boleče koleno po pilatesu
Pozdravljeni!
V novembru sem pričela z vadbo pilates. Vadila sem v majhni skupini (3-4 osebe), da bi imela stalni nadzor inštruktorice pri vadbi. Ves čas izvajanja vaj me je pozorno spremljala. Pri moji vadbi ni opazila nobenih nepravilnih gibov – tako je vsaj povedala. Že po enem mesecu sem na hrbtni strani desnega kolena (torej na zadnjem delu) začutila zategovanje. Kmalu pa tudi na levi nogi. V bistvu me je ta bolečina zmeraj opozorila (in me še opozorja) nase le pri sedenju ”po turško”, pri vstajanju s tal, v položaju, kadar se poskušam sede ”povleči” po postelji do njenega roba… No, bolečino oz. zategovanje čutim tudi na zunanjem delu obeh kolen. Pri kolesarjenju in vadbi z eliptičnim kolesom zaenkrat ne opažam težav. Ta bolečina me zelo moti in plaši, saj ne vem, zakaj je do nje sploh prišlo – pilates je zelo umirjena vadba, brez hitrih in impulzivnih gibov. Naj povem, da imam od takrat ves čas v kolenu občutek okornosti in zatrdelosti. Skratka, koleno ni več tako, kot je bilo pred pilatesom. Vedno ga moram dobro razmigati, šele potem funkcionira.
Imam prijatelja, ki je profesor športne vzgoje. Povedal mi je, da sem si skoraj zagotovo preobremenila vezi. Predlagal mi je, da bi izvajal vaje za krepitev križnih vezi v kolenu in tako bi naj bolečina izginila. Kako lahko pridem do takih vaj?
Kaj predlagate vi?
S pilatesom sem v mesecu februarju prenehala, saj me je zaradi bolečin postalo strah. Bolečino čutim tudi v nartni kosti (mislim, da se tako reče zgornjemu delu stopala). Je tudi ta bolečina lahko posledica pilatesa?
Zahvaljujem se Vam za odgovor!
Spoštovani,
priporočam Vam pregled pri zdravniku, ki se ukvarja s kolenskimi poškodbami. Le na ta način boste lahko izključila morebitne poškodbe, ki bi jih lahko dodatno obremenjevanje kolen še poslabšalo.
Menim, da so bile v Vaših kolenih že pred pričetkom vadbe poškodovane strukture, povečane aktivnosti pa so le sprožile s tem povezane težave.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih