Bolečina
Pozdravljeni!
Maja se mi je odkrušila šestica levo zgoraj (naj povem, da je kmalu po posegu postala bolj bela in krušljiva- zakaj?). Ker smo bili ravno na poti na morje, nisem mogla ničesar storiti. Zob me sicer je bolel, vendar me je bolj skrbelo za dlesen, ki je postala neprijetno občutljiva. Naj povem, da je bila ta šestica pred približno enim letom sanirana z belo plombo, pred tem je bila na njej amalgamska plomba in to vsaj 15 let. Po prihodu domov se je stanje umirilo in priznam kar načrtno sem odmislila, da bi morala k zobozdravniku. Sedaj nekaj mesecev po tem dogodku, pa so se stvari zakomplicirale. Zob me boli že vsaj 14 dni, en dan bolj drug dan manj. Bolečina se mi razširi tudi na spodnjo čeljust in na spodnjo šestico. Jesti s to stranjo sploh ne morem več. Zoba sta občutljiva na vroče in hladno, na veter sploh ne smem. Dlesni pri zgornji šestici so tako občutljive, da se jih ne smem niti s prstom dotakniti, ker so prsti premrzli! Načeloma pa ni ognojkov ali česa podobnega. Me pa občasno bolijo tudi bezgavke na spodnji čeljusti. Ali je to normalno? Sedaj se verjetno sprašujete zakaj ne grem k zobozdravniku?! Sem naročena da pokličem v ponedeljek, ker zdravnika še vedno ni- baje je na dopustu.
Zanima me, ali gre za granulom, (še posebej me skrbi ker so očitno vnete bezgavke) in ali pri granulomu morajo vedno oboleli zob izdreti? Malce nerodno bi namreč bilo, da bi mi odstranili obe šestici na isti strani!
Hvala!
Spoštovana Hanabanana,
sprašujete, zakaj je postala vaša šestica po posegu bolj bela in bolj krušljiva, niste pa napisali po kakšnem posegu. Če gre le za menjavo plombe kot opisujete v nadaljevanju, potem ne vidim razloga za opisano spremembo.
Kaj je normalno in kaj ne, je takole dopisno težko presojati, vsekakor pa težave, ki se vlečejo že tri mesece, lahko povzročijo cel sprekter sprememb in med njimi tudi vnetja, ognojke in podobno. Predvidevam, da zobozdravnik ni na dopustu že od maja, vedeti pa morate, da tudi nam priprada zakonsko določen letni dopust, tako da se čim prej ko bo to mogoče naročite na pregled.
Ali je bolečinam vzrok granulom ali ne, je takole na daljavo težko odgovoriti. Vsekakor je nujen pregled in rentgensko slikanje. Ponavadi pa zadostuje odstranitev mrtve zobne pulpe in zdravljenje vnetja v predelu ob vršku korenine, ekstrakcija je skrajna možnost, ko izčrpamo vse ostale možnosti zdravljenja.