Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija bolečina v čeljusti

bolečina v čeljusti

Spoštovani

Pred dnevi me je začela boleti čeljust (v bistvu bolj sklep čeljusti), bolečina je podobna kot pred leti, ko so mi rasli modrostni zobje. Občutek imam kot, da je celotna čeljust obrmenjena in v bistvu komaj odprem usta na široko. Občutek ima kot, da se v sklepu nekaj zatika. Najbolj problematični zob (desno spodaj) sem si dala odstraniti, ostali modrostni zobje so neproblemtični in so se lepo postavili.
Zanima me od kod ta bolečina v čeljusti in ali je lahko v kakršnikoli povezavi z nosečnostjo (sem v 4. mesecu).

Hvala za vaš cenjen odgovor in lp

Kaja

Spoštovana Kaja!

Težave, ki jih opisujete izvirajo praviloma iz sprememb v mehkih tkivih v in okoli čeljustnega sklepa.Ta je namreč dokaj zapleteno zgrajen, saj se sestoji iz dveh delov, ki sta ločena z vezivno ploščico (struktura je podobna meniskusom v kolenskih sklepih). V primeru, da ploščica (strokovno se ji reče diskus) nekoliko oteče ali se njena površina spremeni se lahko pojavijo občutki neprijetnega tiščanja, bolečine, omejeno odpiranje ust, pokanje, škrtanje ali klikanje v sklepu. Vzroki za to so zelo pestri. Med najpogostejše spadajo: poškodba, bruksizem (stiskanje čeljusti in škripanje z zobmi, ki je praviloma nezavedno), grizenje trde hrane, žvečenje žvečilnega gumija, nepopolne zobne vrste, znižan griz,…Znano je, da imajo največ takšnih težav s čeljustnimi sklepi mlajše ženske (>80%), kar je nedvomno povezano z ženskimi spolnimi hormoni (estrogen, progesteron). In najbrž so tudi pri vas prav ti, oziroma njihovo spremenjeno razmerje v nosečnosti povod (a vprašanje če tudi vzrok) za težave, ki jih opisujete.Nosečnostno razmerje hormonov namreč spremeni tudi sestavo in volumen vezivnih tkiv iz katerih je “narejen” diskus.
Zaenkrat vam svetujem, da nekoliko prilagodite vaš jedilnik (mehkejša hrana, manjši grižljaji), opustite žvečenje žvečilnega, bodite pozorni na morebitno razvado stiskanja čeljusti in zob. Verjetno je, da bodo težave tako postale blažje in bodo po porodu počasi izzvenele.

Lep pozdrav,

asist. Matija Gorjanc, dr.med.,dr.stom.
maksilofacialni kirurg

New Report

Close