikend.
Spoštovani,
vsaka bolečina v rami pač ni to, o čemer pišem v zgornih dopisih, se razume. Govorim izključno o težavah, ki se pojavljajo zelo ozko vezano na ciklus.