bolečina
Lep pozdrav
Moje težava je predvsem v strahu pred bolečino pri zobozdravniku. Že v osnovni šoli sem imela velike težave. Zobozdravnik mi je v zob delal plombo, katera mi je vsakokrat že pol ure kasneje padla ven, tako mi je vedno znova vrtal na živo kar je največja bolečina kar sem jo kdaj občutila. Nazadnje mi je zob izpulil. Zdaj po 7 letih imam ponovno težave izpadla mi je plomba iz zadnjega zoba na desni strani vendar zaradi strahu nisem šla k zobozdravniku. Pojavila se je velika bolečina tako sem se odločila da vendarle grem. Zobozdravnica je bila tako nesramna, rekla je da delam sramoto in podobno… V boleči otečeni zob mi je vrtala braz kakeršnega koli anelgetika bolečina je bila tako velika da nisem mogla zdržati, vendar mi je rekla, da če do zdaj nisem prišla k zobozdravniku še zdaj ne rabim tarnat. V zob mi je dala zdravilo in rekla naj grem k svojemu zobozdravniku. Zdaj mi je zdravilo padlo ven in zob me zelo boli naredila se mi je velika oteklina in imam zatečeno okoli mandljev in vse bod brado. Zelo me je strah, ponoči nič ne spim vendar se mi zdi da to ni tako hudo kot da moram k zobozdravniku, kjer mi bo zopet vrtal v ta boleči zob. Zanima me kakšne so nevarnosti pri tej oteklini in kaj naj naredim, če zobozdravnik noče dati inekcije za omrtvitev zoba.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
s spoštovanjem
Stanka
Spoštovana Stanka,
zelo mi je žal, da imate tako slabe izkušnje z zobozdravniki.
Zob, ki vam trenutno dela težave, bi moral biti že “mrtev” in ne bi smel več boleti. O temu govori tudi obsežna oteklina, ki je zajela že kar precejšen del okolnih tkiv. Trenutna situacija je takšna, da je obisk pri zobozdravniku kar nujno potreben. Ob zobu je potrebno zagotoviti primerno drenažo, verjetno pa bo potrebna tudi antibiotična terapija.
Kot sem že napisala – ta zob bi sedaj res moral biti “mrtev” in sam poseg “odpiranja” naj ne bi bolel. Možno je, da povzroča bolečine pritisk nanj, ko poskuša zobozdravnik odstraniti preostalo zobovino. Z zobozdravnikom se dogovorite za malo počasnejši poseg (z manjšo silo lahko počasneje napreduje, vas pa ne bo bolelo). Anestezija v vašem primeru je že skoraj kontraindicirana, ker je oteklina tako velika, pa tudi učinek je vprašljiv.
Čim prej se odpravite k zobozdravniku, da vam predpišejo tudi ustrezno terapijo. Velike otekline v področju glave niso tako nedolžne, da bi se lahko dolgo sami zdravili.
Lepo pozdravljeni!