Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolečina (lrl, žlička, hrbet)

Bolečina (lrl, žlička, hrbet)

Lep pozdrav!

Obračam se na vas, saj me težave pestijo sedaj že dobre 3 mesece, a pravih odgovorov zaenkrat ni.

Star sem 27 let, veliko sem se ukvarjal s športom v preteklih letih (predvsem tek – 5 do 6x tedensko) ko so nastopile določene težave med samim tekom, namreč začelo se je z bolečinami v žlički in navzgor proti prsnem košu ter občasnimi palpitacijami, za kar sem bil iz IPPja napoten v bolnišnico Petra Držaja, kjer sem opravil obširno diaganostiko kjer se je izključilo kakršnekoli težave s srcem – obremenitveni test, uz srca, 24-urno merjenje krvnega tlaka, holter ekg, uz trebuha, doppler test arterij, pregled ščitnice, krvna diagnostika…).
Praktično so bili vsi izvidi v mejah normale, le nekaj atrijskih ekstrasistol so zabeležili, čemur niso posvetili nobene pozornosti, češ da gre zaradi stresa ter povečan bilirubin (tja do 32), tu so rekli da gre najverjetneje za Gilbertov sindrom (ostali jetrni krvni izvidi so bili ok). Zaradi težav v žlički in tiščanja za prsnico, so mi predpisali Nolpazo 2x20mg dnevno, Bloxan (zaradi atrijskih ekstrasistol, katere so bile zame zelo moteče) 2x50mg dnevno (sam sem jemal to le 2x25mg dnevno) ter me preko osebnega zdravnika napotili na gastro-duendoskopijo, katere izvid je sledeč:

– Indikacije:

Pekoče bolečine za prsnico in v epigastriju že dalj časa, občasno ima tudi driske. Jemal je PPI (Nolpaza), ki so mu nekoliko pomagali.

– Ugotovitve:

Normalen požiralnik in EG prehod. Hiatalne kile ne vidim. Sluznica želodca je normalna, z normalno peristaltiko, v želodcu ni vsebine. Bulbus in D2 sta v mejah normale.

HUT = neg

– Diagnoza:

Normalen gastroskopski izvid. Lahko gre za neerozivno refluksno bolezen.

– Histološki izvid:

Dvanajstnik. Ni diagnostičnih znakov za celiakijo. Zmeren do močneje intenziven nespecifičen duodenitis. Granulomov ni. Poudarjene kripte, pomnožene eozinofilne celice, posamezni folikli, širše kapilare, posamezne limfaektazije. V diferencialni diagnozi vprašanje alergije, vpliva gastritisa in vprašanje eventuelnih sprememb v distalnem delu črevesa.

Nato so se bolečine še poslabšale, sredi meseca julija večkrat sem občutil močne bolečine (neodvisno od hranjenja) v žlički ter v LRL in kot novost, so se razširile tudi v hrbet (sredina hrbta), zato sem še enkrat ob močnih bolečinah bil pripeljan na SNMP ter IPP v Ljubljani, kjer so mi med drugim naredili tudi teste trebušne slinavke (nekajkrat), a so bili vsi izvidi v mejah normale.

Napoten sem bil k gastroenterologu na Polikliniku v Ljubljani, kjer je rekel da moje težave ne bi smele izvirati iz želodca in po njegovem sklepal, da je vsaj deloma prisotna tudi psihična komponenta (tudi sam sem že pred tem pomislil na to, ter jemal Helex 2,5mg en teden, a se bolečine niso umirile niti za 10%, zato sem z jemanjem prenehal). Napotil me je še na RTG požiralnika, kjer je bila ugotovljena manjša aksialna hiatusna kila, pravi da ne ve kaj je narobe z mano, verjetno me pa čaka še 24-urna ph metrija ter manometrija požiralnika..

Ker so se bolečine stopnjevale, so mi predpisali Analgin 3x dnevno, ki pa ne pomaga ravno, zato sem ga po parih dneh jemanja opustil, zatem so mi dali Naklofen duo 75mg, ker je nek internist diagnosticiral Tietzev sindrom, a vidim da bolečine tudi ob temu ne izginejo popolnoma, ter ob nasvetu osebnega zdravnika sem prenehal z Naklofenom, da ne bi še bolj škodoval sluznici prebavil..

Naj omenim še, da je prisotna slabost, splošna utrujenost ter onemogočeno normalno funkcioniranje (večino dneva preležim ali presedim zaradi bolečin, slabosti), zvečer se potrudim da odidem na krajši sprehod v naravo, kolikor počutje dopušča (4 mesece nazaj sem pa pretekel čez 30km tedensko brez problema), stalno spahovanje, občutek napinjenosti trebuha, občasno težave z dihanjem (ob vdihu, kot da preponski del ne bi dopuščal dviga spodnjega dela prsnega koša predvsem ob izdihu občutek, kot da bi imel okoli žličke ter levo od žličke nekakšno opeko, ki ne dopušča popolnega izdiha – RTG prsnega koša bp, mesec dni nazaj)

Blato je že dva meseca rumenkaste barve, ter precej mehko, ter v njem je vedno kup neprebavljene hrane ( je to morda posledica jemanja Nolpaze – 2x20mg dnevno, kakšen teden sem jemal tudi 2x40mg, skupaj jemljem že 3 mesece), od lupin dalje, praktično lahko razberem celoten jedilnik – čudno tu mi je ta rumena barva, danes sem imel še pregled blata, kjer je pri prebavi pokazalo neprebavljivost maščob v blatu, nakar mi je osebna zdravnica predpisala Kreon, 10.000 enot pri manjšem obroku, 25.000 enot pri glavnem obroku, češ bomo videli če bo to kaj pomagalo pri blatu ..

Ali to pomeni, da je zmanjšana funkcija trebušne slinavke ali kako, kakšni bi bili razlogi za maščobo v blatu, glede na to, da sem opravil samoplačniški UZ trebuha teden dni nazaj, vse bp, v žolčevodih ni kamnov.. priznam – malo se bojim da ne bi šlo za kakšno kronično vnetje trebušne slinavke, saj sem zasledil da pri takšnem vnetju ne pokaže odstopanj amilaze ter lipaze v krvi, močne bolečine imam pa ravno v žlički, LRL ter hrbet (sredina hrbta ter navzgor do lopatic).. pa te slabosti, blato rumene barve, neprebavljena hrana, morda naj omenim še to, da zjutraj ko popijem kozarec hladne (ne mrzle) vode, občutim v spodnjem delu požiralnika ter želodcu kot nekakšen občutek hladu, kot bi dali čez vneto rano hladno vodo), tega pred gastroskopijo ni bilo čutiti.

Zadeva me že precej obremenjuje, saj se vleče že dobre 3 mesece vse skupaj, nasploh pa s temi močnimi bolečinami, ki praktično onemogočajo vsakdanje življenje, službo, itd…

Vem, da sem napisal precej, pa morda tudi kaj izpustil, tako da me le opozorite, če manjka kakšen ključni podatek, ga bom dodal z veseljem..

Trenutno jemljem od zdravil 1x25mg Bloxan ter Nolpaza 2x20mg dnevno (sploh ne vem če je potrebno).

Trudim se prehranjevati 5x dnevno, s hrano ki je priporočena bolnikom z gastritisem, zadnji obrok ponavadi pred 18. uro.

Prosil bi vas, če podate kakšno mnenje, mi daste kakšen nasvet ali morda še kam napotite, saj sam ne vem več kaj naj storim, na koga se naj obrnem.. ali je smotrno da grem še enkrat samoplačniško gastroskopijo (saj napotnice tokrat ne bom dobil, kajti bil sem gastroduendoskopiji 2 meseca nazaj), ali kaj drugega ?

Najlepša vam hvala za kakšen odgovor, nasvet,

lp !

Spoštovani!

Zaenkrat vam ne bi svetovala dodatnih preiskav. Nolpazo znižajte na 1x na dan 20mg. Skušajte ponovno začeti z več gibanja. Itak imate kontrolo pri osebnem zdravniku. Morda bi vas napotili h alergologu.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Imel sem enako težavo, ki se je pojavila po prvem klilometru teka. Ker so preiskave srca in ožilja pokazale vse OK sem šel ponovno teč. Ob pojavu bolečine sem počasi prešel v hojo. Ko se mi je “spahnilo” je bolečina prenehala in tek sem nadaljeval brez težav. Enostavno rešitev težav sem našel v knjgi Theodore A. Baroody: SINDROM HIATUSNE HERNIJE.

Spoštovani,

me zelo veseli, da ste si poiskal rešitev in razlago za težave, ki ste jih imel. Ni vedno potrebno obiskati zdravnika, da bi rešili take težave, kot ste jih imeli.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close