boleče prsi
Lep pozdrav.
Pred časom sem vam že pisala in očitno sem z odgovorom zelo zadovoljna saj vidite, da se ponovno javljam.
Zanima me, zakaj me v zadnjem času ( 1 leto ) nekaj dni pred menstruacijo in med njo bolijo prsi – ne samo na dotik ampak kar tako. Tudi velikost se poveča – so bolj čvrste.
Pred dvema letoma sem bila na pregledu – kontrolnem, redno si jih pregledujem in razen opisanega je vse v redu.
Lahko omenim še to, da sem dvakrat rodila in obakrat dojila pol leta in omenjena težava se pojavlja po drugem porodu.
Že vnaprej najlepša hvala za odgovor in lep dan še naprej!
Draga Tjaša,
zakaj se določene težave po porodu pri nekaterih zmanjšajo, pri drugih pa povečajo ali celo prvič pojavijo še ni jasno. Verjetno igra pomembno vlogo tudi (ne pa samo) psiha in z njo prag za bolečino ter prag za občutek nezadovoljstva ipd. Je pa običajno, da se metabolizem v dojkah po ovulaciji spremeni saj progesteron, ki preplavi telo, pa povzroči vrsto sprememb tudi v dojkah. Kar se pri vas dogaja je sicer v strogem medicinskem smislu normalno vendar, kot rečeno, če vas moti, obstaja terapija. Ta je lahko v obliki oralne kontracepcije ali sredstev proti bolečinam in neakteri včasih posegajo celo po bolj drastičnih sredstvih kot je npr Tamoksifen, sredstvo, ki ga uporabljamo kot dopolnilo pri zdravljenju raka na dojkah. Predlagam seveda ustrezen vrstni red…..posvetujete se s svojim osebnim zdravniko.
Še enkrat pozdravljeni!
Večkrat sem že zasledila, da govorite o prednostih oralne kontracepcije – s tem najbrž mislite tabletke. Pred leti sem jih jemala, toda zaradi stranskih učinkov sem s tem prenehala. Imela sem stediril m in nato nekaj na c… in zdelo se mi je, da mi je večkrat slabo – te slabosti so se po prenehanju jemanja ustavile, v navodilih je pa tudi pisalo, da povzročajo raka na prsih, povečujejo stopnjo holesterola…
Res me zanima kaj vi mislite o tem. Ali je riziko jemanja res tako majhen, da jih ginekologi celo priporočate?
Draga Tjaša,
o kontracepciji kroži toliko dezinformacij, da se mi včasih zdi moje početje kot “boj z mlini na veter”. Na vsako pojasnilo o ugodnem razmerju med koristmi in tveganji tabletk se najde vsaj 100 neutemeljenih “zastraševanj” o nevarnostih raka na dojkah, nevarnosti tromboze, kapi itd. itd. Definitivno ima pri zdravih, mladih, posebej pri spolno aktivnih ženskah tabletka neprimerno več prednosti kot tveganj, po 35. letu pa se je potrebno nekoliko poglobiti v “slabe navade” žensk. Zanimivo, da je toliko “trušča” okrog nevarnosti za “raka na dojkah” ob jemanju tabletk, ob tem, da veliko žensk kadi, vedo za nevarnosti kajenja in to počnejo, ker so “pripravljene tvegati za užitek od cigarete” tudi svoje zdravje. Tako je tudi s tabletko vendar v obratnem smislu, veliko več koristi in zelo, zelo malo tveganja.