Bolečina v čeljusti
Spoštovani,
Približno 14 dni že čutim nekakšno topo bolečino, ki poteka nekako od ušesa (od začetka čeljustnega sklepa) in po robu čeljustne kosti. Bila sem že pri zobozdravniku in tudi pri splošnemu zdravniku. Splošni zdravnik ni ugotovil nič posebnega in mi je predpisal samo tablete proti bolečinam. Dejal je, da je možen vzrok za bolečine zob, ki mi ga zdravijo na isti (levi) strani. Ali je to možno? Povedati moram, da imam pri tej sanaciji zoba kar precej problemov, ker sta dva kanala neprehodna.
Ali je mogoče, da je ta bolečina posledica prepiha (vožnja v avtomobilu pri odprtih šipah na vratih?).
Pred približno 1 tednom sem prebolela tudi precej hud prehlad (virozo).
Zadeva je precej neprijetna in me skrbi.
Za vaš hiter odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.
Maruša
Spoštovana Maruša,
napisali ste, da ste obiskali splošnega zdravnika in zobozdravnika. Ugotovitve zdravnika ste omenili, kaj pa je ugotovil zobozdravnik????
Seveda je možno, da bolečina izvira iz zoba, ki vam ga trenutno zdravijo. Če ima zob neprehodne kanale, to pomeni, da zobozdravnik sploh ne more popolnoma odstraniti vseh propadlih delov zobnega kanala ( živca ) in da nekje še ostajajo produkti vnetja. Če kanalov ne bo možno dobro očistiti, bo treba razmisliti o nadaljni terapiji ( npr. delni ekstrakciji zoba ).
V času težav pa je vsekakor pametno,da se izogibate še dodatnemu izpostavljanju prizadete strani ( vožnja pri odprtem oknu ).
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani,
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Povedati vam moram, da sem bila med tem časom na slikanju čeljusti (ortopan),
vendar slika ne kaže nobenih problemov z zobmi.
Vedno bolj se mi zdi, da moje bolečine izvirajo iz čeljustnega sklepa, še posebej zato, ker se mi zdi, da se okrepijo po žvečenju hrane in po daljšem govorjenju.
Tudi zobozdravnica meni, da je to mogoče. Bolečina se je v tem času sicer umirila – vendar ne v celoti.
Če predpostavim, da gre za problem s čeljustnim sklepom, me zanima vzrok, zdravljenje in kako je mogoče takšne težave v prihodnosti preprečiti.
Za vaš hiter odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav.
Spoštovana Maruša,
razumem vas, da je takole najlažje priti do odgovora, vendar pa bi to vprašanje morali postaviti vaši zobozdravnici. Ona vas pozna, pozna stanje v vaši ustni votlini in je tudi videla vse vaše dosedanje rentgenske posnetke.
Vzrokov za bolečine v čeljustnem sklepu je več. Lahko gre, kot predvidevate, za nepravilno obremenjevanje sklepa, kar posledično pripelje do bolečin pri odpiranju ust in govorjenju. Stopite pred ogledalo in odpirajte usta. Če pri tem opazite kakršnokoli deviacijo (odklon) od navpičnice, je lahko to vzrok težavam. Potrebno bo izvajanje vaj, ki pa vam jih bo res najlažje pokazala zobozdravnica.
Lepo pozdravljeni!