Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Klinika za sklepe, hrbtenico in poškodbe Bolečina/poškodba v Th delu hrbta

Bolečina/poškodba v Th delu hrbta

Pozdravljeni!

Že leto dni imam težave v predelu hrbta, prosil bi vas za mnenje glede na izvide in opisano stanje:

Star sem 30 let, pred poškodbo sem se redno ukvarjal s športom. Prva poškodba je (verjetno) nastala pri vadbi v fitnesu ali treningu tajskega boksa. Pojavila se je bolečina v torakalnem delu hrbta (bolj na levi strani) v višini Th8, Th9, še posebej močna pri polnem vdihu in/ali izdihu (kihanje, kašljanje) ter pri ekstenziji trupa.

RTG izvidi ne pokažejo nič konkretnega (lažje degenerativne spremembe in rahla skolioza), UZ marca 2010 pa pokaže delno raztrganino paravertebralne muskulature. Opravil sem fizioterapijo (april, maj 2010) z UZ in interferenčnimi tokovi a po 10 obiskih ni bilo izboljšav.

Bolečine pa so se pojavile tudi v spodnjem delu hrbta (ne križ ampak še nižje, lokacija narastišča gluteus medius oz. zgornji rob medenice) v predelu ilisakralnega sklepa, ki je močnejša ko dvignem nogo za korak (ali na njo stopim) oz. prenesem težo z noge na nogo. Večkrat imam zjutraj tudi zatrdel vrat, ki pa se čez dan zmehča. Ali je možno, da telo kompenzira gibe s krčenjem vratnih mišic in mišic sp. dela hrbta in da so bolečine nastale zaradi prvotne poškodbe? Drugega razloga ne vidim razen zaradi počitka oz. neukvarjanja s športom.

MRI izvid, ki sem ga dobil prejšnji teden (slabo leto po poškodbi) pravi:

________________
Napotna dgn:
Dlje časa trajajoče boleč. V torakalni hrbtenici

Radiološka preiskava:
MR preiskava torakalne hrbtenice. V dveh ravninah in standardnih sekvencah

Izvid:
Pri MR preiskavi torakalne hrbtenice je na STIR poudarjenih slikah videti hiperintenziven signal v področju obeh malih sklepov v višini Th8-Th9. V obeh malih sklepih je videti plast tekočine, signal skeletnih delov pa je videti hiperintenziven tako levo kot desno. Edem kostnine je viden tudi v področju lamine arkusa Th8, bolj izrazito na desni strani in Th7 bolj izrazito na levi strani. Diskus Th8-Th9 izgleda nekoliko znižan in blago protrudiran centralno. V višini korpusa Th8 je videti omejeno hiperintenzivno spremembo, ki je na Proton poudarjenih slikah delno hipointenzivna in delno hiperintenzivna – po značilnostih gre najverjetneje za hemangiom. Na STIR poudarjenih slikah v prikazanem delu ledvene hrbtenice je videti tudi izgubo signala diskusov v višinah L3-L4 in L5-S1 – zgodnja degeneracija diskusov. Glede na hiperintenziven signal in izliv v obeh malih sklepih v višini Th8-Th9 gre po MR značilnostih najverjetneje za vnetno dogajanje v malih sklepih v tej višini, z edemom tako okolne kostnine kot hiperintenzivnim signalom mehkih delov, etiološko je pa le iz MR značilnosti težko pojasniti vzrok vnetnega dogajanja. Na preostalih delih torakalne hrbtenice ni videti dodatnih sprememb.

MNENJE:
Vnetno dogajanje v malih sklepih z edemom okolne kostnine v višini Th8-Th9. Manjši hemangiom v področju korpusa Th10. Zgodnja degeneracija diskusov L3-L4 in L5-S1.
________________

Prosim za vaše mnenje saj me poškodba zeloo vira pri delu in vsakdanjem življenju. Zelo…

Hvala in lep pozdrav!
Matej

Spoštoavni!

Glede na zgoraj opisano gre lahko res pri bolečinah v vratu za kompenzacijo v zvezi s poškodbo mišice hrbta. Glede na izvid MR, kjer gre za netipične vnetne spremembe v malih sklepih TH hrbtenice, pa bi sevtoval čimprejšnji pregled pri specialistu ortopedu, saj lahko te spremembe tudi povzročajo vaše težave in so lahko neodvisne od poškodbe, ki ste jo utrpeli

Lep pozdrav

Asist. Matjaž Voršič, dr. med.
spec. nevrokirurg

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close