Bolečina ob ugrizu
Spoštovani !
V soboto sem bila pri zobozdravniku, ki mi je sčistil zob, iz katerega mi je pred dvemi leti ven padla plomba (zgoraj levo šestica). Ker je minilo že tako veliko časa, mi je rekel, da imam srečo, da je zob še živ (slikal mi ga je in z nekim aparatom preveril, če na tem zobu kaj čutim-in sem čutila bolečino) in da ga bo potrebno zdraviti. Dobila sem injekcijo in med čiščenjem oz. vrtanjem je prišel čisto do živca. Notri mi je dal zdravilo in čez en teden moram ponovno na pregled, da mi ga bo zaplombiral oz. naprej zdravil, če bo to potrebno.
Danes ob ugrizu čutim zgoraj levo rahle bolečine. Ali je to normalno ? Ali je možno, da imam zaradi tega zdravljenega zoba občutek, kot da me bolijo zobje in dlesni v bližini (sploh ne vem točno, kaj me boli, samo začutim bolečino zgoraj, če zobe stisnem skupaj) ? Ali naj to ob ponovnem obisku omenim svojemu zobozdravniku ?
Najlepša hvala za pomoč !
Spoštovana Petra,
svojemu zobozdravniku morate omeniti vse, kar se tiče zdravljenja vaših zob. Veliko informacij o stanju zob dobimo od opisa pacientovih težav, zato teh podatkov ni dobro zamolčati.
Če so bolečine rahle, potem je situacija še sprejemljiva. Ker pa hkrati (?!) pišete tudi, da vas bolijo vsi zobje na tisti strani oz. da niti ne morete določiti iz kje bolečina izvira, bo verjetno potrebna dodatna terapija (odstranitev živca v prizadetem zobu).
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani !
Hvala za odgovor. Naj vam povem, da danes ne čutim več nobenih bolečin. Ali to pomeni, da je bila bolečina včeraj le prehodna ? Na podlagi česa se zobozdravnik sploh odloči za odstranitev živca ? Če bo po enem tednu ta zdravljeni zob ozdravljen, ali to pomeni, da mi ga mora samo še zaplombirati ?
Še enkrat hvala za odgovor !
Spoštovana Petra,
težko vam odgovorim na vprašanje, ali je bila bolečina le prehodna. Tudi nadaljnje terapije vam ne morem kar napovedati.
Če bo zob še “živ” in ne boste imeli težav, potem boste verjetno dobili zalivko. V primeru, da je prišlo do vnetja ali celo odmrtja živca, pa bo potrebna njegova odstranitev in dodatno zdravljenje (to je hkrati tudi odgovor na vprašanje o tem, kdaj je potrebna odstranitev živca).
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani !
Pred enim tednom sem vam že pisala. Včeraj sem bila ponovno pri zobozdravniku. Iz zdravljenega zoba mi je odstranil živec. Tega sem se najbolj bala, ampak me ni nič bolelo, sam “poseg” pa je trajal uro in pol. Če sem prav razumela, imam zdaj v kanalih zdravilo in začasno plombo. Po čiščenju kanalov mi je zob slikal, kjer se je razločno videlo tri kanale (zobozdravnik mi je sliko pokazal in pokomentiral, kaj je na njej). Čez 2-3 tedne bom šla ponovno na pregled (če bo vse v redu, mi bo zob zaplombiral). Bolečin nimam nobenih, samo včeraj zvečer sem na tem zobu nekaj čutila, vendar to še zdaleč ni bila bolečina, ampak samo znak, da se je tam “nekaj dogajalo”.
Zanima me, kaj vse me še čaka ? Namreč čeprav ni nič bolelo, me je kljub temu neznosno strah, ker ne vem, kaj me še čaka. Ali lahko pride do kakšnih hujših zapletov ? Ali me bo pri naslednjem pregledu kaj bolelo (če je živec odstranjen, domnevam, da me ne bi smelo boleti) ? Kaj zobozdravnik ponavadi naredi pri prvem pregledu po odstranitvi živca ?
Najlepša hvala za odgovor !
Spoštovana Petra,
kljub popolnoma nebolečemu posegu se še zmeraj bojite strašnih bolečin…
Če vam je zobozdravnik omenil, da bo naslednjič zob zapolnil in naredil zalivko, se vsekakor nimate česa bati. Pred polnitvijo bo odstranil zdravilo na enak način kot je odstranil živec. Potem bo kanale napolnil s posebnim polnilom, nato pa bo izdelal še zalivko (lahko, da se bo za to odločil šele v naslednji seji).
V primeru težav (bolečine) vam bo zamenjal zdravilo in to počel toliko časa, dokler bolečine ne minejo. Kar brez strahu!
Lepo pozdravljeni!