Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika boleče veke in utrujene oči

boleče veke in utrujene oči

lep pozdrav!

rada bi vam opisala simptome, ki se mi pojavljajo v zadnjem času…
poleg utrujenosti in tresenja (vendar bi to lahko bilo tudi psihičnega izvora)
se mi v zadnjih 2 tednih pojavalja naslednji problem v očeh:
vidim sicer dobro(glede na mojo diobtrijo-1.75&1.5), vendar imam boleče veke. Nasploh težko gledam in imam zvečer, ko grem spat rdeče oči. bolijo me veke, ali pa tudi predel nad njimi- pod obrvmi, včasih tudi nižje od oči (predel podočnjakov).
malo mi tudi zautripa v očeh- vendar skoraj vedno v levem očesu. Velikokrat, zlasti zjutraj se mi zdi, kot da imam nekaj v očesu- nekaj me moti (zopet bolj izraženo v levem kot v desnem očesu).
v tem času tudi malo težko berem, saj se mi vrstice kar “premikajo”.

Kaj je po vašem mnenju problem? Bi lahko bila vzrok tudi multipla skleroza?
moja kri in ščitnica sta ok…

radovedna c

Žal je to portal optike, kjer se ukvarjamo s problemi okoli očal in kontaktnih leč.

Seveda morate na pregled k zdravniku, kateri vam bo postavil pravilno diagnozo.

Lp.

ja, lep pozdrav..

vem, da se zopet obračam na Vas z vprasanjem, ki niso “očala ali leče”, pa upam, da boste (tako kot že stotim drugim z drugačnimi vprašanji) tudi meni odgovorili.

Torej, bila sem na pregledu. Vendar je potekel tako bliskovito hitro, da niti nisem mogla vprašati, kaj mi okulistka pregleduje, pa je že bil mimo…

Zanima me, kaj pregleda okulist s tem ko ti posveti z lučko v oči?
Nadalje pa sem dala glavo na nekakšen aparat, kjer je bila noter zopet nekakšna lučka (vendar veliko manj močna kot tista prva)- tako na obeh očeh…
Zdravnica je rekla, da je vse BP, da naj bi bile prej omenjene težave posledica napenjanja oči v času učenja (z gripo se je pa še potenciralo..).

upam, da mi lahko razjasnite ta tehnična vprašanja…

Temu aparatu se reče oftalmoskop, s katerim se prglejuje notranjost očesa (ozadje) od roženice do mrežnice. S tem prventivnim prgledom se lahko odkrije marsikatero bolezan ali napako.

Pri drugem pregledu prideta v poštev dve aparaturi:

1. avtorefraktometer, ki je nekakšen računalnik, kateri izmeri dioptrijo

2. šprajnska svetilka, ki je nekakšen mikroskop, s katerim se pregleda zunanje dele oči: veke, roženico, prednji prekat, lečo. Z uporabo dodatkov, pa se lahko vrši pregled tudi notranjega dela očesa – ozadja.

Mislim, da je bil drugi pregled opravljen z to aparaturo.

Da si boste lažje predstavljali, s katerim aparatom, vam je kaj pregledovala, imam na moji strani lepo sliko očesa pod menijem “ali veste?”:

BP, pomeni prez posebnosti (oziroma po domače vse OK!)

Upam, da sem lahko kaj pomagal,

Lp.

lep pozdrav!

hvala za odgovor.. ja, slo je verjetno za vse tri aparate- tistega, s katerim se izmeri dibtrijo namrec ze poznam in s tistim mi je bila najprej zmerjena diobtrija.. potem pa se pregledane oci z omenjenima dvema aparatoma…

ali se pri takem pregledu pokazejo tudi poskodbe na vidnem zivcu?

Torej same fizične poškodbe ne (če bi bil kako vkleščen oziroma drugače poškodovan iz strani kosti v glavi) to lahko ugotovijo z merjenjem vidnega polja, se pa vidijo poškodbe papile (slepa pega), kjer živec predre mrežnico. Tu se da z meritvami ugotoviti (razmerje med kupo papile in papilo), če zaradi očesnega pritiska (ki je eden najpogostejši vzrok za izgubo vida) odmirajo zivčna vlakna.

Glede očesnega pritiska oz. glavkoma lahko več preberete na :

Lp.

New Report

Close