Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina boleče stopalo

boleče stopalo

Že nekaj časa me boli levo stopalo, če dosti hodim čez dan potem zvečer sploh ne morem stopit na nogo.
Včeraj sem bila na pregledu pri ortopedu, ki mi je samo stisnil boleč predel in videla sem vse zvezade ki so na nebu. Rekel je, da imam najverjetneje vkleščen živec, me poslal na slikanje in potem bomo videli.
Njegova diagnoza je: Osteoartritis; Mortonova metatarzalgija
Ali mi lahko pojasnite kaj to je, vzrok, posledice zdravljenje….
Če imam res vkleščen živec, od kod? (ni bilo nobenega udarca, nič, nič) kako se to odpravi, zdravi, ali so potrebni kakšni posegi (operacija) …

Hvala za odgovore

LP in lep dan, M,

Spoštovani!

Tole je ugibanje na ugibanje. Šlo naj bi za spremembe v sklepih ali delih kosti, ki zaradi zadebelitve ali izrastkov pritiskajo na živce, kar povzroča bolečine.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

no ja, sem pričakovala bolj izčrpen odgovor, sicer pa, če tudi vi ugibate, potem ni kaj, saj sem vas samo prosila za mnenje, ne bom vas več nadlegovala,
LP

Mislim, da imava s kolegico podoben problem. Ali lahko dobim njen e-mail?

lp

Spoštovani!

Upam, da se vam oglasi – mi ga nimamo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Tudi sam imam boleče stopalo, spredaj v blazinici na levi nogi pod kazalcem. Pojavila se je v trenutku in traja že nekaj mesecev. Bil sem na masaži stopal, dal delat vložke, vendar ni vidnega napredka. Hoditi praktično ne morem. Slikat ga pa ne grem, dokler mi ne bo vsaj malo jasno kaj je narobe oz. bi lahko bilo narobe, ker sem prepričan, da bom dobil prehitro, napačno in preveč posplošeno diagnozo.

Sam sem malo “preštudiral” osteoartitis, si ogledal anatomijo stopala in prišel do zaključka, da je edina možna razlaga bolečine “nateg”, “razteg” ali nekaj podobnega bodisi veziva bodisi hrustanca. Mehanizem tam je namreč močno kompleksen in, če bi prišlo do posedanja loka, “sesuvanja” kosti ali hrustanca, bi bile (verjetno) bolečine po celem loku in ne samo na neki točki, nastajale bi postopoma in star bi moral biti vsaj 60 let… :-)… do česar mi pa še precej manjka. Tako piše v priročnikih in anatomskih atlasih, če jih vzameš na vpogled malo več in narediš povzetek.

Uogotovil sem tudi to, da če držim prste močno skrčene vsaj kako uro, bolečina začne izginevat! Skoraj prepričan sem, da če bi imel stopalo kakšen mesec v mavcu, bi bolečina izginila. Ko sem dal delati vložke, se mi je čudil zakaj mi ne pomaga konstrukcija vložka, ki je narejena kot se jo naredi za vse, ki imajo posedanje loka.

Tako, da bi res rad dobil e-mail od kolegice, ker mislim, da imava enake težave. Še enkrat naj povem, da so stopala zelo “mehansko” kompliciran mehanizem tako, da ne gre vedno dajati enake diagnoze za vse. Hec pa je, da si med hojo ob taki bolečini zapomniš vsak korak posebej… 🙂

lp

Spoštovani!

Še vedno lahko samo upava, da se oglasi. Mirno lahko slikate stopalo, saj se na sliki vidijo le kosti, ki pa se zaradi otekline ali vnetja ne spreminjajo. Izvedeli boste ali imate izrastke, zoženo sklepno špranjo ali se vam nabirajo kristali v sklepu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Bom šel slikat! Ali potrebujem napotnico? Kakšni “kristali” pa naj bi to bili?

Spoštovani!

Za rtg slikanje potrebujete napotnico vašega zdravnika, ki bo tudi ocenil, če jo res potrebujete. Predvsem naj bi to bili kristali sečne kisline, včasih pa tudi kakšnega fosfata.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!

Na tole temo sem pa že precej pozabil… Zadevo sem slikal, diagnoza je preprosta: obrabljen hrustanec. Naj bi se stanje popravilo, očitno se popravlja zeloooo počasi. Nujni so pravilni vložki.

lp

New Report

Close