Bolečina na sklopu tibie in fibule
Pozdravljeni,
imam 38 let, sem visok (198) in suh (pod 80kg) z dolgimi in tankimi okončinami. Od leta 2017 se mi pojavljajo bolečine v predelu levega kolena. Noga ni bila nikdar poškodovana. Prva 3 leta sem bolečino čutil samo po 15+ min hoje po klancu navzdol, nato občasno tudi pri daljši hoji po ravnem vendar razgibanem terenu (npr. po gozdu, prek korenin itd). Pri hoji navkreber bolečine še nikoli nisem začutil.
Pojav bolečine je vedno podoben: najprej mi začne rahlo zategovati levo meče (del mišice na sprednji zunanji strani), nato mi sklep nekako ‘ogluši’, potem pa se začne bolečina na zunanji strani levega kolena (gledano od spredaj: desno od spodnjega roba pogačice, na sklopu tibie in fibule). Bolečina se stopnjuje do šepanja oz. dokler ne odneham. Navadno izzveni v roku 24-48 ur.
Opravil sem MR in ultrazvok, oboje brez posebnosti. Obiskal sem več fizioterapevtov in kineziologov: delal sem vaje za krepitev zadnje lože, kvadricepsa, meč, sprednjih golenskih mišic, vaje za ITB sindrom, za stability, imel sem terapije z elektomagnetnim sproščanjem, lasersko terapijo, manualno točkovno sproščanje, glajenje fascie, …
Meritve so pokazale občuten napredek v moči in aktivaciji teh mišic, vendar to ni prineslo nobenega napredka glede opisanih bolečin.
V kratkem grem še na biomehansko diagnostiko hoje.
Obstaja še kakšna možna diagnoza oz. še kak strokovnjak, h kateremu bi me napotili?
Vnaprej se vam iskreno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
D.
Spoštovani!
Odgovor na vprašanje, kaj je vzrok bolečine, vam težko podam. Prva misel mi je, glede na to, da ste opisali svojo konstitucijo, da bi morda šlo za prirojeno motnjo veziva – npr. Marfanov sindrom ali podobno. Sklepi sicer niso prva oz. najpomembnejša stvar, ki lahko pri takšnem stanju trpi, vendar se lahko različne oblike sklepnih motenj pojavljajo, predvsem v smislu nestabilnosti. Morda bi glede tega tudi opravil diagnostiko pri kliničnem genetiku oz. ali ste glede tega že bili opredeljeni?
Na vsak način bi Vas s preiskavami z veseljem videl v ambulanti. Žal se ne spomnim specifične osebe, ki bi Vas lahko obravnavala. Večinoma se tovrstna patologija steka v ortopedske ambulantre, ev. fiziatrične ambulantr. Pogosto vidim kakšno zanimivo ugotovitev v izvidih dr. Martina Zorka (fiziater, Ljubljana), sicer pa mi nobeno ime na prvo žogo ne pade na pamet.
Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih
Še to …
trenutno boste do mene najlažje prišel preko poškodbene (travmatološke) ambulante v SB SG (potreboval boste napotnico), sicer pa se lahko dogovoriva tudi v okviru Arthronove ambulante.
Lažje bova nadaljevala preko zasebnih sporočil, tako da mi morda pišite tam.
Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih