Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Boleči zobje in stres

Boleči zobje in stres

Spoštovani,
vse pogosteje me bolijo zobje, predvsem kadar sem pod stresom. Običajno me bolita zgornji enici, ali pa spodnji enici in dvojki. Bila sem pri zobozdravniku, ki je rekel, da je z mojimi zobmi vse vredu. Dlesni mi ne krvavijo. Ne kadim. Za higieno zelo skrbim. Uporabljam mehko zobno ščetko, nitko in medzobno ščetko. Občasno zobe spiram z ustno vodo, ki vsebuje klorhekisidn.
Bolečina je podobna takšni bolečini kot kadar je zunaj zelo mrzlo zob zaboli. Že vrsto let (več kot 20 let) imam rahlo napokano sklenino (vidita se dve črti – predvsem, če zob pogledam na svetlobi). Vendar kljub napokani sklenini do sedaj ni bilo nobenih težav. Ne jemljem nobenih zdravil.
Bolečina je bolj podobna pritisku v zobeh. Včasih imam občutek, da mi bosta zoba (sploh eniki zgoraj) kar izpadla. Ali je možno, da stres deluje tudi tako na zobe? Kateri pregled še naj opravim? Kam naj se še obrnem, če zobozdravnik pravi, da je vse vredu, mene pa zobje bolijo. Hvala za vaš odgovor.
Tinka

Spoštovana Tinka,

lahko greste na pregled še k kakšnemu zobozdravniku. Če na rtg posnetkih ni videti vzroka za vaše težave, če so obzobna tkiva zdrava, na zobeh ni videti nikakršnih patoloških sprememb in če je ustna higiena primerna, potem vam tudi jaz kaj drugega ne znam napisati.

Spoštovani,
hvala za vaš odgovor. Prosim vas, če mi lahko odgovorite tudi ali je možno, da stres deluje na zobe tudi na takšen način? Je med stresom in zobmi kakšna povezava?

Hvala. Lep pozdrav, Tinka

Spoštovana Tinka,

žal vam ne znam odgovoriti.
Na same zobe spremembe ravno ne vplivajo, lahko pa se vse spremembe v telesnem in duševnem počutju odrazijo na obzobnih tkivih. Možno je tudi, da gre zgolj za občutke, klinično (ob pregledu) pa nič ne opazimo.

New Report

Close