Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Boleči krči in krajšanje MV

Boleči krči in krajšanje MV

Pozdravljeni!

Vem, da je bilo na temo otrdevanja maternice bilo že veliko rečenega, pa me vseeno zanima še vaše mnenje v mojem primeru.

Noseča sem 35t (35/0), prvič. Do sedaj otrdevanju nisem posvečala pozornosti. Bilo je prisotno vsak dan, včasih več, včasih manj, nikoli ni bolelo. Včeraj pa sem čez cel dan čutila kostantno otrdevanje maternice, ki pa ni bilo boleče. Danes pa je to zelo pogosto otrdevanje postalo boleče in redno, kot boleč krč, ki traja 20-30s. Šla sem se pokazati v porodnišnico, kjer je CTG sicer pokazal tonizacije na 3-5min, MV pa zaprt, izmerjen na 25mm. Ginekologinja je rekla, da njej več kot CTG pomeni, kakšen je MV, me pomirila, da ne gre za prave popadke, dala pa mi je Spasmex proti bolečim krčem. Vem, da pravega poroda ne more preprečiti, lahko pa menda vsaj olajša krče.

Na zadnjem rednem pregledu v 31/5, je bil MV izmerjen še vedno na 40mm, kot na morfologiji, zdaj pa se je v 1 mesecu skrajšal za 15mm… Skrbi me, ali se MV krajša prehitro, glede na to da mi do porodnega termina manjkata še 2 polna tedna? Lahko ti boleči krči povzročijo, da se bo še hitreje krajšal?

Lep pozdrav

 

Spoštovani,

MV se nič prehitro ne krajša. Se pač krajša in se bo, če boste imeli srečo, ustrezno skrajšal do 37. tedna, ko nastopi obdobje termina. Nenazadnje pa, tudi če bi se po naključju res začel porod, ste že po 34. tednu, ko so vsaj ob spontanem začetku poroda tako rekoč vsi novorojenčki dovolj zreli za samostojno življenje brez posebnih tehničnih in medicinskih ukrepov.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close