Najdi forum

Boleče mišice!

Pozdravljeni,
nekaj časa je že minilo, odkar sem se nazadnje oglasila zaradi moje povišane temperature.
Ta še kar traja, sedaj pa imam še dodatni problem, za katerega bi vas prosila za mnenje.
Dosedanje preiskave niso pokazale ničesar posebnega, le jetrni encimi so bili nekoliko povišani. (pa ga nič ne pijem).
Pred nekaj dnevi sem šla malo plavat in poleg tega sem si privoščila delno masažo-masažo hrbta in zadnje strani nog.
Mislila sem, da bo to sproščujoča masaža, a je bila vse prej, kot to.
Maserka me je namreč masirala zelo močno in na moje ugovore je rekla, da bom kot prerojena po nekaj dnevih.
Jaz sem bila že nekajkrat na masaži hrbta pri neki drugi maserki in zmeraj je bilo zelo lepo, brez bolečin naslednji dan.
Je pa res, da tokratni maserki nisem omenila moje povišane temperature, menila sem, da se na mojo konstitucijo tako in tako vidi, da potrebujem nežno masažo.
Sedaj po tej masaži pa se mi dogajajo neprijetnosti.
Naslednji dan me je bolelo samo v ramenih, po dveh dnevih pa sem zjutraj vstala popolnoma trda! Bolečine v zapestjih, ramenih, kolenih. Naj omenim, da se mojih zapestij sploh ni dotaknila…
Glede na mojo kronično utrujenost s povišano temperaturo in da do sedaj nisem imela nobenih mišičnih bolečin, me je sedaj zaskrbelo.
Je ta masaža namesto dobrodejnega učinka poslabšala moje stranje?
Saj se komaj premikam že peti dan in nič ne kaže na izboljšanje.

Kaj menite o tem, sem dobila poleg SKU še FM??

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Lepo pozdravljeni!

Bolezni FM in SKU se v številnih znakih prekrivata. Tudi za SKU so značilne bolečine v mišicah in sklepih, s to razliko, da se pri FM pojavljajo značilne boleče točke (!) v mišicah, ki so zelo občutljive na pritisk (čeprav se jih bolnik pogosto sploh ne zaveda in občuti bolečino generalizirano po vsem telesu).
Masaža, ki ste je bili deležni, je bila očitno premalo blaga in ni bila prilagojena naravi vaše bolezni. Po takšni terapiji se vam bolečine ne bi smele povečati. V bodoče opozorite fizioterapevtko (maserko) na naravo vaše bolezni.

Zadnji dnevi prejšnjega tedna so bili vremensko zelo obremenilni. Bolniki z mišično sklepnimi bolečinami, ki smo značilno vremensko preobčutljivi, smo jih občutili v obliki povečanih bolečin. Morda se je to odražalo tudi pri vas (?).
Pri neredkih bolnikih se bolezenski znaki pojavljajo oscilacijsko – fazam izboljšanja spontano sledijo faze poslabšanja in obratno. Možno je, da je vaša bolezen trenutno v fazi poslabšanja.
Tako razmišljam.

LP, Veronika

Pripis: Metka, strokovnjakinja za področje fizioterapije, pridi na pomoč!

Spoštovana Ana!

Naša bolezen se obnaša res nenavadno, proti vsem strokovnim pravilom. Iz osebne izkušnje vem, da meni masaža ne odgovarja, saj mi je vsakič izzvala povečane bolečine v mišicah. Naše telo potrebuje le nežno gladenje, odsvetujem prevelike pritiske.

Povišana temperatura je znak nekega vnetnega dogajanja v telesu, pri nas konkretno na bolečih delih telesa in če te dele masirate se vnetje še razširi in zato sedaj povečane in razprostranjene bolečine po vsem telesu.

Sicer me niste vprašali za nasvet, a vseeno vam v tem stanju priporočam čimveč počitka, da se vnetje umiri. Ko se bodo bolečine umirile in bo vaše počutje boljše, naredite 1krat dnevno rahle raztezne vaje. Priporočljivo je tudi plavanje v topli vodi.

Upam, da sem vam z odgovorom pomagala.
Želim vam hitro okrevanje in vas lepo pozdravljam,

Metka

Najlepša hvala za odgovora.
Dejstvo je, da imam sedaj bolečine v zapestjih in prstih, ramenih in kolenih, najhujše pa zjutraj, ko jih komaj premikam, poleg tega pa se ponoči zbudim predvsem zaradi bolečih ramen.
Danes zjutraj sem začutila celo bolečino na levi strani čeljusti in me že cel dan, ko jem, ob žvečenju zelo boli. Mislim, da to ni naključje in da je vse povezano.
Neverjetno, neko vnetje se je res razširilo, pa čeprav dejansko pred tem nisem imela nikakršnih bolečin v mišicah ali sklepih in sem do pred kratkim spala kot dojenček.
Jaz upam, da bo to minilo tako, kot je prišlo, ker je res kar hudo.

Zanimalo bi me, kakšna temperatura vode je primerna za plavanje?
Zadnjič pred masažo sem plavala v bazenu z 28 stopinj, kar mi je bilo prav hladno.
Kaj pa savnanje, ali je priporočljivo glede na povišano temperaturo?
V bistvu je to dodatno pregrevanje telesa si mislim, saj je telo z stalno povišano temperaturo itak pregreto.

Lep pozdrav in vse dobro…

New Report

Close