boleče koleno
Pozdravljeni!
Pred 6 leti sem si poškodovala koleno na smučanju, kjer mi je desno koleno potegnilo na stran (blokiral ga je pancer). Po vrnitvi kljub ledu bolečina ni prenehala, osebna zdravnica je izrazila sum poškodbe meniskusa, svetovala je počitek in hlajenjem z ledom. Ob upoštevanju navodil so bolečine izginile. Lansko leto sem povečala športno aktivnost. Spomladi sem igrala badminton, celo zimo sem tekla, poleti sem začela še kolesariti, gorništvo… (vsak dan prehodim minim. 6 km s psom).
Bolečine v desnem kolenu so se počasi začele pojavljati na začetku poletja in so se povečevale sorazmerno s naporom športne aktivnosti (bolečine pod desno pogačico ter na notranji strani levega kolena). Seveda sem najprej zamenjala vso obutev, preverila nastavitve kolesa, skratka upoštevala vse laične nasvete o možnih vzrokih… Ker bolečina ni ponehala sem opravila pregled v diagnostičnem centru Izomed pri dr. Veselku (MRI, RTG). Izvidi so pokazali: ni tipičnih znakov za poškodbo meniskusov in začetno degeneracijo patelarnega hrustanca. Ob tem pa je vidna 5 mm velika degenerativna pseudocista na narastišču sprednje križne vezi, pri čem je ligamentni aparat normalen. RTG slike: so v normali in brez patoloških sprememb. Diagnoza:levo koleno- začetna okvara hrustanca. Desno koleno – predlog za diagnostično operacijo, ker na podlagi izvidov diagnoze ni bilo mogoče postaviti (Dg. Hondromalatia pattele genus utrique, Cistis ligamenti cruciaci anterior genus dex). Za operacijo se nisem odločila.
V jeseni se opravila 10 obiskov pri fizioterapevtu. Izvide in bolečine ob pregledu je komentiral kot značilne pri poškodbi notranje kolenske vezi, na RTG naj bi bil viden začetek obrabe hrustanca. Po terapijah je otečenost kolena splahnela, bolečina se je zmanjšala, vendar ni prenehala. Po 1/2 leta počitka sem začela kolesariti (sprehodov nisem opustila). Sedaj so bolečine stalne, predvsem ob kakršni koli rotaciji kolena, vendar se ne povečajo ob športu, res pa je da pazim (ogrevanje, raztezanje, led). Koleno je precej občutljivo ob/po hoji navzdol. Poudarila bi, da imam relativno visok prag bolečine in da niti ne bi komplicirala, če bi vedela, da si ne delam škode za naprej (stara sem 33 let).
In zdaj moje vprašanje (po daljšem uvodu):
Prosila bi vas za vaše mnenje, nasvet oz. napotitev! Ali naj se glede na napisano z bolečim kolenom sprijaznim oz. kam naj se obrnem za dodatno mnenje? Šport je postal del vsakdana in težko bi se sprijaznila z napotilom, da naj ga za vedno opustim.
Morda še to:
Na tujih tekaških forumih sem prebrala, da v primeru obrabe hrustanca pri mlajših rekreativcih ponavadi vzrok tiči v nepravilnostih v gibalnem aparatu (staro poškodbo telo kompenzira s prilagojenim gibanjem, posledično je na sklepe “drugačen” pritisk, kar ob povečani aktivnosti lahko povzroči obrabo). Za odpravo je potrebno sanirati vzrok, torej prvotno poškodbo. Ko sem klicala ortopedske ordinacije, so mi rekli, da takih pregledov pri nas ne izvajajo.
Za odgovor oz. nasvet se vam v naprej zahvaljujem!
Spoštovani,
kljub natančnemu in izpčrpnemu opisu, Vam na tej osnovi ne morem priporočiti zdravljenja. Klinični pregled je nenadomestljiv!
Priporočam Vam pregled v eni izmed naših ambulant (Ce, Lj, Mb, Ng)(naročanje 041 654330). Prosim Vas, da s sabo prinesete tudi vse dosedanje izvide in slike.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih