Najdi forum

Bolečina – Koleno

Spoštovani,

pred približno mesecem dni, se mi je v področju kolena, na zadnji notranji strani pojavila bolečina.

Ukvarjam se s tekom, kjer treniram praktično vsak dan in pretečem nekje cca 10km na dan. Podlaga po kateri tečem je sedaj v zimskem času bila samo asfalt, drugače pa tečem tudi po gozdnih poteh. V času, ko se mi je pojavila bolečina, sem zaradi snega in mraza treniral samo na asfaltu.

Blago bolečino v nogi sem nekega dne zasledil po daljšam teku (18km) in le-ta je bila precej nedolžna, a se je nato z vsakim trenngom malce večala in nikakor ni izginila. Pred treningom se segrevam, po treningu raztegujem, trening pa imam razdejen na tri dele (ogrevanje, intenzivnost, raztek).

Bolečina se pri običajn hoji praktično ne čuti, v kolikor tečem lahkotno in sem dobro ogret, bolečine praktično ni, če pa nogo malce bolj obremenim, ali pa začnem poskokovati na pločnike (ko iztegnem nogo naprej, ali recimo ko hodim po stopnicah navzdol) se pa bolečina začuti.

V mirovanju bolečine praktično ni, začutim jo le, če naredim predklon naprej, potem me začne “zategovati” in boleti v predelu mišice na zadnji notranji strani in se ta bolečina vleče obstrani naprej pod pogačico (mislim, da je tam narastišče).

Pred 14 dnevi sem si vzel 7 dni pavze in v tem času šel tudi k eni od fizioterapevtk na dve terapiji. Bolečina je v teh 7 dneh izginila za kakšnih 85% in pričel sem nazaj migati. V enem tednu, ko sem nogo obremenil do maksimuma, sem sedaj spet na začetku.

Treninge lahko s tole bolečino normalno izvajam, malce stisnem zobe in gre, a vseeno je ta bolečina ovira, da bi lahko dal od sebe 110% in na željenem področju še dodatno napredoval in počel kar želim.

Ker se je ravno pričela tekaška sezona, se kakšni večji pavzi nekako izogibam, saj bi me to “vrglo” praktično popolnoma na začetek priprav.

Zanima me, kaj bi mi svetovali?

PS. Pripel bom še eno sliko iz katere upam, da bo malo bolj razvidno, je se pojavlja bolečina.

[img]http://shrani.si/f/1B/GP/3seWyyHr/bolecekoleno.jpg[/img]

Spoštovani,

Glede na vaš opis težav in mesto bolečine, ki ste ga prikazali na sliki, gre zelo verjetno za poškodbo medialnega meniskusa. Ker je ključno, da se ugotovi vzrok vaših težav vam svetujem, da opravite pregled pri zdravniku, ki se ukvarja s takšnimi poškodbami, ki vas bo napotil na MRI. Do takrat vam odsvetujem kakršnokoli aktivnost, ki sproži bolečino.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

Spoštovani,

pozabil sem še omeniti, da v kolikor nogo držim pokrčeno (sedenje) kakšne pol ure ali več in se nato vstanem in stegnem nogo, je bolečina zelo velika.

Vam to poda še kakšne dodatne informacije o moji težavi?

Lepa hvala za vse odgovore in lep pozdrav,

Boby

Spoštovani,

Ta informacija potrjuje, da gre zelo verjetno za poškodbo meniskusa – meniskus se očitno po dolgotrajnem sedenju zatekne “vklešči” in zato nato s težavo in bolečino iztegnete koleno. Svetujem, da čimprej opravite pregled in MRI kolena.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

Spoštovani,

najlepša hvala za odgovor!

Zanima me še samo kakšno je kaj zdravljenje v tem primeru? Je potreben operativni poseg? Se da zadeve pozdraviti z mirovanjem, terapijami?

Še enkrat lepa hvala za vse odgovore in lep pozdrav,

Boby

Spoštovani,

Zdravljenja je konzervativno v primeru, da je poka meniskusa v predelu meniskusa, ki ima sposobnost regeneracije in operativno v primeru, da je poka v predelu meniskusa, ki nima sposobnosti regeneracije. V tem primeru se del meniskusa odstrani in/ali zašije, če je to možno.

Zato je ključno, da se ugotovi vzrok, da je lahko zdravljenje ciljano. V primeru konzervativnega zdravljenja le to traja do 12 tednov, v primeru operativnega pa je odvisno ali je meniskus šivan ali odstranjen. V primeru šivanja lahko traja tudi dlje kot 12 tednov.
Konzervativno zdravljenje vključuje ciljano kinezioterapijo in manualno terapijo.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

Spoštovani,

še eno vprašanje se mi je porodilo in sicer, kako to, da bolečina v nogi (kolenu) skoraj popolnoma izgine, ko se dobro ogrejem in začnem trenirati? Med tekom torej bolečine skoraj da ni, razen ko recimo tečem v kakšen klanec, takrat bolečino malce bolj izrazito začutim.

Je tudi to značilno za poškodbo meniskusa?

Hvala za vse odgovore,

Boby

Spoštovani,

Lahko je značilno za poškodbo meniskusa. Zato je ključno, da se opravi pregled in MRI, da se izključi oz. potrdi, katera struktura v kolenu je poškodovana.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

Spoštovani!

prosim Vas za razlago izvida

Brez izliva
Krizna lig. sta ohranjena.
Tetiva kvadricepsa in lig sta ohranjena.
Precej priostren rob patele z blagim edemom maščevja ob njem.Hrustanec je na strani patelekot tudi sosednje trhleje femurja ohranjen.Tudi v femoro tibialnem sklepu je hrustanec ohranjen.skelet ima normalen signal.

MNENJE:

Nekoliko priostren spodnji rob patele s posledičnim draženjem Hoffa maščevja.

potem mi je pa dr.Istok pilih napisal tole:

v izvidu MR opisujejo kostne priostritve na spodnjem robu pogačice z draženjem maščobne blazinice v tem predelu.

Najprej priporočam poiskati fizioterapevtsko rešitev (forum: ARTHRON – fizioterapija), če pa bolečina ne bo nazadovala na znosno raven ali popolnoma izginila, priporočam pregled in zelo verjeten dogovor o artroskopskem operativnem zdravljenju.

Kaksšne so fizioterapevtske rešitve?
HVALA 🙂

Spoštovani,

Od fizioterapije se v vašem primeru priporoča okrepitev 4 glave stegenske mišice predvsem notranjega dela sprednje stegenske mišice.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

Spoštovani,

prosim vas za razlago izvida, ki sem ga prejel o pregledu pri na Centru za medicino športa v Ljubljani. Kakšno je vaše mnenje glede predpisane fizioterapije, ali mi bo terapija pomagala in v kolikšni meri?

ST PR: Levo koleno primernih kontur, prazno hladno, ligamentni aparat čvrst, fleksija zaostaja za cca.10°, ekstenzija z cca.5°. Nakazana laksnost sklepa v smilsu v sagitalni smeri (tudi desno). Mcmurray +/- za notranji menisk, palpatorno občutljivost proksimalne in srednje tretjine poteka lateralnega kolateralnega ligamenta.

UZ: Subpateralni kompartment sonomorfološko bp., v suprapatelarnem recesusu ni proste tekočine. Evidentna hipoehogenost pod potekom lateralnega kolateralnega ligamenta od sklepne špranje proti lateralnemu kondilu (hiperemija), lateralni kolateralni ligament je intakten. Tanka anehogena linija v lateralni tretjini medialnega meniska, ki poteka v smeri meniska skoraj do njegovega lateralnega roba (degeneracija ali lezija), v zadnjem rogu medialnega meniska ni patoloških sprememb, ekstravazato v obsklepju ne registriram.

MNENJE (TERAPIJA): Poslan na FTh (10x IF, 10x laser, 10x magnetotron za predel lateralne sklepne špranje). V času zdravljenja lahko zmerno kolesari po ravnem do 20 min.

Že vnaprej hvala in lep dan.

Spoštovani,

V vašem sporočilu niste zapisali kakšne so vaše težave zaradi katerih ste opravili pregled in kakšen je bil mehanizem poškodbe, če je šlo za poškodbo. Metode fizikalne terapije, ki jih navajate so usmerjene v odpravo bolečine in regeneracijo poškodovanih tkiv.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

Spoštovani!

Da ne odpiram nove teme, se bom kar tukaj priklopila.
Z bolečinami v kolenu imam zadnja leta tudi sama težave, v zadnjem letu pa se le-te stopnjujejo. Boli zaznavam v predelu pod pogačico. Bolečina je neznosna predvsem ob večjih naporih (hoja v hrib) in predvsem počepih.
Bila sem na RTG kolena, ki je pokazalo “izrastke”. Nato sem šla še na MG slikanje, kjer so odkrili obrabo meniskusa ter cisto v velikosti 5cm.
Ortoped mi je nato predpisal vaje za krepitev mišic in kolesarjenje. Nato sem si kupila sobno kolo. Zdaj že 3 mesece približno 3x tedensko kolesarim ter izvajam ostale vaje za krepitev mišic.
Lagala bi, če bi rekla, da ne občutim izboljšanja. Bolečin je res nekoliko manj, vendar ker v službi pretežno stojim, me koleno prične nekje drugi oziroma tretji dan ponovno boleti in potem te dni imam tudi lažji trening, saj več kot 20 minut bicikliranja ne uspem narediti zaradi bolečin.
Pri zadnjem pregledu, mi je ortoped napisal, da v kolikor ne bo izboljšanja mi predlaga artroskopijo. Zdaj pa prosim vas, da mi poveste kaj bi bilo v moje primeru najboljše narediti.

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

Glede na opis težav svetujem, da opravite kontrolni pregled pri zdravniku, ki se ukvarja s tovrstnimi poškodbami. Očitno gre za mehansko oviro v kolenu in bo artroskopija potrebna.

A vam koleno po obremenitvi tudi zateka?

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

Pozdravljeni,

stara sem 24 let in se rekreativno ukvarjam s tekom, predvsem gorskim. Že nekaj časa sem čutila bolečine v kolenu, vendar nič specifičnega. Po nekaj kilometrih teka, ko se mi je koleno ogrelo, so bolečine ponehale. Stanje se je poslabšalo pred tednom dni, ko sem opravila daljši tek. Bolečina v kolenu je ostala še cel teden, zato sem se teku izogibala. Čutila sem kot nekako napretost v kolenu, kot da je koleno zaklenjeno. Ko sem odšla na krajši izlet s kolesom, mi je najprej nekj časa v kolenu pokala, nato pa je bilo boljše in sem bila že vseela, saj naslednji dan v kolenu nisem čutila bolečine. Odšla sem v hribe, ko pa sem se vračala v dolino, me je v kolenu močno zabolelo. Tokrat sem prvič občutila zelo močno bolečino. Kolena nisem mogla pokrčiti. Predvsem me je bolelo pod in nad kolenom. Čutim sem celotno notranjost kolena, posledično mi je postajalo slabo.
Po dveh dneh mirovanja in uporabe gela obogatenega z glukozamini, koleno lahko normalno pokrčim in me ne ovira, vendar je bolečina prisotna in se počutim povsem nepripravljeno za tek.
Naj še omeni, da ko iztegnem nogo mi na zunanji strani koleno preskakuje. Ob dvigovanju iztegnejen noge od tal čutim bolečino pod kolenom ter neprstano preskakovanje in škrtanje v predelu kolika. Koleno mi ne zateka.

Zanima me vaše mnenje.

Lp

Spoštovani,

Glede na opis svetujem, da opravite pregled pri zdravniku, ki se ukvarja s poškodbami sklepov. Lahko gre za poškodbo meniskusa in glede na klinični pregled in najverjetneje potrebno MRI preiskavo se nato lahko ciljano določi ali je primerna fizioterapja kot oblika konzervativnega zdravljenja ali bo potrebno operativno zdravljenje. Do takrat vam odsvetujem tek in aktivnosti, ki sprožijo bolečino in preskok v kolenu.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

Pozdravljeni,

zadnja 2 meseca se mi pojavlja bolečina na zadnji strani levega kolena. Bolečina se pojavi, ko npr.nekaj časa sedim (in so noge v kolenih pokrčene), potem ko vstanem. Pojavi se tudi, ko počepnem. Na enak način se mi pojavlja tudi bolečina v levem kolku. Nisem pretirano športno aktivna, tako da ne vem od česa bi se mi lahko ta bolečina pojavljala.
Ko sem si danes masirala meča, sem na vrhu leve mečne mišice začutila nekakšno zatrdlino oz. bulo za katero nisem povsem sigurna kaj sploh je. Nekako “preskakuje” preko kosti, ko se jo dotikam. Na drugi nogi tega ne čutim. Zelo me skrbi, ker sem nekoč brala, da obstaja tudi sarkom mehkega tkiva, ki se lahko pojavlja na mišicah in v podkožju.

Ali kaj veste o tej bolezni ter o simptomih in ali mogoče veste kaj bi lahko bila ta zatrdlina … ali je lahko samo mišično tkivo?

Hvala in lp!

Spoštovani,

Glede na opis lahko gre za Beckerjevo cisto, to je zadebelitev sklepne ovojnice kolenskega sklepa v primeru kadar gre za mehansko nepravilnost znotraj kolena. Bolečina, ki jo opisujete je lahko posledica poškodbe meniskusa. Svetujem, da opravite pregled pri zdravniku, ki se posebej ukvarja s poškodbami kolena.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

Pozdravljeni

zanima me ali se na rentgenski sliki vidi poškodba meniskusa ali je vidna samo z MRI? Hvala Lp

Pozdravljeni,

Za oceno/potrditev poškodbe meniskusa je zraven kliničnega pregleda kolenskega sklepa potrebno slikanje z MR.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

New Report

Close