Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Bolečina tik pod rebri

Bolečina tik pod rebri

Pozdravljeni!

V zadnjih dneh opažam močno bolečino tik pod spodnjim delom reber, začne se kakšnih 5 cm nad popkom in sega do reber, razteza se približno 15 cm v širino, področje je na otip zelo napeto in ob pritisku boli močneje točno na sredini tik pod sredino reber, ob straneh 15 cm področja pa manj. Dihanje ni oteženo, rahlo zaboli pa v kolikor globlje vdihnem, prav tako rahlo zaboli, če premaknem trebušni predel. V kolikor napnem trebušne mišice in pritisnem na območje tik pod rebri, bolečine ob pritisku ni.

V zadnjih dneh se nisem naprezala v športu, jedla sem normalno, ne kadim in ne pijem, spim pa večinoma na trebuhu ali na boku.

Prosim za nasvet. Najlepša hvala.

Pozdravljeni!
Če je bolečina v žlički (to je pod predelom, kjer se stikajo rebra na sredini), je lahko to težava z želodcem, če ne gre za mišično bolečino in če predvidevam, da ste mladi.
Lahko pa napišete kaj o vpliviu hrane na bolečino, če je stalna ali le zagrabi in “spusti”, če jemljete kakšna zdravila in če ste opazili kaj vam težave olajša (če sploh kaj).
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni!

Hvala za hiter odgovor.

Bolečina je stalna in postane močnejša le v primeru, da na območje bolečine pritisnem ali premaknem recimo trebušne mišice, v kolikor mišice napnem ob pritisku na območje bolečine bolečina izgine.

Imam redno in raznoliko prehrano, se ne nažiram, vedno pojem toliko, kolikor lahko, po 19 uri jem le sadje in spijem kakšen kakav, kavo pijem redko. Sem pa opazila, da sem občutljiva na mastno in cvrto hrano (pomfri, panirani zrezki in zelenjava), zato se je že nekaj let izogibam.

Kar vztrajam na prej napisanem, bolj desno lahko težave povzročajo še žolčni kamni, možnih vzrokov pa je seveda lahko še kup… Ni vam treba predolgo čakati na obisk zdravnika v smislu, “saj bo bolje”.
Lep dan!

POZDRAVLJENI
Dobre tri tedne opažam,da me boli v predelu reber,spredaj,proti sredini.Na otip ne čutim bolečine,vendar ko hočem recimo kihniti,ne morem ker me preveč boli,kakor da bi mi nekaj pritiskalo na konec reber.Bolečina se pojavi tudi,ko hočem ležati na levem boku,če ležim na desnem,kjer me tudi boli,ta bolečina ni tako izrazita.Problem je tudi pri vstajanju iz sedečega položaja,ker moram nekaj časa biti malo sključena preden se čisto zravnam.Do sedaj podobnih problemov nisem imela,tudi nasplošno v zdravju ne.
Sem pa pred dvemi meseci in pol rodila in po dveh mesecih se mi je pojavila menstruacija in preden sem jo dobila sem imela močne bolečine v predelu jajčnikov,kar se mi je zdelo čisto običajno za začetek menstruacije in takrat sem opazila tudi to bolečino.Menstruacija je bila zelo močna in me je strah da nebi to bilo kaj mogoče povezano z maternico ali čim drugim,čeprav ginekolog pri pregledu po porodu ni opazil nobenih nepravilnosti.

Prosim za odgovor in v naprej hvala

lp
Damjana

Malo verjetno se mi zdi, da bi bila ta bolečina povezana z rodili, bolj verjetno se mi zdi, da je mišično-skeletna, npr. stiki reber s hrustanci, saj je povezana z gibanjem prsnega koša in napenjanjem mišic (kihanje, vstajanje, ležanje na boku).
Lep pozdrav!

Pozdravljeni

Hvala za vaš odgovor,vendar me samo še zanima ali naj bom zaskrbljena glede tega ali lahko kako sama pozdravim to,ker res pri zdravniku nisem bila že kar nekaj let.

lp
Damjana

Če je to edina težava in boste v kratkem opazili izboljševanje ne vidim kakšne nevarnosti, če ne bo šlo nič na bolje (ali se bodo pojavile dodatne težave) v še kakšnem tednu, se le oglasite do zdravnika.
Lep pozdrav!

Boli me tik pod rebri, bolečina se širi proti želodcu in od želodca kakšnih 5 cm stran na obeh straneh do popka. na otip me zaboli in ko se vstanem, drugače me ne boli. čutim bolečino kot bi delala “trebušnjake” točno takšna bolečina je. nisem pa se naprezala ali kaj podobnega da bi me bolelo zaradi tega, naprimer zaradi športa. zacelo me je boleti kar naenkrat. zanima me od česa bi lahko to bilo? hvala za vas odgovor.

Bojim se, da je nadaljnje internetno ugibanje bolj tavanje po temi…. Kljub temu, da ne najdem v opisanem nič “sumljivega”, bo verjetno najbolje zbrati motivacijo in stopiti do ambulante. Lep pozdrav!

New Report

Close