Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Bolecina pri spolnih odnosih

Bolecina pri spolnih odnosih

Zivjo!

S punco sva skupaj ze 2 leti in pol in imava redne spolne odnose ze 2 leti. Problem je v tem ker jo vedno zelo boli.
Bolijo jo jajcniki in noznica (vhod v noznico). Bolecina v jajcnikih ni odvisna od polozaja, boli jo kakrsnem koli polozaju, medtem ko noznica jo ne boli v misjonarskem polozaju? Ne vem zakaj jo boli noznica, ker ne prodrem globoko vanjo, pravi pa da s casoma med odnosom bolecina nekoliko pojenja. Glede jajcnikov me pa se bolj skrbi ker se mi tudi sanja ne kaj bi lahko bilo.
Prosim ce bi mi lahko svetovali kaj naj narediva?

hvala lepa…………..Jani

Dragi Jani,

Najprej povej svojemu dekletu, da jo morda slučajno res bolijo jajčniki, vendar je več deset drugih organov, ki jo lahko bolijo na enak način. Glede na opis težav svetujem, da gre na obisk k ginekologu, ki bo pogledal kaj jo boli, jo morebiti poslal na dodatne preiskave ali pa ji bo za začetek predpisal kontracepcijske tablete, ker z njimi v 4/5 primerov uspemo odpraviti ali zmanjšati bolečine v predelu rodil. Če pa želi, da njen ginekolog ne bo dobil “pikic po koži” (beri alergični izpuščaj), potem naj mu omeni le bolečino v trebuhu in naj mu opiše kdaj, kje in kako jo boli in kam se bolečina širi, kakšen je njen značaj ipd, nikar pa naj mu ne govori o “bolečih jajčnikih”. Ta je od vseh bolečin najbolj zlorabljena in karkoli zbada, peče, boli ali daje občutek nelagodja v spodnjem delu trebuha si večina žensk “pregovorno” projicira v “jajčnike” in ko enkrat dobijo ali pa si kar same pripnejo diagnozo “vnetje jajčnikov”, potem imajo konstanten razlog za težave, če te obstajajo ali pa tudi če ne.

Spoštovani dr. Pušenjak!

Dovolite mi, da mogoče Janijevi zgodbi dodam “ženski” pridih in dimenzijo. Tudi sama imam (že 10 let aktivnega spolnega življenja) bolečine v nožnici pri spolnih odnosih. S prvim fantom, ko sem jemala hormonske tablete, sva lahko na prste rok preštela neboleče odnose, vsi pogovori z mojim ginekologom pa so potekali približno takole: “problem navlaženosti”- kar ni bil, “problem higiene pred odnosom – tudi tu ni bila krivda, “neustrezni položaji” – vse sva poskusila in nenavsezadnje, ko ni uspel rešiti mojih problemov – “psihološki faktor”.
Tako sva se s fantom, po 6-ih letih neuspešnega ljubljenja (revež, še zdaj ga občudujem, da je bil tako dolgo potrpežljiv in z mano!) razšla, kar je bilo zaradi obojestranske močne ljubezni in načrtovane prihodnosti zelo težko. Prenehala sem jemati kontracepcijske tablete. Kot po čudežu, so se prenehali boleči odnosi.
Ves moj strah pred spolnostjo je kopnel in končno sem začela v ljubljenju res uživati, brez strahu pred bolečino. A žal sem se veselila prezgodaj. Bolečine so se spet pojavljale – manj občasno kot prej, popolnoma nelogično in brez smiselnega razloga (npr nevlažnost, higiena, položaji). Zamenjala sem ginekologa, vendar tudi on ne ve, kaj bi to lahko bilo.
Bolečina se pojavi v ustju nožnice, nekoliko kasneje med odnosom, in je neznosno pekoč občutek, da včasih najin odnos z mojim rednim partnerjem traja vsega skupaj manj kot 5 minut! Ko grem na vodo, imam pri uriniranju zelo pekoč občutek, pa tudi na dotik je ustje zelo občutljivo še nekaj ur kasneje. Pravzaprav niti ne pričakujem oprijemljivega odgovora (če mi že 2 ginekologa nista vedela pomagati, mar lahko vi?) – bolj upam na odgovor kakšnega dekleta s podobnimi problemi – ki jih je celo uspela rešiti!
Hvala.
Renata

Draga Renata,

res nevem, kaj je resnično vzrok vašim bolečinam. Poskusite ugotoviti, kaj se je še drugega spremenilo, ko ste prenehali z jemanjem tabletk. Morda pa gre celo za “psihosomatsko” bolečino z izvorom v zgodnjem otroštvu ali adolescenci. Ne ponujam kakšne “čarobne formule”, vem pa, da ima bolečina, kakršna koli že, številne vzroke in povode in če ti dovolj dolgo trajajo ali so dovolj “stresni” sami po sebi, lahko povzročijo fiksiranje občutka za “konkretno bolečino” v možganih, ki je z nobeno kemijo niti s kirurgijo ne moremo odpraviti tudi če razloga za bolečino sploh ni več. Če ste bili slučajno žrtev spolnega napada ali celo zlorabe in se je to zgodilo pred 4. ali 5. letom staosti, se dogodka najverjetneje sploh ne morete spominjati, če pa se kaj takega zgodi kasneje, potem se pogosto k spominom o dogodku dogradijo občutki lastne krivde in/ali sramu zato so spomini na to zelo medli ali popolnoma potisnjeni v podzavest.
Glede na to, da očitne patologije ni najti, vam predlagam, da se obrnete na strokovnjaka s področja seksologije, ginekologa in psihologa, prof. dr. Marjana Pajntarja, ki je sicer že v pokoju a včasih še prakticira po dogovoru. Pišite mi na e-mail: [email protected] in vam bom posredoval njegov naslov, kjer se poskusite dogovoriti za sestanek.

Pozdravljeni,jaz sem vas 22.12 sprašela za nasvet glede problema z zanositvijo.Rada bi povedala da imam tudi jaz vse zgoraj naštete nevšečnosti z bolečim spolnim odnosom.Ker sem v otroških letih od petega pa tja do desetega leta bila žrtev spolnega pohotneža-mojega očima in občutim danes vse to kar ste vi zgoraj našteli,bi vas rada vprašala ali je mogoče to lahko vzrok da ne morem zanositi?Naj vam povem da o tem do danes še nisem spregovorila z nikomer,pogum mi je dala anonimnost.
lep pozdrav

Draga Eva,

Seveda je vse kar sprašujete možno. Lahko, da imate organske posledice (po vnetjih rodil ali po poškodbah) ali da tako globoko v sebi zavračate vse moške, da se nagonsko izgibate “nosečnosti”. O tem ni mogoče “debatirati”, ker je možnih razlogov, tako somatskih kot psihosomatskih preveč in vsakega je potrebno preveriti, vključno s pregledom semenske tekočine vašega partnerja, saj sta za nosečnost potrebna vsaj dva. Vsekakor razmislite o tem, da bi o svojih ranah odprto spregovorili s kakšnim psihoterapevtom ali psihiatrom. To so visoko usposobljeni specijalisti, ki dobro poznajo poti po katerih lahko pripeljejo človeka nazaj na “svetlo”.

New Report

Close