boleče uho
Spoštovani!
Zanima me, kaj bi lahko bilo vzrok mojim bolečinam v desnem ušesu, opazila sem jih danes in trajajo že ves dan, in sicer, predvsem na pritisk oziroma, kako naj to opišem – ko vzpostavim “vakuum” v ušesu, torej če npr. grem v uho z mezincem, me kar močno zaboli takrat, ko gre mezinec ven, torej, ko se vzpostavi neke vrste brezzračen prostor v ušesu, če razumete, kaj mislim? Kaj bi to lahko bilo? Sicer nisem imela nikoli težav z ušesi, tudi ob prehladih me nikdar ne bolijo itd. Stara sem 27 let.
Hvala in lep pozdrav, Manja
Spoštovani!
Najlepša hvala za tako hiter odgovor!! Samo še eno vprašanje: če gre za vnetje, a lahko morda poskusim s kapljicami netreska – na forumu Starši staršem sem že velikokrat prebrala, da mamice z netreskom zdravijo vnetja ušes tudi majhnim otrokom, in da je zelo pogosto uspešno, pa še brez stranskih učinkov! Saj vem, da to sicer ne spada pod uradno doktrino, ampak, a imate kake izkušnje, če so vam npr. pacienti kdaj poročali, da jim je to pomagalo? Vsaj škoditi najbrž ne more, kajne?
Še enkrat hvala in lep pozdrav, Manja
Spoštovani!
Kadar gre za virusno vnetje, je potrebno lajšanje bolečin, pri čemer so lahko uspšen različne kapljice. Izogibati se morate vlivanju toplih snovi v uho, ker prispevajo k predrtju bobniča, kar je bilo v starih časih smisleno, saj se je gnoj tako izpraznil iz srednejga ušesa v sluhovod , olajšal bolečine in vnetje se je zadzravilo. Posledica tega je bil pogosto stalno predrt bobnič, česar pa danes ne želimo. V primeru bakterijskega vnetja pa je antibiotik še vedno potreben. Načeloma počakamo tri dni, ko se virusno vnetje po pričakovanju izboljša. Če so bolečine enake in je tudi videz bobniča tak, da kaže na bakterijsko vnetje (slaninast…), potem je smotrna uporaba antibiotikov in je ostalo odveč (razen zdravila proti bolečinam in vročini).
Torej – lahko poskusite, če se držite gronjega okvirnega razmišljanja.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Samo še eno vprašanjce, zdaj pa res zadnjič :)) – danes zjutraj me je kar malo presenetilo, da me uho sploh več ni bolelo, tako da ne vem, ali moram kljub temu k zdravniku, ker se je morda vnetje le “potuhnilo”, ali pa je možno, da se je samo pozdravilo in mi ni treba hodit? Razen če se ponovi, v tem primeru bi seveda šla!
Še enkrat najlepša hvala in lep pozdrav, Manja