Najdi forum

Bolečina v desnem kolku

Pozdravljeni.

Stara sem 58 let. Pred 4 meseci se je začela pojavljati bolečina v desnem kolku. Bolečina se pojavi po daljši hoji (po cca 30 min), po daljšem sedenju, včasih ponoči ob obračanju. Težave mi povzroča tudi zasuk desne noge v desno. Bolečino čutim včasih v dimljah desno, včasih na desnem boku, včasih celo v ritnici.

Opravila sem RTG medenice AP stoje. Izvid je sledeči :

“Nekoliko ožja sklepna špranja predvsem levega kolka medialnem delu, desnega izgleda letom primerna. Poudarjena subhondralna skleroza strehe acetabuluma obojestransko. Ob sklepih ni videti kostnih naplastitev. Na obeh trohantrih ni videti kostnih ekzostoz. Medenica nekoliko nagnjena v levo, desni kolk je višje položena. Okroglasta kalcinirana formacija v projekciji zgornjega roba iliakalni kosti velikosti 11 mm – v medenici?, benignega videza.

Mnenje : Začetna koksartroza obojestransko. Nekoliko rotirana medenica, višje položena desni kolk.”

Prosim za vaše mnenje.

Hvala.

LP

Spoštovani,

Na RTG posnetku so opisane začetne obrabne spremembe obeh kolkov, bolj izrazito na levi strani, kjer je tudi že nekoliko zožena sklepna špranja. Spremembe so začetne in zaenkrat, kot je razvidno iz opisa, ne zahtevajo kirurškega posega.

Težave, ki jih opisujete, so značilne za začetne obrabne spremembe kolkov. Pri tem običajno prihaja do bolečin v sprednjem delu kolčnega sklepa oz. v predelu dimelj, kot ste opisali. Bolečine se lahko poslabšajo ob povečanih obremenitvah, kot je daljša hoja, in pretirane fleksijske obremenitve. Znacilno za obrabne spremembe je tudi, da se poslabsajo po preobremenitvah, spremembni vremena in podobno, nato pa lahko za dlje casa tudi izzvenijo. Predvidevam, da bo tako tudi pri vas, saj glede na RTG posnetek ne gre za hujso obrabo.

Predlagam vam, da se z izvidi oglasite pri osebnem zdravniku, ki najbolje pozna tudi vase morebitne pridruzene bolezni. Zelo verjetno vam bo svetoval fizioterapijo. Izvajate lahko tudi raztezne vaje za kolk (izpadni korak), s čimer boste nekoliko omilili bolečine in pridobili več prostora v sklepu. V primeru, da bodo bolečine vztrajale tudi po opravljeni fizioterapiji, vam priporočam, da se z izvidi posvetujete s specialistom ortopedom.

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close