Najdi forum

Boleči zobje

Stara sem 36 let. V zadnjem letu se mi pojavlja vedno več občutljivih zob na mrzlo in sladko. Tik ob dlesni so ti zobje močno občutljivi na dotik. Tudi z zobno ščetko se jih ne smem dotakniti. Zobozdravnik mi jih je pri pregledu premazal, vendar ne pomaga. Zanima me, če je možno te težave omiliti s kakšnim zdravilom ali posebno zobno pasto.
Najlepša hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

Spoštovana Nadja,

predvsem je potrebno ugotoviti, kaj vam povzroča omenjene težave.
Če gre za začetne kariozne spremembe, potem bo potrebno še bolj skrbno čistiti zobe, da se ne bodo še poslabšale. V takem primeru je potrebno malo potrpeti, ker se ustvarja začaran krog – vas boli in nehote na tistem mestu slabše očistite, to pa situacijo samo poslabša.
Lahko, da so vzrok težavam tudi manjše obrabe sklenine na tem mestu ( tako se “odkrijejo” spodaj ležeča zobna tkiva, ki so oživčena in zato zelo občutljiva ). Do teh pride, če imate nepravilno tehniko ščetkanja – vodoravno in ne krožno od dlesni proti vrhu zoba ali ob uporabi preveč abrazivnih zobnih past.
Poskusite z uporabo zobne paste za občutljive zobe ( poznam le Sensodyne, prav gotovo pa jih je na tržišču ogromno s podobnim imenom ) in mehko ( !!! ) zobno krtačko. Lahko se tudi še oglasite pri zobozdravnku, ki bo še ponovil zaščitne premaze.
Lepo pozdravljeni!

Spoštovani!
Tudi jaz imam podoben problem, a le pri dveh zobeh (trojka desno spodaj in štririca levo spodaj) – spodnji del zoba je občutljiv na dotik ali na ščetkanje – zdi se, kot da je zob nekoliko izšel iz dlesni ali pa se je dlesen odmaknila od zoba, a ne vem, zakaj se to dogaja in kako naj preprečim, da se ne bi še z drugimi zobmi – stara sem 24 let, kar se mi zdi zgodaj za kakšen začetek parodontoze – a je možno, da bi to bilo to? In tudi ščetkam ne vodoravno, temveč pravilno, od dlesni proti vrhu zoba že od nekdaj.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovana Manja,

če se sprememba pojavi samo na enem zobu, je potrebno opraviti res temeljit pregled in izklučiti morebitno nastajanje globokega parodontalnega žepa ob zobu. Svetujem vam pregled pri zobozdravniku, ki bo s posebnimi inštrumenti izmeril globino ( ev. prisotnega ) žepa in vas tudi napotil na slikanje prizadetih zob. Če gre za začetne parodontalne spremembe, bo potrebno zdravljenje, ki pa je na tej stopnji zelo uspešno.
Vsekakor pa tudi pri vas pride v poštev nekoliko slabše čiščenje zob na tem mestu.
Lepo pozdravljeni!

Pozdravljeni! Tudi jaz imam težave z zobmi, in sicer s sprednjimi (zgoraj). Namreč me že kar nekaj časa izredno skelijo, ob mrazu, ko me močno zazebe, ko sem prehlajena..(ker je to pač del moje službe) pa tudi močno bolijo. Prav tako imam sleherno jutro občutek, kakor da mi bodo padli ven, če se jih dotaknem z jezikom ali pa tudi ne. V bistvu preverim z jezikom če se še trdno držijo. Ob tem pa tudi čutim prepletanje, v dlesnih, živcev in rahlo bodenje.
Moja zgodba o sprednjih zobeh je malce dolga, namreč sem si jih dva krat poškodovala, pred cca. 10-15 leti v manjši nesreči, pri čemer sem prvič zadobila močan udarec, seveda v sprednje zgornje zobe (padla po asfaltu), pri čemer si zob fizično nisem poškodovala, je bil pa podoben občutek bolečine, kakršne imam sedaj.
Drugič sem prav tako zadobila udarec, pri čemer sem si rahlo odkrhnila 1.zg. desno in še spodaj dva zoba. Pred letom dni sem obiskala zobozdravnika, ki mi je popravil odrkrhnjen zob, ampak se je bolečina pojačala od takrat…posebej v tem, drugače pa v vseh štirih sprednjih zobeh.Prav tako uporabljam Senzodyne zobno pasto.
Imela pa sem pred petimi leti parezo obraznega živca, zaradi prehlada, ki ga nisem pozdravila pravočasno, pri čemer sem pred parezo čutila bodenje v dlesnih.

Ali je mogoče, da danes čutim posledice nezgod na svojih zobeh? Kako si lahko urgentno sama pomagam? (Razen šumečih tablet s kalcijem, primerne paste in ščetke – to že imam).
Prav tako se mi je pa ta bolečina začela od kar sem v tej službi, kjer sem nenehno izpostavljena klimi ali pa mrazu (snegu)..oziroma nenehnim temperaturnim spremembam, saj delam na terenu?
Hvala, LP

Spoštovana LAnina,

nič niste napisali, kako so poškodbo zob zdravili prvič in ali sta omenjena zoba sploh še vitalna.
NAmreč, težave ki jih opisujete, bi lahko povzročalo kronično vnetje ob enem ali celo več avitalnih (mrtvih) zobeh.
Glede na napisano bi sama čim prej opravila rentgensko slikanje zob in teste vzdražnosti zobne pulpe pri vseh zgornjih sekalcih.

New Report

Close