Bolečina po odstranitvi modrostnega zoba
Pozdravljeni,
pred 4 tedni mi je spec.kirurg odstanil zgor.desno 8. in je vse potekalo normalno, pred 3 tedni pa mi je odstanil še zgor.levo 8. Obe osmici sta bili izraščeni. Po zadnji odstanitvi 8 ( eno korenino je imela zavito, tako, da se je dr.namučil ), ampak je šla lepo ven. Rana se je že lepo zacelila, samo pa so prisotne bolečine. Ampak ne bolečine pri 8, ki je ni več ( čeprav tudi tukaj občasno kljuva ), ampak po celi L strani čeljusti. Prišlo je do vnetja dlesni na spodnji levi strani ( 8,7,5..vse do 1 ). Kakšen dan je stanje bolj kot ne normalno in so prisotne blage bolečine, včasih pa se ponoči zbudim z strašnim zobobolom v spodnji 8 in 7 in moram vzeti analgetik (Lekadol).Bolečina popusti, ampak čez čas spet začne kljuvati. Na trenutke bi si najraje kar izruvala spodnje zobe, ker me bolečina moti .-(
Po L spodnji strani čeljusti imam še vedno močno zaotekle bezgavke in še vedno prisoten občutek v ušesu, da me nekaj ‘tišči’ in ni čist sluhovod.
Ali je to normalno ? Ali bo potrebno odpreti tudi spodnjo 7 in 8 ( obe sta zaplombirani) in pogledati, če se slučajno ne skriva karies pod plombo ?
Žal je moj kirurg do 1.9. odsoten, tako da ne vem kaj naj naredim. Ali naj še vedno jemljem analgetike ( čeprav mi to ni všeč, ker nisem pristaš tablet ), ali naj poiščem alternativo ?
Za odg. se vam najlepše zahvaljujem.
Pozdravljeni. Kot že sami predvidevate, je povsem mogoče, da gre za bolečino, ki nima zveze s stanjem po odstranitvi zgornjih modrostnikov, ampak je povsem mogoče, da gre za bolečino, ki je povezana s patološkim stanjem ob spodnjih kočnikih. POtrebujete torej nov ortopan in pregled pri zobozdravniku. Na vas je, da se odločite, ali boste čakali svojega zobozdravnika ali pa obiskali koga drugega. Res pa je, da bo odločitev hitra, če se stanje zakomplicira… LP, DD
Pozdravljeni,
Pred 4 dnevi so mi odstranili 2 modrostna zoba. Po posegu nisem imela težav. Tretji dan sem začela čutiti bolecine in oteklina je pričela naraščati, ponoči se je stanje začelo slabšati in bolečina ter oteklina se še vedno stopnuje.
Kako si lahko pomagam? ali je najbolje da obiščem dežurnega zobozdravnika? Jem tudi tablete proti bolečinam, vendar mi ne pomagajo.
Hvala za vaš nasvet.
Pozdravljeni. Iskreno povedano najprej sploh nisem mislil odgovarjati, kajti na temo težav po odstranitvi modrostnih zob je bilo pa res že veliko napisanega. Sem pa tudi prepričan, da ste, če so vam odstranili dva modrostna zoba, prejeli natančna navodila, kako ravnati v primeru težav. Torej: oteklina po posegih narašča običajno prve tri dni in je tretji dan najhujša.Oteženi sta odpiranje ust in požiranje. Če se oteklina širi na vrat in se spodnji rob čeljusti sploh ne tiplje, če je koža pordela, če ust sploh ne morete odprei in če je požiranje močno ovirano, potem morate čimprej do operaterja, dežurnega zobozdravnika ali dežurnega zdravnika, skupaj z izvidom operacije. Oteklino se najlažje prepreči z vestnim hlajenjem prva dva dneva (hladi se 15 minut in nato se počaka 10 – 15 minut ina nato spet hladi…).
Lep pozdrav, DAvid Dovšak