Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Bolečina na desni strani medenice/dimelj in genitalij

Bolečina na desni strani medenice/dimelj in genitalij

Pozdravljeni,

bom poskusil še tukaj s kakim nasvetom, mogoče mi bo kaj pomagalo za moje težave 😊

Star sem 26 let in se že kar nekaj časa (zdaj približno skoraj eno leto) ukvarjam z dolgotrajnejšim nelagodjem/bolečinami na DESNI strani spolovila in dimelj/medenice ob zunanjem ingvinalnem obroču, katera seva v bulbarno misičo spolovila tj. sečnica (včasih bolečina tudi seva po trebušni votlini navzgor).

Celotna težava se je rodila kot posledica nebakterijskega epididimitisa najprej zaradi kolesarjenja v pretesnem kolesarskem dresu junija 2021. Bolečina v tem predelu pa se je vrnila lani poleti 2022 – najprej kot posledica britja z moškim brivnikom spodaj 2x po desni strani genitalij (začetek junija in konec julija) ter nato tudi po intenzivnem fizičnem delu konec avgusta (v vseh teh fazah sem težavo vedno uspešno pozdravil s pomočjo antibiotikov Ciprinol). Vendar so se težave kasneje spet vrnile, predvsem po novem letu.

Vse skupaj sicer traja z določenimi prekinitvami že skoraj leto ter me ovira pri vsakdanjih aktivnostih (bolečina je predvsem prisotna pri sedenju) ter onemogoča predvsem ukvarjanje s primarnim športom kolesarjenjem. Sicer nimam nobenih težav/motenj pri odvajanju urina oz. blata ter opravljam pretežno sedečo delo za računalnikom.

V tem času sem že številne preglede – 3 preglede pri urologu (oktober 2022, januar 2023 plačniško, junij 2023 plačniško), UZ preiskave skrotuma (september 2022, junij 2023 plačniško), UZ trebuha (september 2022), UZ dimelj (november 2022), MR medenice (april 2023 plačniško), fiziatrični pregled (december 2022), izjavam že fizioterapevtski in kineziološki program (od januarja 2023 plačniško). Opravil sem pregled pri nevrologu za EMG mišic medeničnega dna (maj 2023 plačniško), ter pregled pri nevrologu & specialistu manualne medicine (junij 2023 plačniško), številne laboratorijske preiskave (poudarek na CRP in PSA) pa so bile vedno normalne

 ki sta vedno v mejah normale) – vse te preiskave so ovrgle onkološke in ingvinalne bolezni/poškodbe ter v večini primerov mi specialisti na pregledih napišejo da vzrok bolečine ni znan.

Glede preiskav – po obdobju epididimitisa ter po številnih UZ preiskavah, ki so ovrgle onkološke in ingvinalne bolezni je bil s strani fiziatra najprej postavljen sum na tendinitis psoasa desno. S strani diagnostičnega pregleda pri fizioterapevtu pa diagnoza, da bolečine sproža pomanjkanje misičnih vlaken na desni strani. Po mnenju samoplačniškega pregleda pri urologu letošnjega januarja bolečino sproža pudendalni živec oz. možnost nevralgije pudendi desne strani. Po slikanju MR medenice v začetku aprila pa je bil postavljen sum na pelvični utesnitveni sindrom desne strani (kjer je bilo tudi v izvidu napisano, da v poteku ishiadičnega in pudendalnega živca ni vidnih posebnosti).

Na podlagi zgornjih dveh izvidom pa sem sredi maja opravil tudi pregled pri nevrologu, točneje EMG medeničnega dna. Pregled je ovrgel kakršne koli živčne okvare (z mnenjem, da ni prepričljivih kliničnih ali nevrofizioloških znakov okvare ledveno-križnih korenin ali druge pomembne okvare perifernega živčevja ter so mi ponovno svetovali obarvano pri fizioterapevtu). V začetku junija pa sem opravil še en pregled pri urologu (pregled + UZ), kateri pa je ponovno ovrgel kakršne koli urološke bolezni. Pred dobrim tednom pa sem opravil tudi posvet tudi pri spec. nevrologu in manualne medicine, ki mi v svojem mnenju napiše/priporoči pregled pri nevrologu za protibolečinsko terapijo na osnovi farmakološkega zdravljenja.

Na začetku sem ob pojavu bolečin/nelagodje zadevo predvsem zdravil s pomočjo antibiotikov Ciprinol (nazadnje jemal lani septembra), ki pozdravijo simptomatiko in odpravijo vso nelagodje/bolečine spodaj ter je počutje spodaj normalno kot na levi strani genitalij/medenice. Vendar dolgoročno jemanje antibiotikov kljub uspešnosti zatiranja bolečine žal po mnenju osebnega zdravnika ni mogoče – še posebej ker ni razlog bolečine bakterijskega izvora). V določenem obdobju po nasvetu fiziatra sem jemal tudi zdravilo Naklofen, vendar so se tudi po tem obdobju bolečine ponovno vrnile. Sedaj pa večinoma poskušam zdraviti tako, da se ne brijem dlak z brivnikom spodaj, da se izogibam pretirano težkemu fizičnemu delu ter da obiskujem fizioterapevta in kineziologa. Kakšnih protibolečinskih tablet pa v zadnjem (daljšem) času nisem jemal.

 

Prosim za odgovor na postavljen problem ter možnosti katero preiskavo bi lahko še naredil oz. kako bi lahko zadevo uspel čim bolj uspešno pozdraviti (oz. kaj bi vi iz predpisanega sploh naredili). Hvala.

Pozdravljeni,

kar se tiče EMG preiskave test ni tako občutljiv, da bi pokazal tudi manjše okvare živca. Tako da je možno, da gre za nevrogeno bolečino pudendalnega živca zaradi blage kompresijske okvare živca. To gre skupaj tudi s tem, da vam je britje sprožilo težave – kompresija na živec, da vam sedenje poslabša oz kolesarjenje, koder gre ponovno za kompresijo živca. Ko je živec malo razdražen, pa je zelo zelo dovzeten in že samo zelo blag pritisk ponovno izzove težave.

Nenavadno je, da vam je pomagal antibiotik in zanima me, zakaj so vam ga predpisali. Kaj je bilo takrat pozitivno?

Če bi bil tendinitis oz tendinoza iliopsoasa, bi bil test proti uporu za iliopsoas pozitiven. Bolelo bi vas lahko tudi takrat ko hodite in ko delate kakšne vaje, ko se iliopsoas aktivira. Pa zelo neneavadno je, da bi se ponavljalo, saj ne delate nič ekstremnega…. glede na opisano bi rekla, da gre za bolečino pudendalnega živca ali kompresijskega ali bakterijskega vzroka.

Lep pozdrav

Barbara Purkart spec.ortop.med, mag.kineziol., dipl.fiziot.

https://fizioterapija.net/

Za več informacij sem dosegljiva na tel: 041353366

 

Pozdravljeni, najprej hvala za odgovor.

Iz opisanega bi veliko zadev znalo držati ja. Pred 2 dnevova sem preventivno naredil še MR spodnjega dela (lumbosakralne) hrbtenice ter bomo videli, kaj bo pokazala še ta preiskava.

Ja veliko ljudem je nenavadno predvsem to, da je meni po prebolelem nebakterijskem epididimitisu (razlog kolesarjenje v pretesnem kolesarskem dresu junij 2021) bolečino sprožilo britje spodaj z brivnikom na desni strani genitalij s sevanjem na področje medeničnega dna.

Pri antibiotiku (Ciprinol) je zgodba naslednja – prvič so mi ga predpisali junija 2021 na urgenci UKC Lj pri vnetju desnega obmodka, kateri pa ni bil bakterijskega izvora (CRP je bil pod vrednostjo 5 tudi na vseh nadaljnjih laboratorijskih preiskavah v vsem tem času do danes – torej nisem bil na ničesar pozitiven).

Ker pa so se leto kasneje pojavile podobne bolečine, so mi vedno predpisali antibiotike (začetek junij 22 – bolečina po britju, konec julij 22 – bolečina po britju, začetek september 22 – težko fizično delo tisti dan v službi), po katerem je bolečina vedno izginila ter je bilo “spodaj” normalno čutenje kot je na levi strani. Vendar sedaj njegovo jemanje ne pride v poštev oz. jih po septembru nisem več jemal. Razlog za to predpisovanje pa bolj kot ne tiči tudi v dejstvu, da me je vedno v teh primerih obravnaval drugi zdravnik, saj sem takrat bil ravno sredi menjave osebnega zdravnika.

Sedaj si spodaj dlake zgolj krajšam, popolnoma pa se ne brijem več, da ne bi izzval kakih novih hujših bolečin.

Glede testiranja za tendinitis sem delal tudi že teste pri fizioterapevtu ter glede na to da že pol leta izvajam kineziološki program (počepi s utežmi, romunski mrtvi dvig, good-morning vaje, …), pri katerem ni čutiti posebnih bolečin lahko mirno izključimo tudi tendinitis.

 

Največji problem ki ga sam tukaj vidim je predvsem ta, da enostavno noben specialist ne zna slednje pozdraviti oz. zadeva z neko blago bolečino traja zdaj že kar dobro leto ter mi predvsem onemogoča neko normalno ukvarjanje s športom.

Hvala za morebiten odgovor in lep pozdrav! (če pa je potrebno pa vas lahko tudi pokličem)

 

Problem je, da se sčasoma bolečina kronifizira in možgani že “navadne” dražljaje predstavljajo kot bolečino…

New Report

Close