Boleči koleni
Pozdravljeni!
Na forum se obračam z težavo s koleni, ki se mi je začela pojavljati že nekaj časa nazaj, vendar postaja vedno bolj moteča in boleča. Ko se dvigujem iz počepa škripata in pokata, bolečina je prisotna “pod pogačico” (vsaj tako jo jaz čutim). Od včeraj pa se je pojavila bolečina na desni strani desnega kolena, ki pa je prisotna neprestano. Bolečina se ojača pri laterarni obremenitvi. Vedno čutim tudi nekakšno “napetost” v kolenih.
Sam bolj “len” rekreativec in se nikoli nisem ukvarjal s športom. Star sem 29 let in pred šestimi leti sem imel zlomljeno golen in mečico na levi nogi.
Ali mi lahko kdo pomaga s nasvetom ali možnostmi kaj bi bilo narobe s koleni?
Sodeč po opisu bi lahko šlo za začetno patelarn hondropatijo. Po domače gre za obrabo hrustanca pogačice, ki da podobno klinično sliko. Bolečine so značilne pri hoji po stopnicah daljšem sedenju in podobno. Stanje se lahko pojavi samostojno ali kot del t.i. patelofemoralnega bolečinskega sindroma. Svetujem vam redno jemanje glukozamina (dona ali fidiflex; za oba rabite recept). O tem je več napisano pri drugih odgovorih, tako da malo prebrskajte. Drugače se zadeva rešuje konzervativno z ustrezno vadbo za moč. Za oblikovanje takšnega vadbenega programa se morate oglasiti pri nas na FAkulteti za šport (tel. 01 5207 828 ali 829; dr. Hadžić).
lp, vedran
Forum je zaprt za komentiranje.